ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΓΙΑ 22 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Υδάτινος τάφος στις πύλες του Φρουρίου – Ευρώπη

Η «τάξη» και η «ασφάλεια» μιας κοινωνίας σε παρακμή, χρειάζεται σωρούς πτωμάτων για να στηρίζεται. Και είναι κατά κανόνα οι κολασμένοι, οι απόκληροι αυτού του κόσμου, εκείνοι που χρησιμεύουν για «οικοδομικό υλικό» της καπιταλιστικής ευταξίας.
Ευταξία, τρόπος του λέγειν. Για ποια ευταξία μιλούν όταν ένα σιδερένιο πέπλο δυστυχίας σκεπάζει όλη τη γήινη σφαίρα, όταν η πείνα και οι πόλεμοι θεωρούνται «νορμάλ» συστατικό της καθημερινότητας μεγάλου τμήματος του πλανήτη; Η πείνα και οι πόλεμοι που γίνονται όλο και πιο εκτεταμένοι, όλο και πιο θηριώδεις, όσο ο καπιταλισμός βουλιάζει μέσα στη κρίση του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όσοι επιχειρούν να διαταράξουν έκνομα την «κανονικότητα» των ροών ανθρώπινης απελπισίας προς την Ευρώπη-Φρούριο, θεωρούνται απειλή για αυτή την περίφημη ευταξία. Και κάθε μέσο για την αντιμετώπιση των «εισβολέων» είναι θεμιτό. Ακόμα κι η δολοφονία τους, ο εσκεμμένος πνιγμός ανδρών, γυναικών και βρεφών από τους φύλακες της τάξης και της συνοριακής μας ασφάλειας, όπως έγινε πρόσφατα στο Φαρμακονήσι…
Αλλά δίπλα στο Φαρμακονήσι, στη Λαμπεντούζα, στη Λευκάδα, διαρκώς θα προστίθενται νέα ονόματα νησιών και παράκτιων περιοχών, κηλιδωμένα από το αίμα των θυμάτων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Τώρα, είναι η Σάμος που μπαίνει στη λίστα των «νεκροταφείων». Αύριο, ποιος ξέρει;
Αρχικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για δύο νεκρούς, στο ναυάγιο του γιοτ που μετέφερε 65 μετανάστες από την Σομαλία και την Ερυθραία. Μετά τις έρευνες των δυτών στα αμπάρια του βυθισμένου πλοιαρίου, η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε σε όλη της τη μακάβρια «μεγαλοπρέπεια»: άλλοι 20 νεκροί, «ενταφιασμένοι» στο αμπάρι, στον πάτο της θάλασσας. Ανάμεσα σε αυτούς, μία μάνα που γνώρισε τον θάνατο σφιχταγκαλιασμένη με το μωρό της…
Φυσικά, δεν υπολείπονται ευθυνών όσοι δουλέμποροι επιχειρούν να θησαυρίσουν εκμεταλλευόμενοι την ανθρώπινη απόγνωση. Αλλά πάει πολύ, να κατακεραυνώνουν, έμπλεοι «ανθρωπιστικής» αγανάκτησης, κοιτώντας μονόπλευρά και «ξεχνώντας» να στραφούν στον εαυτό τους, οι εντός κι εκτός συνόρων Ευρωπαίοι Βαρβιτσιώτηδες. Οι ένοχοι, για την παραπέρα οχύρωση του φρουρίου που ονομάζεται Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί το έσχατο άκρο της προς την Αφρική και την Ασία.
Αν αναρωτιόμαστε γιατί έχουν απότομα αυξηθεί τα ναυάγια κι οι πνιγμοί προσφύγων στο Αιγαίο, ας ψάξουμε να βρούμε την απάντηση στα Βόρεια της χώρας, εκεί που υψώσανε το τείχος της ντροπής, για να μας προφυλάξουνε από τους «τριτοκοσμικούς». Από το 2011, λόγω της έντασης των εμφυλίων και της φτώχειας σε πολλές περιοχές του Τρίτου Κόσμου, αλλά ταυτόχρονα λόγω του φράκτη που στήθηκε στον Έβρο για να προστατέψουν τον –υποτιθέμενο πια- Πρώτο Κόσμο, αυτοί που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη με υδάτινα μέσα, έχουν αυξηθεί κατά 15 φορές. Συγκεκριμένα, και με βάση τους 546 συλληφθέντες μετανάστες στο Αιγαίο το 2011, το 2013 οι αντίστοιχοι ήταν… 8047. Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2014, το νούμερο υπολογίζεται στις 6500!
Κανένας θάνατος δεν οφείλεται ποτέ στην «τύχη». Υπάρχουν πάντα αιτίες. Υπάρχουν ένοχοι και αθώα θύματα μαζικών δολοφονιών. Και το πλαίσιο που επιβάλλει οι ένοχοι να κυκλοφορούν ελεύθεροι και τα θύματα να ξεχνιούνται σαν να μην υπήρξαν ποτέ, ονομάζεται καπιταλισμός και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ενωμένη Ευρώπη του κεφαλαίου, που επιλέγει, δίκην Θεού, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
Αυτή την Ιμπεριαλιστική Ευρώπη της παρακμής, πρέπει να αποτελειώσουμε. Να γκρεμίσουμε το Φρούριο, στη θέση του να υψώσουμε μια Ενωμένη, Σοσιαλιστική, Κόκκινη Ευρώπη των Εργατών.

Κ. Αποστολόπουλος