με υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Παπαδάκη

Mε απόφασή της, η Κεντρική Επιτροπή του ΕΕΚ υποστηρίζει το ενωτικό αριστερό ριζοσπαστικό – επαναστατικό σχήμα της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα με υποψήφιο δήμαρχο τον μαχόμενο δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕ του ΕΕΚ:

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ-ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ) στην κεντρική πολιτική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023 και ιδιαίτερα στο ίδιο το κέντρο του αστικού κράτους, την πρωτεύουσα, στον Δήμο της Αθήνας, υποστηρίζει θερμά την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, με ίσο ανάμεσα σε ίσους και ίσες υποψήφιους και υποψήφιες και κατά τον νόμο υποψήφιο Δήμαρχο τον γνωστό λαϊκό αγωνιστή κι αντιφασίστα Κώστα Παπαδάκη, εκ των δικηγόρωνπου πρωτοστάτησαν στην καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας των δολοφόνων της “Χρυσής Αυγής”.

Οι λόγοι της στήριξης και συμμετοχής στο πολυπληθές αγωνιστικό ψηφοδέλτιο με γυναίκες επαναστάτριες του ΕΕΚ, όπως είναι η Κατερίνα Μάτσα, η Τρισεύγενη Βαρελά και η Βίκυ Κανατά, είναι αλληλένδετοι, βαθειά κοινωνικοί και πολιτικοί.

1. Στο πυρπολημένο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μετεκλογικό τοπίο της χώρας η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και μάλιστα στην ίδια την πρωτεύουσα, όπως είπε και ο Κώστας Παπαδάκης στην συνέντευξη Τύπου, ΔΕΝ έχει τοπικό απλώς χαρακτήρα. ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ.

Μέσα στο καλοκαίρι μαζί με την Ελλάδα κάηκαν και οι θριαμβολογίες της Δεξιάς μετά την εκλογική της νίκη χωρίς αντίπαλο. Το “επιτελικό” κράτος του Μητσοτάκη-Νέρωνα έδειξε το φρικτό του πρόσωπο: ανίκανο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άμεση ανάγκη του λαού βιάζεται να εξαπολύσει, χωρίς καθυστέρηση, πόλεμο ενάντια στον λαό. Ανεμίζοντας την κουρελιασμένη σημαία μιας εκλογικής νίκης χωρίς αντίπαλο, θέλει να χλωροφορμίσει τον λαό επικυρώνοντάς την στις αυτοδιοικητικές εκλογές και “βάφοντας μπλε” ξανά την έρημη χώρα. Έτσι νομίζει ότι θα μπορέσει πιο εύκολα να εξαπολύσει τον νέο ταξικό της πόλεμο: το νομοσχέδιο-εργασιακή ζούγκλα του Άδωνη, την περικοπή κι όσων ψίχουλων-επιδομάτων έδωσε, τα κερδοφόρα προνόμια στους προνομιούχους που υπηρετεί πιστά και επωφελώς, νέα κανιβαλική “λιτότητα”, κατ’ εντολήν της ΕΕ, για να αντιμετωπίσει το νέο τσουνάμι της επιδεινούμενης παγκόσμιας και ευρωπαϊκής καπιταλιστικής κρίσης. Να εντείνει την αστυνομοκρατία, τον στραγγαλισμό κάθε ελευθερίας, να δυναμώσει τους φασίστες που εκτρέφει και προστατεύει ενάντια στον “εσωτερικό εχθρό”, την εργατική τάξη, τη νεολαία, την φτωχολογιά της πόλης και της υπαίθρου, τους αποκλεισμένους, κάθε εστία αντίστασης.

Μαζί με τον κοινωνικό πόλεμο στο εσωτερικό, η χώρα, χάρη στην αμερικανοδουλεία και ΝΑΤΟδουλεία του Κούλη και του κεφαλαίου, ντόπιου και διεθνούς που εξυπηρετεί, σπρώχνεται βαθύτερα στο τεράστιο πολεμικό σφαγείο που ο αμερικανονατοϊκός ιμπεριαλισμός έχει εξαπολύσει στην καρδιά της Ευρώπης με ολέθριες παγκόσμιες συνέπειες.

Κάθε πλήγμα που μπορούμε και πρέπει να καταφέρουμε στον ταξικό και ιμπεριαλιστικό εχθρό στην κεντρική πολιτική μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών παντού και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, θα είναι νίκη στην πάλη μας για ψωμί, δουλειά, υγεία παιδεία, ειρήνη, ελευθερία – θα ανοίγει δρόμους προς την εργατική εξουσία και τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.

2. Το κυβερνών μπλοκ Δεξιάς, ακροδεξιάς ακραίου κέντρου βρίσκει στήριγμα στο κενό, στην απουσία μιας ορατής και πειστικής αριστερής εναλλακτικής δύναμης και εξουσίας που μπορεί να ανοίξει διέξοδο από το εφιαλτικό αδιέξοδο που ζούμε. Πληρώνουμε οι πάντες την φενάκη και την “κωλοτούμπα” του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, την αδιάκοπα ολοένα δεξιότερη κατηφόρα του, την δυσφήμιση της Αριστεράς. Πληρώνουμε, όμως, και την αρνητική στάση της ηγεσίας του γραφειοκρατικού ΚΚΕ που, παρά την αντικαπιταλιστική ρητορική και την αγωνιστική στάση μελών της βάσης του, στις πιο κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ακόμα Ιστορίας έδωσε χείρα βοηθείας στην αστική εξουσία. Εναντιώθηκε στην εξέγερση του Δεκέμβρη 2008, στο αντιμνημονιακό κίνημα των Πλατειών και στο κρίσιμο Δημοψήφισμα του 2015, στην Γενική Απεργία κατά του εργατοκτόνου σ/ν Χατζηδάκη κ.λπ. Τέλος πληρώνουμε και τις παθολογίες μιας κατακερματισμένης και ταλαντευόμενης εκτός των τειχών Αριστεράς.

3. Η συγκρότηση της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα σημαδεύει ένα νέο ξεκίνημα για τα νέα επείγοντα καθήκοντα μιας νέας περιόδου αγώνων. Ένα πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα μιας νέας συσπείρωσης αριστερών αντικαπιταλιστικών κι επαναστατικών δυνάμεων για την ενότητα στη δράση με πλήρη σεβασμό στην πολιτική ιδιαιτερότητα της άλλης συλλογικότητας χωρίς αυθαίρετους αποκλεισμούς συναγωνιστών, διαλυτικές μάχες για την πρωτοκαθεδρία και “καπελώματα”, φθοροποιούς παραγοντισμούς επιτελείων και καιροσκοπισμούς.

Σίγουρα η πίεση των ασφυκτικών φραγμών που βάζει ο ακραία αντιδημοκρατικός εκλογικός νόμος του ακροδεξιού τσεκουροφόρου Βορίδη έπαιξε κάποιο ρόλο στη συσπείρωση. Αλλά, κατά την γνώμη μας, αυτός ο ρόλος δεν ήταν ο πρωταρχικός, όπως νομίζουν όσοι μένουν κλεισμένοι στα εκλογικίστικα όρια της θνήσκουσας αστικής δημοκρατίας. Πολύ ισχυρότερες είναι οι πιέσεις της κρίσιμης ιστορικής συγκυρίας στην Ελλάδα και διεθνώς· η ανάγκη να ξεπεραστεί ο γενικευμένος αποπροσανατολισμός που έφερε οδυνηρές ήττες· η πίεση από την ανάγκη της ίδιας της εργατικής τάξης και προπαντός της νέας γενιάς της να μάθει από τις στρατηγικές εμπειρίες της προηγούμενης δεκαετίας και να τις υπερβεί. Να βγει το προλεταριακό θηρίο από το κλουβί που το κλείσανε, να βρει το δρόμο της νίκης της καθολικής ανθρώπινης χειραφέτησης και του κομμουνισμού.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα έχουν λυθεί κι ότι η επανεμφάνισή τους, ίσως και δριμύτερη, δεν θα παρουσιαστεί ξανά. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση ενάντια στις παγίδες εχθρών και “φίλων”. Πάντως με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, αλλά και με άλλα αντικαπιταλιστικά σχήματα σε εργατικές λαϊκές γειτονιές και περιφέρειες σε όλη την χώρα, μπορεί να δοθεί ένα πρώτο ισχυρό χτύπημα στη λεγόμενη “αριστερή μελαγχολία”, την μιζέρια. Και η μιζέρια είναι αστική ιδεολογία, μηχανισμός ελέγχου των πάνω στους κάτω.

Να τους ανατρέψουμε! Τόλμη, τόλμη και πάντα τόλμη! Θα νικήσουμε!

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΕΚ

Σεπτέμβρης 2023