H 12η Μεραρχία του ελληνικού στρατού συμμετέχει στις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών; Tην καταγγελία για το γεγονός κάνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος.

Σύμφωνα με την καταγγελία, προερχόμενη από επιστολή φαντάρων στην περιοχή των ελληνο-τουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου, η διοίκηση της 12ης Μεραρχίας του Δ’ Σώματος Στρατού, προφανώς βάση διαταγών του Υπουργείου Άμυνας, αναθέτει σε στελέχη το καθήκον να συνεργάζονται με το (κρυφό) κέντρο κράτησης και επαναπροωθήσεων στο Απόμερο, στο χωριό Πόρος των Φερών Έβρου.

Το Δίκτυο Σπάρτακος θέτει το ερώτημα:

«Επιβεβαιώνει το ΓΕΣ αυτή την καταγγελία;

Τι απαντούν το Υπουργείο Άμυνας και Μετανάστευσης;

Γίνονται ή όχι παράνομες και απάνθρωπες Επαναπροωθήσεις;

Ποιος ο ρόλος του συγκεκριμένου Κέντρου Κράτησης;»

Kαι σχολιάζει: «Ουσιαστικά είναι ο Στρατός που υλοποιεί το δόγμα Άμυνας/Ασφάλειας το οποίο αντιμετωπίζει τον κόσμο της εργασίας και την νεολαία, τους πρόσφυγες-μετανάστες και τους μειονοτικούς πληθυσμούς ως ασύμμετρες απειλές, ως Εσωτερικό Εχθρό!

Είναι δόγματα του ελληνικού και τουρκικού κράτους – άλλωστε και τα δύο προβαίνουν σε Επαναπροωθήσεις, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταυτόχρονα, ο ελληνικός αστικός κόσμος επενδύει πολλά στην καταδίωξη των προσφύγων και την υπεράσπιση των συνόρων της Ευρώπης-Φρούριο για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού του ρόλου.

Κάτι που το επιτυγχάνει πατώντας στα πτώματα προσφύγων και μεταναστών.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καταγγέλλει τις άθλιες Επαναπροωθήσεις, τον ρόλο του αστικού κράτους και στρατού.

Στεκόμαστε στο πλευρό των προσφύγων, των ταξικών μας αδελφών και των δυστυχισμένων ανθρώπων που οδηγούν στο δρόμο της απελπισμένης φυγής  οι επεμβάσεις και οι βρώμικοι πόλεμοι του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των κτηνωδών αραβικών καθεστώτων με τους οποίους συμμαχεί και συμπολεμά ο Ελληνικός Στρατός.

Στεκόμαστε στο πλευρό των προσφύγων και απαιτούμε την ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων τους».

Αυτή είναι μία ακόμη καταγγελία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που οργανώνονται από τις ελληνικές αρχές. Μόνο που τώρα, εκτός από την αστυνομία και τους συνοριοφύλακες, φαίνεται ότι μπαίνει σε δράση και ο στρατός. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η εφημερίδα Guardian δημοσίευσε άρθρο που περιέγραφε την εφιαλτική αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε όλη την Ευρώπη-Φρούριο του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού οι βιαιοπραγίες, επιθέσεις και επαναπροωθήσεις γίνονται γενικός κανόνας των κυβερνήσεων. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, η καπιταλιστική Ελλάδα, υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη και υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου τον Μηταράκη, κατέχει τα πρωτεία. Στο δημοσίευμα καταγγέλλονται βίαιες επιθέσεις, ξυλοδαρμοί, ξεγύμνωμα, ακόμη και σεξουαλικές επιθέσεις. Εξιστορείται η περίπτωση ενός 36χρονου Σύρου και του οκτάχρονου γιου του, που έφτασαν στο ελληνικό χωριό Νέο Χειμώνιο, κοντά στα τουρκικά σύνορα, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πατέρας και το παιδί ταξίδευαν με μια ομάδα Σύριων προσφύγων όταν τους σταμάτησαν αστυνομικοί με πράσινες στολές. Τα τηλέφωνά τους κατασχέθηκαν και η ομάδα μεταφέρθηκε σε ένα κτίριο, όπου οι άνδρες εξαναγκάστηκαν να βγάλουν τα μπουφάν τους, τα  πουκάμισα και τα παντελόνια. Όσοι δεν καταλάβαιναν ή δεν συνεργάζονταν στο ξεγύμνωμά τους, χαστουκίζονταν. Άνδρας της ομάδας των αστυνομικών καταγγέλλεται ότι «ακουμπούσε διαρκώς το σώμα γυναίκας».

Οι Σύροι εντάχθηκαν σε μια μεγαλύτερη ομάδα άλλων Σύρων, Αφγανών, Σομαλών και Μαροκινών – 58 άτομα συνολικά, ηλικίας 8 – 60 ετών. Κρατήθηκαν επί 4 ώρες σε ένα δωμάτιο με μια βρώμικη τουαλέτα και μια κουκέτα τεσσάρων επιπέδων. Αργότερα αφού ξυλοκοπήθηκαν όλοι τους, τους φορτώσανε σε ένα φορτηγό και τους οδήγησαν σε βάρκα για την επαναπροώθηση. Σε όλη αυτή τη δοκιμασία, δεν τους προσφέρθηκε φαγητό, νερό, ιατρική περίθαλψη. Επίσης δεν υπήρχε μεταφραστής. Έτσι, πρόσφυγες που ίσως είχαν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου δε μπορούσαν να το υποβάλουν. Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος Σύρος αν είχε υποβάλει αίτημα για άσυλο, είπε ότι δεν μπορούσε, γιατί φοβόταν ότι θα τον ξυλοκοπήσουν αυτόν και τον γιο του.

Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, έχει επανειλημμένα απορρίψει ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αναφέρει δήλωση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη: «Είναι δικαίωμα κάθε ευρωπαϊκού κράτους μέλους να προστατεύει τα σύνορά του με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Aλλά αυτό το τελευταίο είναι μια ειρωνία της ιστορίας που διαψεύδεται από τα γεγονότα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σαν εξωτερικό εχθρό που… εισβάλλει στην Ελλάδα.

Για επικοινωνία με το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Τηλ. 6932 955437

diktiospartakos.blogspot.com

diktiospartakos@hotmail.com