Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα – Τροτσκιστές καταγγέλλει στην Εργατική Τάξη της Επαρχίας Λιβαδειάς και όλης της χώρας την ολομέτωπη επίθεση κατά του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Επαρχίας Λιβαδειάς, προς όφελος των εργοδοτών.

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς δέχεται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση από την συνασπισμένη εργοδοτική αντιπολίτευση με εκπαιδευμένους συνδικαλιστές της σχολής ΓΣΕΕ, με στόχο την ανατροπή της εκλεγμένης διοίκησης. Απώτερος σκοπός τους είναι να απαλλάξουν τα σκληρά κέντρα ισχύος της εργοδοσίας και την κυβερνητική συνδικαλιστική γραφειοκρατία της περιοχής, από την ενοχλητική δράση του ΕΚΛ και την αγωνιστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Αφού απέτυχαν σε όλα μέχρι πρόσφατα, τώρα επανέρχονται με μια δυσφημιστική καμπάνια εναντίον της διοίκησης και του προέδρου του ΕΚΛ. Κατηγορούν συγγενικό πρόσωπο του προέδρου ότι ανοίγει το κατάστημά του την Κυριακή αποσιωπώντας το γεγονός ότι πρόκειται για κατάστημα αυτοαπασχολούμενου με είδη ζαχαροπλαστικής και παραδοσιακά προϊόντα, που όπως όλα τα ζαχαροπλαστεία, καφενεία, καφετέριες, παραμένουν ανοικτά τις γιορτές, τις Κυριακές και τις αργίες.

Πετώντας λάσπη με «μισές αλήθειες», συκοφαντούν.

Αφού έχασαν την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων και μαζί την διοίκηση του ΕΚΛ, τώρα επιχειρούν να πετάξουν λάσπη στην ανεξάρτητη και αγωνιστική διοίκηση του ΕΚΛ για να φανούν, έστω και καθυστερημένα, χρήσιμοι στα πραγματικά αφεντικά τους, αλλά και στους κεντρικούς γραφειοκράτες και την κυβέρνηση, που δεν βλέπουν την ώρα να απαλλαγούν από το ενοχλητικό και αντίθετο στην κυβερνητική πολιτική Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς.

Στόχος τους δεν είναι μόνο το πρόσωπο του προέδρου του ΕΚΛ, στόχος τους είναι η ανατροπή μιας διοίκησης που τα έχει βάλει ανοιχτά με τα αφεντικά και έχει “αχρηστεύσει” τα τσιράκια τους.

Η σχεδιασμένη επίθεση εκτελείται από τους 2 εκ των 3 εκλεγμένων εκπροσώπων της παράταξης ΕΚΕ (Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων – εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που στηρίζουν τον Παναγόπουλο στη ΓΣΕΕ), Ηλ. Ευθυμίου και Χ. Καραλή, καθώς και από τους 2 εκλεγμένους της παράταξης ΕΠΑΝ, Κ. Οικονόμου (Τάκη) και Γ. Αγγελόπουλο, δύο φιλόδοξων συνδικαλιστών χωρίς σαφές ιδεολογικό στίγμα, που κινούνται στο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίθεση ξετυλίγεται στην πρώτη φάση στέλνοντας επιστολή και γνωστοποιώντας στο Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ ότι: «Ενώ το Ε.Κ.Λ. με Δελτίο Τύπου κομπάζει πως έκλεισε τα καταστήματα των πολυεθνικών αλυσίδων την Κυριακή 27/11/22 στη Λιβαδειά, την ίδια στιγμή ήταν ανοιχτός ο φούρνος της συζύγου του Προέδρου του Ε.Κ.Λ. και ο ίδιος ήταν παρών». Για τον λόγο αυτό, ζητούσαν να πάρουν θέση το ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, αλλά και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας που συμμετέχουν στην παράταξη του ΕΑΜ (Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο), που έχει εκλέξει τον Πρόεδρο.

Είναι αναγκαίο να διευκρινίσουμε εδώ, για να καθαρίσουμε την εσκεμμένη σύγχυση που θέλουν να δημιουργήσουν, για να κτίσουν επάνω της την επίθεσή τους, πως το Κίνημα ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές παλεύει ενάντια στην προσπάθεια των εμπορικών αλυσίδων (συνήθως πολυεθνικών) και της κυβέρνησης που νομοθετεί προς όφελός τους, να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενούς τους με τρόπο εξαντλητικό, αναγκάζοντάς τους να εργάζονται με απλήρωτες υπερωρίες που δήθεν θα τους δοθούν κάποτε, με απώτερο σκοπό να εξαντλήσουν με αυτόν τον τρόπο τα μικρά εμπορικά καταστήματα που δεν θα μπορούν να ανοίγουν και τις Κυριακές γιατί δεν αντέχουν το αυξημένο κόστος και θα κλείσουν.

Το Κίνημα είναι ενάντια, λοιπόν, στη επέκταση της λειτουργίας των Καταστημάτων τις Κυριακές, πέραν των παραδοσιακών Κυριακών (της περιόδου Χριστουγέννων και Πάσχα), γιατί οι μεγαλέμποροι θα αυξήσουν τον τζίρο τους και τα κέρδη τους εις βάρος των μικρών εμπόρων, οι εργαζόμενοι θα δουλέψουν εξαντλητικά και συνήθως χωρίς να πληρωθούν και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις θα κλείσουν. Έτσι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές, αλλά και οι ιδιοκτήτες τους θα μείνουν άνεργοι.

Στις δράσεις αυτές που ποτέ αυτοί δεν συμμετέχουν, πολλοί εμπορικοί σύλλογοι είναι στο πλευρό του Κινήματος και μέλη τους συμμετέχουν στις δράσεις. Οι αγωνιστικές δράσεις του Κινήματος, στις οποίες το ΕΚΛ συμμετέχει εξ αρχής, στοχεύουν στο να εμποδίσουν την πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων που ευθυγραμμίζεται με τις εντολές των μεγάλων αλυσίδων του εμπορίου, γιατί η ανεργία και η εξαντλητική και απλήρωτη εργασία των εργαζόμενων το αφορά άμεσα.

Και γι’ αυτό το ΕΚΛ ποτέ δεν έκλεισε κατάστημα αυτοαπασχολούμενου που άνοιξε οποιαδήποτε Κυριακή, προσπαθώντας να συντηρήσει την επιχείρησή του και την οικογένειά του, γιατί σέβεται τον αγώνα επιβίωσης που δίνει. Και ποτέ δεν έκλεισε ζαχαροπλαστεία καφετέριες, ταβέρνες κ.λπ., που δουλεύουν όλες τις Κυριακές με άδεια λειτουργίας 7 ημερών.

Η επιστολή αυτή που εσκεμμένα έσπερνε σύγχυση για το Κίνημα ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία, στάλθηκε και στα ΜΜΕ της Στερεάς, με mail που έχει στο λογότυπο του φωτογραφία του Ε.Κ.Λ., με προφανή σκοπό να παραπλανήσουν πως δήθεν αυτή η δημοσίευση στάλθηκε από το Ε.Κ.Λ., πράγμα που πέτυχαν μερικώς.

Έτσι αφού έσπειραν εσκεμμένα την σύγχυση κτίζοντας τον «ηθικό λόγο» που αυτοί κατασκεύασαν, ζήτησαν έκτακτο Δ.Σ. θέτοντας αίτημα να παραιτηθεί ο Πρόεδρος του ΕΚΛ, για τον «ηθικό λόγο» (που κατασκεύασαν και τώρα επικαλούνται), και να αντικατασταθεί από άλλο μέλος της πλειοψηφίας.

Στο έκτακτο Δ.Σ. του Ε.Κ.Λ. τους εξηγήσαμε ότι, η αυτοαπασχολούμενη σύζυγος του Πρόεδρου του Ε.Κ.Λ. δούλευε το μαγαζί που διατηρεί, πρατήριο άρτου, γλυκισμάτων και παραδοσιακών προϊόντων, με άδεια 7ήμερης λειτουργίας, γι’ αυτό την Κυριακή 27/11/22 το Ε.Κ.Λ. δεν είχε κανένα λόγο να το κλείσει. Έτσι το αίτημά τους απορρίφτηκε με ψήφους 6 κατά, έναντι 5 υπέρ. Η Εκτελεστική Γραμματεία του Δ.Σ. του Ε.Κ.Λ, τους έστειλε και ένα εξώδικο για να σταματήσουν να στέλνουν mail με διεύθυνση παραπλήσια με την διεύθυνση του Ε.Κ.Λ. και λογότυπο την φωτογραφία του, για να μην δημιουργούν σύγχυση.

Μετά την ήττα τους στο Δ.Σ. του Ε.Κ.Λ. έδωσαν συνέντευξη στο περιφερειακό κανάλι STAR κεντρικής Ελλάδας – Λαμίας. Εκεί συνεχίζοντας να πετούν λάσπη κατηγόρησαν για ανίερες συμμαχίες, με σκοπό την «καρέκλα», τους εκπροσώπους που προέρχονται από το Κ.Κ.Ε. και το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (Τροτσκιστές), που «μισούνται», αλλά συνεργάζονται με την παράταξη του Ε.Α.Μ. που έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. του Ε.Κ.Λ.

Για να γίνει καθαρό γιατί η επίθεση αυτή βολεύει την Κυβέρνηση και τους εργοδότες πρέπει να πούμε πως αυτή γίνεται μετά από μια πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση στις 9/11/2022 σε όλη την χώρα και στη Λιβαδειά, μια απεργία που έβγαλε στο δρόμο ξανά μεγάλα τμήματα εργαζόμενων μετά από χρόνια, δημιουργώντας ανησυχία στα κυβερνητικά και εργοδοτικά επιτελεία.

Σε μια εποχή που η πλειοψηφία του Ε.Κ.Λ. έχει μπει στην πάλη να δημιουργήσει με την βοήθεια των Σωματείων και άλλων αγωνιστών, μια Επιτροπή Αλληλεγγύης η οποία θα δρα ενάντια σε πλειστηριασμούς, απολύσεις και την ακρίβεια, για να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων αλλά και την αντεπίθεσή τους στα νομοθετήματα, που απειλούν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Μέσα σε αυτό το κλίμα, εξελίσσεται η επίθεση κατά της πλειοψηφίας του Ε.Κ.Λ.

Την στιγμή που η Εργατική Τάξη χρειάζεται την μέγιστη δυνατή ενότητα για να βρει τον αγωνιστικό βηματισμό για να προστατέψει τη ζωή της, μια συμμαχία από εργοδοτικούς και τυχοδιωκτικά κινούμενους συνδικαλιστές, εκτελεί μια βρώμικη επίθεση που σπέρνει σύγχυση και αποδιοργανώνει τις δράσεις της, προσπαθώντας να κτίσει τις βάσεις για την ανατροπή της σημερινής διοίκησης του Ε.Κ.Λ., για προσωπικό τους όφελος που βολεύει όμως και τους εργοδότες και την κυβέρνηση.

Κομματική Οργάνωση Βοιωτίας του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ-Τροτσκιστές)

19/12/2022