του Θόδωρου Κουτσουμπού

Ο Mahmmoud Al-Arda είναι ένας από τους 6 Παλαιστίνιους που δραπέτευσαν, στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, έστω και για λίγες ημέρες, από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Gilboa. Ανήκει στις τάξεις της ισλαμικής Τζιχάντ και ήταν ο «εγκέφαλος» του ανοίγματος -με κουτάλια!- του τούνελ προς την ελευθερία.

Μετά την ολιγοήμερη ελευθερία του και τη σύλληψή του, ο Mahmmoud Al-Arda έστειλε, μέσω του δικηγόρου του, το παρακάτω μήνυμα στη μαμά του:

«Μαμά, προσπάθησα να έρθω να σε αγκαλιάσω πριν φύγεις από αυτό τον κόσμο, αλλά ο Θεός είχε άλλα σχέδια για εμάς. Είσαι συνεχώς στην καρδιά μου και σου έχω ευχάριστα νέα. Μετά από 25 χρόνια στέρησης, κατάφερα κι έφαγα σύκα, φραγκόσυκα, ρόδια και άγριο θυμάρι που βρήκα κατά μήκος της χώρας. Είχα ένα κουτί μέλι στην τσέπη μου σαν δώρο σε εσένα και στις αγαπημένες μου αδερφές, που μου έλειψαν τόσο πολύ. Ανάπνευσα αέρα ελευθερίας και είδα ότι ο κόσμος έχει αλλάξει. Ανέβηκα και περπάτησα στα βουνά της Παλαιστίνης. Πες στην αγαπημένη μου ανιψιά Avihat πως φορούσα τις κάλτσες της όλες τις ημέρες που ήμουν ελεύθερος και πως μαζί της περπάτησα στα βουνά, στις πεδιάδες και στους κάμπους του Μπέϊτ Σεάν και της Ναζαρέτ. Χαιρετίσματα σε όλη την οικογένεια και τους φίλους.»

Όπως κάναμε με τον Zakaria Zubeidi (https://www.neaprooptiki.gr/i-istoria-toy-zakaria-zoympeinti/), ας δούμε το προφίλ του Παλαιστίνιου αγωνιστή Mahmmoud Al-Arda. Είναι διαφωτιστικό για το καθεστώς που έχει επιβάλλει το κράτος του Ισραήλ, με τη βοήθεια, οικονομική, στρατιωτική και πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Ο Mahmmoud Al-Arda γεννήθηκε το 1975 στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Συνελήφθη για πρώτη φορά από τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ ήταν ακόμη μαθητής Γυμνασίου, μετά από επίθεση του ισραηλινού στρατού στο σπίτι του. Τον συνέλαβε ξανά ο ισραηλινός κατοχικός στρατός το 1996 μετά την Συμφωνία του Όσλο και πριν την δεύτερη Ιντιφάντα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και σε επιπλέον 15 χρόνια φυλάκισης.

Η μητέρα του είναι γνωστή ως «Μάνα των κρατουμένων», αφού εκτός από τον Μαχμούντ ο ισραηλινός στρατός φυλάκισε και τους υπόλοιπους τέσσερις γιους της! Η ίδια έλεγε: « Δεν υπάρχει πύλη φυλακής στην οποία δεν έχω σταθεί μπροστά περιμένοντας να δω τα πέντε παιδιά μου».

Ο Μαχμούντ πήρε το απολυτήριο λυκείου, το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα ενώ ήταν φυλακισμένος. Έχει κλίση στην εκπαίδευση και στις επιστήμες και περνάει το μεγαλύτερο μέρος του εγκλεισμού του διαβάζοντας και διδάσκοντας άλλους κρατουμένους.

Η «έξοδος» της 6ης Σεπτεμβρίου 2021 από τις φυλακές, το πέταγμα στην ελευθερία, δεν είναι η πρώτη απόδραση του Μαχμούντ Αρντά από τις ισραηλινές φυλακές. Έχει ήδη δραπετεύσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Μόλις έγινε γνωστή η κινηματογραφική έξοδός τους, οι ισραηλινές αρχές επεσήμαναν σε όλα τους τα μέλη να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τον Μαχμούντ, γιατί όπως ανέφεραν «έχει εμπειρία στο να το σκάει».

Maitham Abdel, sculpture “Freedom Spoon”

Πέντε ημέρες μετά την απόδρασή τους, ο Mahmoud Al-Arda και ο συναγωνιστής του Yacoob Qadri συνελήφθησαν από τις κατοχικές αρχές στην πόλη Ναζαρέτ. Λίγες ώρες αργότερα ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε και τους άλλους δύο αγωνιστές, τον Zakaria Zubeidi και τον Mohammad Arda. Και οι τέσσερις ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο της Ναζαρέτ για να τους αποδοθούν κατηγορίες. Τα σημάδια κακοποίησης τους -ιδιαίτερα του Zakaria- ήταν εμφανή.

Ο Ισραηλινός κατοχικός δικαστής αποφάσισε να στερήσει και από τους τέσσερις το δικαίωμα να μιλήσουν με δικηγόρο. Η σκληρή και απάνθρωπη στάση του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Οι συγγενείς των αγωνιστών εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ σκοπεύει να εκδικηθεί τους αγωνιστές, μιας και εξαιτίας τους ντροπιάστηκε και διασύρθηκε το σύστημα ασφαλείας του. Μετά από διεθνείς πιέσεις, ο κατοχικός δικαστής αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του και να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα των κρατουμένων να μιλήσουν με δικηγόρο.

Ο Μαχμούντ κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τον δικηγόρο του είπε: « Εγώ σχεδίασα και οργάνωσα την απόδραση. Δεν είχαμε καμία βοήθεια εντός και εκτός της φυλακής. Ξεκινήσαμε το σκάψιμο την τελευταία εβδομάδα του Δεκέμβρη [2021] και σκάβαμε κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας μέχρι αυτό το μήνα. Μετά την απόδραση, περπατήσαμε όλοι μαζί μέχρι το χωριό An-Na’ura. Μπήκαμε σε ένα τζαμί για να ξεκουραστούμε προτού αποφασίσουμε προς ποια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες των δύο ατόμων. Είχαμε μαζί μας ένα ραδιοφωνάκι και από αυτό ενημερωνόμασταν για το τι συνέβαινε. Εξαρχής προσπαθήσαμε να μείνουμε όσο πιο μακριά γίνεται από τα Παλαιστινιακά χωριά που βρίσκονται υπό κατοχή από το 1948, για να μην μπλέξουμε κανέναν. Όποιος τολμούσε να μας βοηθήσει, θα αντιμετώπιζε σοβαρές συνέπειες και αυτό δεν το θέλαμε. Προσπαθήσαμε να περάσουμε στη Δυτική Όχθη, αλλά ήταν αδύνατο λόγω της μεγάλης κινητοποίησης του ισραηλινού στρατού. Δεν ζητήσαμε βοήθεια από κανέναν. Πέντε ημέρες δεν ήπιαμε νερό. Τρώγαμε μόνο φρούτα που βρίσκαμε σε χωράφια. Η σύλληψή μας ήταν τυχαία. Κανείς δεν μας πρόδωσε. Τυχαία πέρασε από μπροστά μας μια περιπολία αστυνομικών. Μας είδαν και ήρθαν προς το μέρος μας. Την στιγμή που φτάσαμε στο δικαστήριο, συγκινηθήκαμε και οι τέσσερις βλέποντας τον κόσμο που ήρθε και στάθηκε απ’ έξω για συμπαράσταση. Μας ανύψωσαν το ηθικό και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Να πεις στην μάνα μου να μην ανησυχεί για εμένα. Το ηθικό μου είναι ανεβασμένο».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Mahmmoud από την στιγμή της σύλληψής του μέχρι και τώρα, ανακρίνεται ασταμάτητα. Δεν του επιτρέπουν να κοιμηθεί, αλλά ούτε και του δίνουν φαγητό. Έχει επίσης ξυλοκοπηθεί και βασανιστεί με ποικίλους τρόπους. Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων τού αφαιρούν τα ρούχα και τον αφήνουν γυμνό, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. ( Πληροφορίες από Νέα από την Παλαιστίνη | Facebook )