Διεθνιστικά μηνύματα

79 νεκροί, που δυστυχώς αναμένεται να αυξηθούν, πάνω από 949 τραυματίες (οι 220 παρέμεναν ακόμη στα νοσοκομεία το βράδυ της Κυριακής 1/11) και άγνωστος αριθμός καταπλακωμένων στα ερείπια των γκρεμισμένων κτηρίων είναι ο απολογισμός του φονικού σεισμού της Παρασκευής 30/10 στη Σμύρνη, ενώ στην ελληνική πλευρά, στο Βαθύ Σάμου, είχαμε την τραγωδία με το θάνατο δύο μαθητών, του Άρη και της Κλαίρης που καταπλακώθηκαν από τοίχο ακατοίκητου κτηρίου.

Δύο βαριά τραυματίες, ένας 14χρονος και μία 63χρονη γυναίκα μεταφέρθηκαν από τη Σάμο σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ 17 τραυματίες μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στο Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι και στο νοσοκομείο στο Βαθύ.

Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βαθύ της Σάμου η κηδεία της 15χρονης Κλαίρης και τρεις ώρες αργότερα του 17χρονου φίλου και συμμαθητή της Άρη που καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση τοίχου μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε το νησί. Σημαντικές είναι οι ζημιές ιδίως σε παλαιά κτήρια στο νησί της Σάμου.

Στην απέναντι ακτή, στην πολυάνθρωπη Σμύρνη, ο απολογισμός είναι τραγικός καθώς η σεισμική ενέργεια διοχετεύτηκε προς τις τουρκικές ακτές, όπου η κακή κατασκευή των πολυώροφων πολυκατοικιών υπήρξε θανατηφόρα. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο και τους τόνους ερειπίων αλλά οι ελπίδες μειώνονται όσο περνάνε οι ώρες.

Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, ο γραμματέας του ΕΕΚ Σάββας Μιχαήλ–Μάτσας και ο αρχισυντάκτης της Νέας Προοπτικής και της διαδικτυακής neaprooptiki.gr Θόδωρος Κουτσουμπός έστειλαν μέσω Facebook μηνύματα στον ελληνικό και τουρκικό λαό και στους συντρόφους μας στις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Σάββας Μιχαήλ–Μάτσας

Όλων μας η καρδιά και ο νους βρίσκεται στα αδέλφια μας σε Σμύρνη και Σάμο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, Έλληνες και Τούρκους, ντόπιους και πρόσφυγες!
Οι τύχες μας είναι αλληλένδετες και δεν θα τις διαλύσουν οι μικρονοϊκοί που μας κυβερνούν και μας χωρίζουν για τα συμφέροντα των καπιτα-ληστών.

Από Facebook

Θόδωρος Κουτσουμπός

Η μισή μας καρδιά στη Σμύρνη βρίσκεται, στο πλευρό του αδελφού τουρκικού λαού που δοκιμάζεται από τον καταστροφικό σεισμό.
Η άλλη μισή στην Σάμο βρίσκεται, στο Βαθύ, στο Καρλόβασι, στα χωριά του πανέμορφου ελληνικού νησιού μας. Στους γονείς των δύο μαθητών που καταπλακώθηκαν από το κτήριο που γκρεμίστηκε.
Τελικά, η θάλασσα μας ενώνει, ο αέρας μας ενώνει, τα πουλιά που πετάνε από δω και από κει μας ενώνουν. Κι ο πόνος από τον καταστροφικό σεισμό.
Ας μην αφήσουμε να μας ξαναχωρίσει με αίμα ο εθνικισμός, ο φασισμός και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Από Facebook