Το ΕΕΚ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα έχει εκφράσει τη θέση πως οι Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που πλέον βρίσκονται πίσω μας, ήταν και είναι οι σημαντικότερες εκλογές από το τέλος του εμφυλίου πολέμου και την ήττα της ελληνικής επανάστασης του ’41-’49.

Η σημασία τους έγκειται και στις αιτίες που μας οδήγησαν εσπευσμένα σε αυτές -μια χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση και κρίση αστικής εξουσίας με διάλυση του πολιτικού συστήματος- αλλά και στις ενδεχόμενες συνέπειες τους: η τεράστια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που συνέθλιψε τη δεξιά και τους μνημονιακούς συγκυβερνήτες τους, οι ριζοσπαστικές ελπίδες που έθρεψε ανάμεσα στο λαό, καθώς και η γρήγορη «προσγείωση» από το εκστατικό κλίμα των πρώτων ωρών, στην παγωμάρα της συγκυβέρνησης με τα ακροδεξιά, αντιδραστικά απολειφάδια του Καμμένου, προδιαγράφουν για την «επόμενη μέρα» μια ριζικά αλλαγμένη κατάσταση που βρίθει επαναστατικών ευκαιριών κι αντεπαναστατικών κινδύνων. Αλλά η επόμενη μέρα είναι εδώ, είναι σήμερα, είναι η αυγή μιας νέας περιόδου που έχει ήδη ανοίξει για την ταξική πάλη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Με σκοπό την αναγκαία πρακτική και πολιτική προετοιμασία της εργατικής τάξης για αυτή τη νέα περίοδο, το ΕΕΚ-Τροτσκιστές συμμετείχε αυτόνομα στις εκλογές, διασπείροντας το επαναστατικό μήνυμά του σε όλη τη χώρα. Προτείναμε ένα πρόγραμμα μεταβατικών μέτρων για την έξοδο από την κρίση, παλέψαμε για τους στρατηγικούς στόχους της Εργατικής Εξουσίας και των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης, μένοντας μακριά από τις «σειρήνες» του ποικιλόχρωμου εθνικισμού, που στις διάφορες μορφές του, εισβάλλει σαν μολυσματικός ιός στον οργανισμό της ελληνικής αριστεράς.

Οι οικονομικές δυσκολίες ενός μικρού και δραστήριου κόμματος που δεν στηρίζεται πουθενά αλλού παρά μόνο στο υστέρημα των μελών, των φίλων και της εργατικής τάξης, καθώς και ο συμπιεσμένος χρόνος της προεκλογικής περιόδου, δεν επέτρεψαν την κάθοδό μας σε όλη την επικράτεια, παρά μόνο σε 25 από τις 56 εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο, τα μέλη και το περιβάλλον του ΕΕΚ έδωσαν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση και πνεύμα αυτοθυσίας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, καταφέρνοντας να σπείρουν μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, τον σπόρο της επαναστατικής πολιτικής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα

Μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, τα μέλη και στελέχη του ΕΕΚ πρόλαβαν να οργανώσουν  προεκλογικές συγκεντρώσεις συζητώντας το επαναστατικό πρόγραμμα του ΕΕΚ σε διάφορα σημεία της χώρας.

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Aθήνα, πραγματοποιήθηκε στις 20/1, στη Νομική Σχολή. Ομιλητής ήταν ο γ.γ. του ΕΕΚ, σ. Σάββας Μιχαήλ, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Περιέγραψε το διεθνές περιβάλλον της κρίσης και καπιταλιστικής παρακμής, μέσα στο οποίο έγιναν αυτές οι εκλογές, καθώς και την επίδρασή του πάνω στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της Ελλάδας, τη σήψη του αστισμού και των κομμάτων του, την αριστερή στροφή του λαού προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προσδοκίες που γεννούνται. Απηύθυνε κάλεσμα για την ενίσχυση της επαναστατικής πρότασης του ΕΕΚ, ως τη μόνη εφικτή διέξοδο από την κρίση, και κυρίως για την πάλη για την δημιουργία ενός πολιτικού διεκδικητικού κινήματος της εργατικής τάξης. Η παρακμή του καπιταλιστικού κόσμου, οι φλόγες που ξεπηδούν εδώ κι εκεί σε όλο τον πλανήτη, είναι ακόμα ένα σημάδι πως μπορούμε να τους ανατρέψουμε, να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή που μας απειλεί.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στην Θεσσαλονίκη, η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Εργαζόμενων-Ανέργων, στις 18/1, με ομιλητές τον σ. Σάββα Μιχαήλ, και τον σ. Βάιο Τζαχρήστα, υποψήφιο Α’ Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκαν τρεις συγκεντρώσεις-εκδηλώσεις, σε διάστημα έντεκα ημερών. Στις 11/1, στο χώρο της «Νέας Προοπτικής» σε προεκλογική εκδήλωση-συζήτηση, μίλησαν οι σ. Νίκος Τζιρής και Νίκος Πελεκούδας, υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας Αχαΐας. Στις 17/1, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο: «Ο κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων», με ομιλήτρια την σ. Κατερίνα Μάτσα, υποψήφια στη Β’ Αθήνας. Τέλος, στις 22/1, η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της τοπικής οργάνωσης του ΕΕΚ, στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με ομιλητή τον σ. Σάββα Μιχαήλ.

Στο Βόλο, στον Χώρο Κινημάτων, στις 13/1, έγινε προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον Σάββα Μιχαήλ, και την επόμενη μέρα στο καφενείο «Κουρμπέτι» στη Λάρισα. Στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Ηρακλείου Κρήτης, επίσης, με ομιλητές τον σ. Θόδωρο Κουτσουμπό, αρχισυντάκτη της Νέας Προοπτικής και υποψήφιο στη Β’ Αθήνας, και την σ. Ειρήνη Κοζυράκη, υποψήφια Ηρακλείου. Στις 23/1, το ΕΕΚ διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο της Σκάλας Λακωνίας, και μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνει η δραστηριότητα των Ναζί στην περιοχή, προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον σ. Θόδωρο Κουτσουμπό και τον υποψήφιο Λακωνίας του EEK σ. Γιώργο Στάθη.

Στην Αθήνα, οι τοπικές οργανώσεις του ΕΕΚ, οργάνωσαν πλήθος εκδηλώσεων σε μια σειρά γειτονιές της πόλης. Στις 15/1, έγινε προεκλογική εκδήλωση στο Γκύζη, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ευελπίδων. Την ίδια ημέρα, στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Δημήτριο, μίλησαν οι σ. Γιώργος Μητροβγένης (Β’ Αθήνας), Γιώργος Μαγκλής και Σάββας Μιχαήλ. Στο Ίλιον, στις 18/1, στον «Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο Ιλίου», μίλησαν οι σ. Θόδωρος Κουτσουμπός και Δημήτρης Γεωργίου, υποψήφιος Β’ Αθήνας. Στο Χαϊδάρι, στις 22/1, οι σ. Κατερίνα Μάτσα και Θόδωρος Κουτσουμπός. Την επομένη ημέρα, τελευταία προεκλογική εκδήλωση του κόμματος, στα Εξάρχεια στο καφέ-βιβλιοπωλείο Locomotiva, με ομιλητή τον σ. Γρηγόρη Δαφνή, από την εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας. Τέλος, επιτυχείς ανοιχτές προεκλογικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα Πετράλωνα, στις 15 και 22/1, στο καφενείο «65-67».

Επαναστατικό κάλεσμα με όλα τα μέσα

Δεκάδες χιλιάδες αφίσες κολλήθηκαν σε όλη τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες προκηρύξεις μοιράστηκαν χέρι με χέρι στις λαϊκές γειτονιές, τα συνθήματά τους έγιναν αντικείμενο συζήτησης με τους ανθρώπους του μόχθου. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα του κόσμου σχετικά με την πολιτική του ΕΕΚ απέναντι σε αυτές τις εκλογές, δόθηκαν από τα μέλη του που ακούραστα βρέθηκαν στους δρόμους και στις παρεμβάσεις, αλλά και μέσα από την παρουσίαση της προγράμματός μας, χρησιμοποιώντας τον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, που με το σταγονόμετρο παρέχει το κράτος, οι καναλάρχες κι οι μεγαλοεκδότες στα μικρά κόμματα, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Ενώ τα αστικά κόμματα με τους δεκάδες καπιταλιστές χορηγούς και τις βρώμικες διασυνδέσεις, είναι σε θέση να αγοράζουν διαφημιστικό χρόνο και χώρο αξίας εκατομμυρίων, ταυτόχρονα απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση και τη «μερίδα του λέοντος» της δωρεάν προεκλογικής ραδιοτηλεοπτικής προβολής. Παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται κάθε φορά μπροστά στις επαναστατικές μειοψηφικές φωνές, το ΕΕΚ και τα στελέχη του, μπόρεσαν να παρέμβουν σε δεκάδες εκπομπές και συνεντεύξεις, σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, ιστοτόπους, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου κλπ., να απευθυνθούν πλατιά στον ελληνικό λαό μέσω της διακαναλικής συνέντευξης, αλλά και να διακινήσουν ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ.

Σημαντική ήταν η συμβολή των εργαζόμενων της ertopen και των κατά τόπους ΕΡΤ, που φρόντισαν για άλλη μια φορά να δώσουν χρόνο και προβολή σε κάθε ανεξάρτητη φωνή του κινήματος και της αριστεράς, μέσα και σε αυτές τις εκλογές. Το ΕΕΚ, από την πλευρά του, όπως και στις Ευρωεκλογές του 2014, τήρησε τη δέσμευσή του για μη-συμμετοχή σε εκπομπές της εκτρωματικής ΝΕΡΙΤ, που θα παραμένει για όσο υπάρχει σύμβολο της μνημονιακής πολιτικής των τελευταίων ετών και του αυταρχισμού των απερχόμενων κυβερνώντων.

Τέλος, για το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, η προεκλογική μας πάλη δεν γίνεται σε άλλη βάση από την υπόλοιπη δραστηριότητά μας. Για το ΕΕΚ, ο απελευθερωτής του κόσμου της μισθωτής σκλαβιάς είναι η εργατική τάξη, και σε αυτήν απευθύνεται πρώτα και κύρια. Από αυτή ζητήσαμε διά ζώσης της στήριξή της και στις εκλογές, μεταβαίνοντας για παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους, στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, στους εργαζόμενους στα διάφορα πολύπαθα νοσοκομεία της χώρας, στο ΤΕΕ, κ.α.

Με αυτούς τους εργαζόμενους θα βρεθούμε δίπλα-δίπλα στους ταξικούς αγώνες αυτής της «εύφλεκτης» περιόδου, που εγκαινιάστηκε με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Κ. Αποστολόπουλος