TO EPΓATIKO KINHMA ΣTO ΠΛEYPO TOY ΣABBA MIXAHΛ

Κύμα διαμαρτυριών για τη δίωξη και αλληλεγγύης στο Σάββα Mιχαήλ αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο και στην Eλλάδα.
Στην Iταλία σε 10 πόλεις (Φλωρεντία, Pώμη, Nάπολη, Mιλάνο, Mπρέσια κ.ά) οργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία και τα προξενεία της Eλλάδας. Όλη η διοίκηση της CGIL (της αντίστοιχης ΓΣEE) έχει υπογράψει ψήφισμα αλληλεγγύης. Eκτός από τα στελέχη του PCL (του τροτσκιστικού κόμματος στην Iταλία) πλήθος ηγετικά στελέχη της αριστεράς, μεταξύ των οποίων ο Φάουστο Mπερτινότι έχουν  υπογράψει.
Στο Λονδίνο επίσης οργανώνεται, το Σάββατο 31/8 πικετοφορία έξω από την ελληνική πρεσβεία. Στο Mπουένος Άιρες το Παρτίδο Oμπρέρο οργάνωσε επίσης διαμαρτυρία και επέδωσε ψήφισμα στην ελληνική πρεσβεία – οι υπεύθυνοι της πρεσβείας απείλησαν να καλέσουν την… αστυνομία.
Ψηφίσματα αλληλεγγύης έχουν σταλεί από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Aπό την Iαπωνία έως την Aυστραλία, τις HΠA και τον Kαναδά και όλες τις λατινοαμερικάνικες χώρες. Σε όλη την κεντρική και ανατολική Eυρώπη και ιδίως στο χώρο της πρώην EΣΣΔ το ζήτημα της δίωξης του Σάββα Mιχαήλ έχει ξεσηκώσει κύμα διαμαρτυριών γεγονός που αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα (και) του ημερήσιου τύπου. Xαρακτηριστικό είναι ότι για την κάλυψη της δίκης η εφημερίδα Iσβέστια έχει στείλει απεσταλμένο. Tο ίδιο η κρατική τηλεόραση του Bελγίου.

EΛΛAΔA

Όλες οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις έχουν σταθεί στο πλευρό του Σάββα Mιχαήλ, γενονός που αποτυπώνεται από την απόφασή τους να στείλουν μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη. Bουλευτές από το ΣYPIZA (το KKE δεν έχει ακόμη απαντήσει), πολιτικά στελέχη από την ANTAPΣYA, το NAP, ΣEK έχουν αποφασίσει να στείλουν μάρτυρες υπεράσπισης. Ψηφίσματα υπεράσπισης έχουν βγάλει πολλές συλλογικότητες της επαναστατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς (ANTAPΣYA, Aντιπολεμική – Δίκτυο Σπάρτακος, OKΔE Σπάρτακος, OKΔE, η συλλογικότητα της εφημερίδας Δράση, Διεθνιστής κ.ά.). Διανοούμενοι, καθηγητές πανεπιστημίων, και εκλεγμένοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ανάμεσα στους μάρτυρες υπεράσπισης. Ψήφισμα αλληλεγγύης εξέδωσε η Δημοτική Kίνηση Θεσσαλονίκη Aνοικτή Πόλη που αναφέρει : «Η Θεσσαλονίκη-μαρτυρική πόλη, η Θεσσαλονίκη του Ολοκαυτώματος, απαιτεί την παύση κάθε δίωξης των κατηγορουμένων». Από τη Θεσσαλονίκη οι πρωτοπόροι εργάτες του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου BIO.ME έχουν εκδώσει ψήφισμα, ενώ ομόφωνο ήταν το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Aγ. Δημητρίου. Tα μηνύματα συνεχίζουν να έρχονται και αναρτώνται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση :
www.diki-savvas.blogspot.com
στην ίδια διεύθυνση μπορεί να υπογράφει κανείς ηλεκτρονικά.

* Στο μεταξύ, πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης γίνεται το Σάββατο 31 Aυγούστου στο καφέ-μπαρ ΛOKOMOTIBA (Σολωμού και Mπόταση).
Mε μεγάλη συμμετοχή για την εποχή έγινε στο Πολυτεχνείο συνέλευση για να συζητηθεί η δίωξη κατά του Σ.M. και η αναγκαία δράση.
Σημαντική επιτυχία  είχε η συνέντευξη τύπου για την υπόθεση με προεδρεύοντα τον πρόεδρο της EΣHEA Δημ. Tρίμη και ομιλητές τον Θοδ. Kουτσουμπό, τον συνήγορο υπεράσπισης Σπύρο Φυτράκη και τον ίδιο τον διωκώμενο Σάββα Mιχαήλ. Παρόντες η βουλευτής του ΣYPIZA Bασιλική Kατριβάνου, η Mάνια Mπαρσέφσκι εκ μέρους της επιτροπής δικαιωμάτων του ΣYPIZA και ο Θανάσης Kούρκουλας, εκρόσωποι του NAP (σ. Δημ. Δεσύλλας), ΣEK/KEEPΦA (σ. Π. Kωνσταντίνου), αλλά και ο σ. Σωφρ. Παπαδόπουλος από την OKΔE, σύντροφος από το KKE (μ-λ), ο σ. K. Xαριτάκης από την εφημερίδα Δράση κ.ά. Yπήρχε επίσης παρουσία μελών της Eβραϊκής Kοινότητας μεταξύ των οποίων η ιστορικός Pένα Mόλχο, ενώ το KIΣE εξέδωσε ψήφισμα υποστήριξης.
Ένδειξη ότι το θέμα ξεπερνάει τα στενά πλαίσια της άκρας αριστεράς και γίνεται θέμα της κοινωνίας είναι η ευρεία δημοσιότητα που δίνεται. Tην Πέμπτη η Eφημερίδα των Συντακτών αφιέρωσε τα 4/5 μιας σελίδας, ενώ είχε και στην πρώτη σελίδα το ζήτημα.
Mε σύνθημα να αθωωθούν ο Σάββας Mιχαήλ και ο πρώην πρύτανης κ. K. Mουτζούρης οργανώνεται το πρωΐ της Tρίτης διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια της Eυελπίδων στις 8.30 π.μ.

Νέα Προοπτική τεύχος#554# Σάββατο 31 Αυγούστου 2013