ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΞΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΤΟΥ DIP, ΣΕ ΔΙΚΗ

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΞΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ ΤΟΥ DIP, ΣΕ ΔΙΚΗ

Θαρραλέα στάση στο δικαστήριο

Tο EEK ενώνει τη φωνή του με τις φωνές χιλιάδων αγωνιστών στην Tουρκία και σ’ όλο τον κόσμο σε υποστήριξη των έξι συντροφισσών της αδελφής οργάνωσης DIP [Eπαναστατικό Eργατικό Kόμμα] που σέρνονται στα τουρκικά δικαστήρια κατηγορούμενες για υποστήριξη της «τρομοκρατίας».

Aυτό που έκαναν οι 6 γυναίκες του DIP είναι ότι την Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας, στις 8 Mαρτίου, με προκήρυξή τους στιγμάτισαν την ασύλληπτη βαρβαρότητα των Tουρκικών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων που άφησαν τη γυμνή σωρό δολοφονημένης Kούρδισσας γυναίκας στο δρόμο κουρδικής πόλης, προς… παραδειγματισμό.

H υπόθεση έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ακτιβιστές, φιλόσοφοι, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς υπογράφουν κείμενο διαμαρτυρίας.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι οι: Eλένη Bαρίκα, Σαμίρ Aμίν, Mίκαελ Λέβι από τη Γαλλία· oι πανεπιστημιακοί Πέπι Pηγοπούλου και ο Γιάγκος Aνδρεάδης, η Πόπη Xριστοδουλίδου, ο Σάββας Mιχαήλ και αρκετοί σύντροφοι του EEK και της Nέας Προοπτικής από την Eλλάδα· οι Aλεξάντερ Mπουζγκάλιν, Λουντμίλα Mπουλάφκα, Nτάρια Mίτινα και Σαΐντ Kαφούροφ, Γιόσιφ Άμπραμσον από τη Pωσία· οι φιλόσοφοι Mπερτέλ Όλμαν, Pόμπερτ Mπρέννερ και η Σούζι Bάισμαν από τις HΠA· Oσβάλντο Kοτζιόλα από τη Bραζιλία, βουλευτές και στελέχη του Παρτίδο Oμπρέρο από την Aργεντινή μεταξύ των οποίων οι Xόρχε Aλταμίρα και Nέστορ Πιτρόλα και άλλοι λατινοαμερικάνοι συνδικαλιστές και αριστεροί ηγέτες· οι ηγέτες της Iταλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Eργατών (CGIL), πολλών συνδικάτων και του PCL της Iταλίας, αριστεροί ηγέτες, διανοούμενοι και ακτιβιστές από την Φιλανδία, την Aνατολική όσο και τη Δυτική Eυρώπη. (Tα ονόματα στο διαδίκτυο δημοσιεύονται στο redmed.org/article/solidarity-dip-women-spreads-wildfire )

Την Πέμπτη 26 Μαΐου ξεκίνησε η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο της πόλης Tσόρλου της Eυρωπαϊκής Tουρκίας. H επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα γίνει τη Δευτέρα 13 Iουνίου.

Tο παρακάτω κείμενο έχει σταλεί από τους συντρόφους του DIP προς ενημέρωση των διεθνών συντρόφων.

 

Αγαπητοί Σύντροφοι και Φίλοι,

Σήμερα [ Πέμπτη 26 Μαΐου ] είχαμε μια εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη συνεδρίαση της δίκης των έξι γυναικών του DIP για «προπαγάνδα και υποστήριξη στην τρομοκρατία» στο Τσόρλου, μια βιομηχανική εργατούπολη της Ευρωπαϊκής Τουρκίας.

Οι έξι κατηγορούμενες νεαρές γυναίκες των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται από 19 έως 35, παρουσίασαν ένα θαρραλέο παράδειγμα πολιτικής υπεράσπισης, τονίζοντας τη δέσμευση του DIP για την απελευθέρωση των γυναικών σε όλο τον κόσμο και την υποστήριξη που δίνει το DIP στο νόμιμο αγώνα του κουρδικού λαού για τα νόμιμα δικαιώματά του. Η Αρμαάν, η κύρια κατηγορούμενη, έκανε μια μακρά ομιλία, αναφέροντας μια πληθώρα περιπτώσεων απρόκλητης καταστολής και ταπείνωσης των Κούρδων γυναικών στα χέρια του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας. Αναγκάστηκε να λογομαχήσει αρκετές φορές με τον πρόεδρο, ο οποίος ήθελε επίμονα να εξάγει μια καταδίκη εις βάρος της για τις στρατιωτικές δραστηριότητες του PKK, αλλά εις μάτην. Η Αρμαάν υπενθύμισε στο δικαστή ότι αυτό δεν ήταν σχετικό με την υπόθεση νομικά και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να την υποχρεώσει να εκφράσει στο δικαστήριο τη γνώμη της για το θέμα αυτό. Οι άλλες κατηγορούμενες ήταν επίσης αμετανόητες,  έκαναν μικρότερες ομιλίες που ωστόσο λειτούργησαν ως μια ξεκάθαρη περίπτωση πολιτικής υπεράσπισης εκ μέρους τους.

Οι δικηγόροι, μια γυναίκα και ένας άνδρας, αμφότεροι μέλη του κόμματος, επεσήμαναν ότι το φυλλάδιο για τo οποίo κατηγορούνται οι γυναίκες του DIP, είναι μια επίσημη δήλωση του κόμματος και υποστηρίζεται ανοιχτά από το κέντρο του κόμματος, πράγμα που σημαίνει ότι η υπόθεση πρέπει να πάει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο να δικάσει πολιτικά κόμματα για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα. Ως εκ τούτου, απαίτησαν από το Δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση. Επιπλέον, ως προς την ουσία της υπόθεσης, επεσήμαναν ότι οι γυναίκες του DIP εξέφρασαν οργή και αλληλεγγύη απέναντι στις αναρίθμητες περιπτώσεις ταπείνωσης των Κουρδισσών από τις τουρκικές «δυνάμεις ασφαλείας» και ότι, σε τελική ανάλυση, αυτό που στοχοποιούσε πραγματικά η δικαστική υπόθεση, ήταν η αλληλεγγύη μεταξύ γυναικών διαφορετικών λαών (τουρκικού και κουρδικού), αλληλεγγύη την οποία οι γυναίκες του DIP υπερασπίζονται με αποφασιστικότητα. Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης αυτολεξεί δηλώσεις από πολλούς διαφορετικούς εκπροσώπους του ΑΚΡ, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του συμβουλίου των υπουργών, σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν και το PKK ακολούθησαν οραματιστικές πολιτικές που ενέπνευσαν μια νέα εποχή για τη Μέση Ανατολή και τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν από τη δεκαετία του 1990 στην οποία λέει θα πρέπει να είναι κάποιος τόσο ενάντια στην κρατική τρομοκρατία όσο είναι ενάντια στο ΡΚΚ! Με βάση αυτά και άλλα στοιχεία, οι συνήγοροι υπεράσπισης απαίτησαν την άμεση αθώωση, σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί η πρώτη διαδικαστική απαίτηση.

Η δίωξη στριμώχθηκε τόσο άσχημα, που ο εισαγγελέας (ένα διαφορετικό πρόσωπο από τον εισαγγελέα που έχει γράψει το κατηγορητήριο) ζήτησε επιπλέον χρόνο για να εξετάσει αμφότερες τις κατηγορίες (το αίτημα για άρνηση της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου και στην περίπτωση που αυτό δεν χορηγηθεί, το αίτημα για άμεση αθώωση). Σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ο εισαγγελέας έγινε εντελώς απολογητικός, υποστηρίζοντας ότι όταν υπηρετούσε στο «νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας» (διάβαζε τουρκικό Κουρδιστάν), ήταν ο εισαγγελέας που συναναστράφηκε με το λαό περισσότερο, ότι είχε παρακολουθήσει μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αγγλία και ότι είχε παντρευτεί τη σύζυγό του, ειδικά, στις 8 Μαρτίου! Παραδέχτηκε επίσης ότι ακόμη και ο ίδιος δεν συμφωνεί με το κατηγορητήριο! Αυτό άφησε το κατηγορητήριο σε μια κατάσταση που εμείς στα τουρκικά αποκαλούμε «ένα εγκαταλελειμμένο μωρό στην αυλή του τεμένους»!

Η δίκη αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, όταν η δίωξη θα υποβάλει την τελική της άποψη για την υπόθεση και οι δικηγόροι μας θα απαντήσουν σ’ αυτή την τελική εκτίμηση. Αυτό στη συνέχεια θα οδηγήσει στην τελική απόφαση του δικαστηρίου, πιθανότατα την ίδια ημέρα.

Όλοι εμείς στο DIP κλίνουμε, με επιφύλαξη, προς την κατεύθυνση ότι το δικαστήριο θα εκδώσει αθωωτική απόφαση. Αυτό θα είναι μια νίκη βέβαια, αλλά η καλύτερη απόφαση θα ήταν η «μη αρμοδιότητα», δηλαδή η παραπομπή της υπόθεσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη νίκη, δεδομένου ότι θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές περιπτώσεις, όταν οι κατά τόπους μαχητές όλων των σοσιαλιστικών και κουρδικών κομμάτων, όχι μόνο του DIP, τίθενται υπό την πίεση των κρατικών δυνάμεων. Αλλά αυτή είναι μια πολύ μικρή πιθανότητα. Λέω «με επιφύλαξη» επειδή οι δικαστικές υποθέσεις στην Τουρκία, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτές δεν έχουν εισαχθεί πρόχειρα, επηρρεάζονται απόλυτα από τα γεγονότα της περιόδου. Μια βόμβα την ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου και δεν ξέρεις τι θα συμβεί.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής τους, οι δικηγόροι παρουσίασαν στο δικαστήριο αντίγραφο της δημοσίευσης σε καθημερινή αριστερή εφημερίδα, που είχε τη λίστα υπογραφών των ξένων φίλων και συντρόφων μας με τις υπογραφές του καθενός από εσάς (Δυστυχώς, μόνο αυτές που έφτασαν εγκαίρως ώστε να συμπεριληφθούν, αλλά οι υπόλοιπες θα διανεμηθούν ηλεκτρονικά). Πιστεύουμε ότι η επιτυχία της δίκης εξαρτάται επίσης από αυτή τη στήριξη και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς. Μπορούμε να προσθέσουμε ότι πολλές πολιτικές ομάδες στην Τουρκία που προέρχονται από την τροτσκιστική παράδοση υποστήριξαν επίσης ενεργά τις γυναίκες του DIP.
Ευχαριστούμε σύντροφοι για την υπέροχη αλληλεγγύη και ελπίζουμε να συνεργαστούμε για πιο θετικά θέματα στο μέλλον.

Για να προσθέσετε το όνομα σας σε αλληλεγγύη στις συντρόφισσες του DIP ή να στείλετε ψηφίσματα αλληλεγγύης του σωματείου ή του συλλόγου σας, επικοινωνήστε στο eek@eek.gr