του Θόδωρου Κουτσουμπού

Μια πολύ συγκινητική βραδιά ζήσαμε την Τετάρτη 22/06/2022 στον κινηματογράφο τέχνης και πολιτισμού STUDIO, στην πλατεία Αμερικής. Ήταν μια βραδιά μνήμης και τιμής στον σύντροφο Κώστα Σαραντίδη που “έφυγε” ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 25 Ιουνίου 2021.

‌Στον 16χρονο Θεσσαλονικιό που οι ναζί τον άρπαξαν και τον έστειλαν -με τα πόδια!- να δουλέψει στα στρατόπεδα εργασίας της ναζιστικής Γερμανίας˙ τον κατ’ ανάγκη λεγεωνάριο στη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων στο Βιετνάμ, απ’ όπου αυτομόλησε για να γίνει αντάρτης Βιετμίνχ και να πολεμήσει τη γαλλική αποικιοκρατία και αργότερα με τους Βιετκόνγκ τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό˙ στον διεθνιστή κομμουνιστή Κώστα Σαραντίδη, αρκετές δεκάδες φίλοι, συγγενείς και σύντροφοι απέτισαν τιμές.

Ήταν παρούσες η Βιετναμέζα σύντροφός του Χάνα και οι τρεις κόρες του (ο γιος απουσίαζε στο εξωτερικό), οι εγγονές και τα δισέγγονα, ο πρέσβης του Βιετνάμ στην Αθήνα Le Hong Truong, ο πρέσβης της Κούβας Aramís Fuente Hernández, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, ο διευθυντής του STUDIO  Βελισσάριος Κοσσυβάκης, ο σκηνοθέτης της ταινίας του Βιετ-Κώστα, Γιάννης Τριτσιμπίδας, η ταινία του οποίου καταχειροκροτήθηκε. Κορυφαία στιγμή όταν οι τρεις κόρες του Κώστα Σαραντίδη αποχαιρέτησαν τον αντάρτη κομμουνιστή, διεθνιστή πατέρα τους. Παρόντες στην εκδήλωση αρκετοί σύντροφοι από το ΕΕΚ.

Η τέφρα του Κώστα Σαραντίδη θα μεταφερθεί τον προσεχή Αύγουστο στο Βιετνάμ και θα αποτεθεί με τιμές στο στρατιωτικό κοιμητήριο της πόλης Da Nang. Ο Βιέτ Κώστας Σαραντίδης, ή Nguyen Van Lap θα τιμηθεί ως Ήρωας των Λαϊκών Δυνάμεων του Βιετνάμ. Στις εκδηλώσεις τιμής που οργανώνονται από τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ θα παρίσταται και η οικογένειά του. Με την πόλη Da Nang τον συνδέει μεγάλη ιστορία, καθώς είναι μια περιοχή που συχνά επισκέφθηκε σε ταξίδια του από την Ελλάδα φροντίζοντας τα παιδιά του Βιετνάμ που γεννήθηκαν με δυσπλασίες λόγω των δολοφονικών αερίων Agent Orange, που έριχναν οι Αμερικανοί για να πλήξουν το αντάρτικο των Βιετκόνγκ. To Agent Orange είναι ένα ζιζανιοκτόνο που έριχναν τα αμερικανικά αεροπλάνα για να καταστρέψουν τα δάση και να φανούν τα σημεία που κρύβονταν οι αντάρτες. Κατέστρεφαν τα φυτά, μόλυναν τα νερά και τους ανθρώπους με αποτέλεσμα τερατογενέσεις. Αυτά, από τον πολιτισμένο… κόσμο!

Περισσότερα για τον αντάρτη Κώστα Σαραντίδη βλέπε στο άρθρο μας «Ο Έλληνας Βιετμίνγ Αντάρτης πέθανε στα 94 – Ο Θρύλος του Ζει!».

Φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός