Επί 7 χρόνια η Βηρυτός καθόταν πάνω σε εκρηκτικό υλικό και κανείς δεν έκανε κάτι!

του Ερνέστο Αγγελή      

Τουλάχιστον 157 νεκροί, 80 αγνοούμενοι και πάνω από 5.000 τραυματίες, είναι τα θύματα της έκρηξης των 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Τρίτη 4 Αυγούστου περίπου στις 6 μ.μ. Ολόκληρη η περιοχή σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από το λιμάνι στο οποίο έγινε η έκρηξη έχει γίνει συντρίμμια ενώ μεγάλες ζημιές έχουν σημειωθεί σε όλη την πρωτεύουσα της χώρας. Πάνω από 300.000 κάτοικοι από τους περίπου δύο εκατομμύρια που μένουν στην Βηρυτό, έχουν μείνει άστεγοι.

Η έκρηξη προκλήθηκε από την ανάφλεξη του υλικού που είχε εγκαταλειφθεί επί 7 χρόνια στις αποθήκες του λιμανιού, όταν πλοίο υπό σημαία Μολδαβίας που μετέφερε το υλικό από τη Γεωργία προς την Μοζαμβίκη, έμεινε στη Βηρυτό μετά τη δήλωση αδυναμίας του Ρώσου ιδιοκτήτη να πληρώσει για τη συνέχεια του ταξιδιού. Εκείνος εγκατέλειψε το πλοίο αφήνοντας το πλήρωμα στην τύχη του και έφυγε για την Κύπρο. Ωστόσο το βασικό στην όλη αυτή ιστορία, είναι η «τύχη» που επιφυλάσσονταν στο κατασχεθέν εκρηκτικό φορτίο του πλοίου. Οι πολιτικές αρχές του Λιβάνου, στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, είχαν δεσμεύσει το εκρηκτικό φορτίο με το σχέδιο να το πουλήσουν. Ωστόσο κανένα μέτρο ασφάλειας, ή απομάκρυνσης του εκρηκτικού υλικού δεν πάρθηκε, με τα αιτήματα των λιμενικών υπηρεσιών για την διαχείριση της ασφάλειας του φορτίου στο λιμάνι να μένουν αναπάντητα και την υποτιθέμενη πούλησή του να μην γίνεται ποτέ. Είναι σαφές ωστόσο, ότι όχι μόνο οι πολιτικές αλλά και οι λιμενικές αρχές της Βηρυτού, είναι υπεύθυνοι για την τωρινή έκρηξη.

Η έκρηξη υπολογίζεται σε 4,5 βαθμούς σεισμικού μεγέθους (magnitude earthquake). Είχε ισχύ περίπου τριών χιλιάδων τόνων ΤΝΤ – σχεδόν το ένα πέμπτο της ισχύος της ατομικής βόμβας που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα πριν από 75 χρόνια. Προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα σπίτια, τα κτήρια, τα νοσοκομεία, στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας και έγινε αισθητή στην Ιορδανία, το Βόρειο Ισραήλ και την Κύπρο.

Ο Λίβανος περνάει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία του, έχοντας χρεοκοπήσει. Οι γιατροί παλεύουν απλήρωτοι με νύχια και με δόντια να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Για τον Λιβανέζικο λαό, το ανδρείκελο του γαλλικού ιμπεριαλισμού, ο πρόεδρος Μισέλ Αούν και η Κυβέρνηση «των τεχνοκρατών» που διορίστηκε τον Γενάρη του 2020 καθώς το αστικό καθεστώς σείονταν από την μεγάλη κοινωνική εξέγερση που είχε ξεσπάσει  από τους τελευταίους μήνες του 2019 και μετά, είναι οι βασικοί υπαίτιοι του εγκλήματος της 4 Αυγούστου.

Η τωρινή αυτή έκρηξη που έχει συγκλονίσει όλους τους εργάτες και τους φτωχούς στον κόσμο, δείχνει την κόλαση της παρακμής του καπιταλισμού από την οποία πρέπει να βγούμε σε παγκόσμια κλίμακα, πριν είναι αργά για την ανθρωπότητα. Η αλληλεγγύη μας στο λαό του Λιβάνου και η υποστήριξη στους αγώνες και την εξέγερσή του, για την πλήρη διαλεύκανση του εγκλήματος και την τιμωρία των πολιτικών και φυσικών αυτουργών του, για την αποκατάσταση των ζημιών και την παροχή άμεσα υλικής βοήθειας, είναι το λιγότερο για το οποίο θα παλέψουμε, ενάντια στην παρέμβαση των ιμπεριαλιστών εγκληματιών τύπου Μακρόν με πρόσχημα την βοήθεια στον Λίβανο και για την ανατροπή των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους.