Θέτουν σε κίνδυνο, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του Covid

του Εμιλιάνο Φαμπρίς

Ο περιβαλλοντολόγος δικηγόρος Ρομπ Μπίλοτ αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “The Guardian” (18/12) ότι η ύπαρξη “άλλης μια απειλής για την παγκόσμια δημόσια υγεία” έχει επιβεβαιωθεί. Αυτή είναι η μόλυνση με χημικές ουσίες “PFOA” (υπερφθοροοκτανικό οξύ) για τις οποίες γιγαντιαίες καπιταλιστικές εταιρείες όπως η DuPont και η 3M έχουν μηνυθεί εδώ και 20 χρόνια. Μόλις πρόσφατα ήρθαν στο φως οι καταστροφικές συνέπειές τους για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, ακόμη και την ανοσολογική αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Το PFOA, επίσης γνωστό ως C8, είναι μια ανθρωπογενής χημική ουσία που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1940 από την εταιρεία 3M και αποτελεί μέρος ουσιών που ονομάζονται PFAS και έχουν ονομαστεί “αιώνιες χημικές ουσίες” επειδή δεν αποδομούνται και μόλις καταποθούν από τον άνθρωπο παραμένουν στο σώμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιείται για την κατασκευή προϊόντων όπως τεφλόν, υλικά καθαρισμού, κεριά, χρώματα, υφάσματα, συσκευασίες fast food, κουτιά πίτσας, σακούλες μικροκυμάτων, πλαστικά, αφρός πυρόσβεσης, επιφάνειες ανθεκτικές σε λεκέδες κ.ά.

Αυτό το “ανθρώπινο δηλητήριο” ανακαλύφθηκε το 1998, όταν ένας αγρότης από την πόλη Πάρκερσμπουργκ (Βιρτζίνια, ΗΠΑ) ανέφερε τον μυστηριώδη θάνατο των αγελάδων του. Ο Μπίλοτ ξεκίνησε μια έρευνα απέδειξε ότι η πολυεθνική Dupont μόλυνε τον ποταμό Οχάιο με PFOA. Το 2017, η Dupont υπέγραψε μια συμφωνία για περισσότερα από 670 εκατομμύρια δολάρια για την αποζημίωση περισσότερων από 3.500 ανθρώπων που υπέφεραν από οποιαδήποτε από τις ασθένειες που σχετίζονται με το πόσιμο νερό μολυσμένο με PFOA.

Σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης έχει μολυνθεί με αυτό το δηλητήριο. Η παρουσία αυτής της χημικής ουσίας έχει ανιχνευθεί σε πόσιμο νερό, υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, χώμα και βλάστηση σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το BBC (9/12) αναφέρει ότι “αυτές οι χημικές ουσίες, σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσαν να υπάρχουν στο αίμα του 99% των ανθρώπων”. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχει ορίσει ότι, εκτός από το νερό, το έδαφος και τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από αυτήν την ουσία, τα δοχεία που τα περιέχουν και η χρήση των προϊόντων που παράγονται από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να αποτελούν πηγή έκθεσης.

Χημική δηλητηρίαση, εμβόλια και COVID

Σχετικά με τις συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, ο Μπίλοτ αναφέρει στο άρθρο του ότι “οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει σχέσεις μεταξύ της έκθεσης σε PFOA και μιας ποικιλίας σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των νεφρών, του καρκίνου των όρχεων, της ελκώδους κολίτιδας, της νόσου του θυρεοειδούς και της υπέρτασης που προκαλείται από εγκυμοσύνη. Από την πλευρά του, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι μπορεί να προκαλέσει αυξημένη χοληστερόλη, επιβλαβείς επιδράσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου ή σε θηλάζοντα παιδιά, χαμηλό βάρος γέννησης, και επιβλαβείς επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, το ήπαρ και τον θυρεοειδή.

Οι επιπτώσεις αυτών των χημικών ουσιών θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο καταστροφικές εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Ο Μπίλοτ σημειώνει ότι οι “πιο πρόσφατες μελέτες εγείρουν τώρα ανησυχίες ότι ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το ενδοκρινικό μας σύστημα, τη γονιμότητά μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και ενδεχομένως ακόμη και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτά είναι πράγματι τρομακτικά νέα, όταν όλοι προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε μια παγκόσμια πανδημία και χρειαζόμαστε τα εμβόλια μας να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

Ατιμωρησία και «ρύθμιση»

Μετά από δύο δεκαετίες αγωγών, ο Μπίλοτ διαβεβαιώνει ότι η δηλητηρίαση που πραγματοποιήθηκε από την Dupont και άλλες εταιρείες δεν ήταν σε καμία περίπτωση ατύχημα: “Εσωτερικά, οι κορυφαίοι επιστήμονες της εταιρείας μελετούσαν την τοξικότητά της για δεκαετίες. Και ακούστηκαν κώδωνες συναγερμού επανειλημμένα: καρκίνος στα πειραματόζωα, καρκίνος στους εκτιθέμενους εργαζόμενους, γενετικές παραμορφώσεις στους απογόνους εκτιθέμενων πειραματόζωων, ακόμη και, κάτι το αδιανόητο, σε βρέφη εκτιθέμενων εργαζομένων.

Η Dupont δηλητηρίαζε τον κόσμο με πλήρη ατιμωρησία για πάνω από 20 χρόνια. Το εντυπωσιακό με την υπόθεση του δικηγόρου Μπίλοτ (που απεικονίζεται στην ταινία “Dark Waters”), είναι ότι μήνυσε την Dupont ως μέλος ενός δικηγορικού γραφείου αφιερωμένου στην υπεράσπιση των χημικών εταιρειών από τέτοιου είδους δικαστικές διαμάχες. Μόνο τη δεκαετία του 1970 δημιουργήθηκαν οι λεγόμενοι κρατικοί “περιβαλλοντικοί κανονισμοί” που επέτρεπαν αγωγές κατά εταιρειών, αλλά δεν οδήγησαν καθόλου σε μείωση της ρύπανσης.

Ο αντίκτυπος αυτής της παγκόσμιας δηλητηρίασης έχει αναφερθεί από τον πρόσφατα εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παρουσίασε ένα “σχέδιο για τον καθαρισμό αιώνιων χημικών ουσιών”. Ο Μπάιντεν είχε επαινέσει δημόσια την Dupont στο παρελθόν αλλά τώρα σημειώνει ότι η επιχείρηση έχει υποκύψει στο “βραχυπρόθεσμο προσανατολισμό που καθοδηγείται από το χρηματιστήριο. Ωστόσο, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο “promarket.org” (27/11/2020) επισημαίνει ότι αυτή η “βραχυπρόθεσμη προσέγγιση” υπήρχε ήδη το 1984, όταν οι μέτοχοι της DuPont προεξόφλησαν ότι τα κέρδη που αποκτήθηκαν “βραχυπρόθεσμα” θα υπερέβαιναν κατά πολύ τις απαιτήσεις που θα μπορούσαν να εγερθούν πολλά χρόνια αργότερα. Αυτό είναι που συνοψίζει η “περιβαλλοντική ρύθμιση”, προσαρμοσμένη στις μεγάλες εταιρείες.

Αυτό το άρθρο παραθέτει μια έκθεση του Πανεπιστημίου του Σικάγου που, μετά την υπόθεση Dupont, επισημαίνει πώς απέτυχαν διαφορετικά συστήματα ελέγχου σχεδιασμένα για να σταματήσουν την εταιρική ρύπανση: “Γιγάντιες εταιρείες όπως η DuPont μπορούν να καθυστερήσουν και να αμβλύνουν τις αναμενόμενες νομικές κυρώσεις για εταιρικά παραπτώματα. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιούν “περιστρεφόμενες πόρτες” και να προσλαμβάνουν πρώην στελέχη ρυθμιστικών αρχών. Πράγματι, ο Μπάιντεν έχει ήδη καταγγελθεί από αγωνιστές περιβαλλοντολόγους για τη συμπερίληψη ενός ανώτερου συμβούλου της Dupont στην ομάδα της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Ο καπιταλισμός δηλητηριάζει και μολύνει

Η ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 αποκάλυψε πώς αναπτύσσεται το καπιταλιστικό κοινωνικό καθεστώς με βάση τη συστηματική καταστροφή του πλανήτη. Η δηλητηρίαση από “αιώνιες χημικές ουσίες” έχει επίσης αγγίξει ολόκληρη την ανθρωπότητα και αναδεικνύεται ως εμπόδιο στην καταπολέμηση της ίδιας της πανδημίας. Δεν αντιμετωπίζουμε απλώς την παρεκτροπή ορισμένων εταιρειών˙ είναι η διαδικασία της καπιταλιστικής συσσώρευσης που δεν περιλαμβάνει στα μέσα παραγωγής εκείνες τις παραγωγικές διαδικασίες, τα εφόδια και την τεχνολογία που μειώνουν στο ελάχιστο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς αυτό θα σήμαινε παράταση της απόδοσης των επενδύσεων και, φυσικά, των κερδών.

Η πηγή των δεινών της ανθρωπότητας και της φύσης πρέπει να εξαλειφθεί: το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.

19/12/2020

Μετάφραση Αρ. Μα.

Πηγή: Politica Obrera