ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ - Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ


Αν το Σεπτέμβρη του 2012, ο Σαμαράς ανέβηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη, για να βγάλει ένα σύντομο λογύδριο και να φυγαδευτεί κυνηγημένος, φέτος, στη ΔΕΘ 2013, ας μην κάνει τον κόπο καν να ανηφορίσει προς το Βορρά…
Πρώτα και κύρια γιατί δεν έχει να εξαγγείλει τίποτα που δεν ξέρουμε ήδη: θα μας μιλήσει για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας,  για το πώς «η Ελλάδα προχωράει μπροστά» και «αλλάζει σελίδα», αλλά και για το ότι αποτελεί «σημείο αναφοράς» για την σταθερότητα στη περιοχή.
Πίσω από τα χιλιοειπωμένα ψεύτικα κλισέ, όμως, χάσκει απειλητική η πραγματικότητα, φανερά επιδεινωμένη από αυτή του περσινού Σεπτέμβρη: είναι το μη βιώσιμο και διαρκώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος, που άγγιξε τα 321 δις ευρώ, στα 180% του ΑΕΠ. Είναι «το χρηματοδοτικό» και το «δημοσιονομικό κενό», τα νέα πακέτα «βοήθειας» που θα χρειαστούν, όπως όρισε ο χερ Σόιμπλε. Είναι κυριότερα τα νέα μέτρα γενοκτονίας του λαού, της παραπέρα εξαθλίωσης και εξανδραποδισμού, για τα οποία στη κυβέρνηση «κάνουν τον σταυρό τους» πως δεν θα μας ζητηθούν από τους «εταίρους» μας.
Ποιος να τους πιστέψει; Μέσα στο τελευταίο χρόνο, χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου 3, εκτόξευσαν κι άλλο την ανεργία, βυθίζοντας μια ολόκληρη κοινωνία σε ύφεση, κλείνοντας εργοστάσια κι επιχειρήσεις το ένα μετά το άλλο. Έκλεισαν δημόσιους οργανισμούς όπως της ΕΡΤ, έβαλαν στο στόχαστρο τη δουλειά και τη ζωή όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, του μήνα που διεξάγεται η ΔΕΘ, πρέπει να «στείλουν σπίτι τους» 12.500 εργαζόμενους, στο σύνολο 150.000 ως το τέλος του 2015. Κατάργησαν συλλογικές συμβάσεις, εργασιακά δικαιώματα, έριξαν στο έσχατο όριο μισθούς κι επιδόματα ανεργίας. Κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία, στερούν τα φάρμακα από τους αρρώστους. «Κατάφεραν» να στείλουν κι άλλους συνανθρώπους μας να κοιμούνται στα παγκάκια και να τρέφονται από σκουπιδοτενεκέδες. Αν δεν φοβόντουσαν την κοινωνική έκρηξη και το πολιτικό κόστος, θα τα είχαν ήδη βρει οι Σαμαροβενιζέλοι και δε θα είχαν διστάσει να «βγάλουν στο σφυρί» τα σπίτια του κοσμάκη με τους πλειστηριασμούς, πάντα στο βωμό της προστασίας των τραπεζών.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, για την ίδια μας τη ζωή και την αξιοπρέπεια, η φετινή ΔΕΘ πρέπει να αποτελέσει μια μεγάλη πολιτική μάχη. Όσο κι αν καμώνεται τον δυνατό, ο εχθρός είναι συγχυσμένος κι αποδυναμωμένος. Βγαίνει από μια δύσκολη χρονιά που είχε να αντιμετωπίσει εργατικούς αγώνες που απείλησαν με γενική ανάφλεξη, στα ΜΜΜ, στους καθηγητές, στην ΕΡΤ. Δεν βγαίνει χωρίς απώλειες, αλλά έχοντας γνωρίσει, κατά τον «καυτό» Ιούνη του 2013, την πτώση της τρικομματικής κυβέρνησης, με τη φυγή του Κουβέλη.
Τώρα μπαίνει σε μια ακόμα πιο δύσκολη χρονιά: έχοντας ανοιχτό το μέτωπο των καθηγητών που απειλούν να ακυρώσουν τον «αγιασμό» της φετινής χρονιάς, ξαναδένοντας το νήμα εκεί που το έκοψε η περσινή γραφειοκρατική προδοσία. Έχοντας να αντιμετωπίσει την οργή και την απόγνωση των χιλιάδων υπαλλήλων που βαδίζουν προς απόλυση, τους εργάτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών μονάδων της χώρας (ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ κλπ.) που πάνε για ξεπούλημα ή κλείσιμο. Έχοντας να αντιμετωπίσει μια ολόκληρη γενιά που την καταδίκασαν σε «αιώνια» ανεργία, εκμετάλλευση, εξευτελισμό.
Η δύναμη όλων των εκμεταλλευομένων και των καταπιεσμένων πρέπει να ενωθεί σε μια Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, για την ανατροπή τους. Αυτό πρέπει να διατρανωθεί καθαρά στη φετινή ΔΕΘ, να γίνει το σύνθημα στα χείλη όλης της εργατικής τάξης, να στείλουμε τη κυβέρνηση από εκεί που ήρθε κι ακόμη παραπέρα.

Κ. Αποστολόπουλος

Νέα Προοπτική τεύχος#554# Σάββατο 31 Αυγούστου 2013