Αλληλεγγύη σε 27 φυλακισμένους Μαπούτσε απεργούς πείνας

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Στη Χιλή, από τον περασμένο Οκτώβριο του 2019 η καταστολή του προέδρου Πινέιρα κατά του εξεγερμένου λαού και της νεολαίας δεν έχει προηγούμενο – χωρίς ωστόσο να  μπορέσει να καθυποτάξει το κίνημα. Αστυνομική καταστολή από τη μια, και από την άλλη πάνω από 10.000 νεκροί από τον κορονοϊό Covit-19, είναι το έργο της κυβέρνησης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

Ωστόσο, η καταπίεση και καταστολή κατά των κοινοτήτων των αυτοχθόνων Μαπούτσε, δεν έχει μέτρο σύγκρισης. Αστυνομία, μπράβοι των γαιοκτημόνων και ακροδεξιές φασιστικές συμμορίες επιτίθενται κατά των γηγενών φυλών με στόχο την τρομοκρατία, ακόμη και τη φυσική εξόντωση, προκειμένου οι περιοχές να γίνουν λεία των γαιοκτημόνων.

Ιδιαίτερη ένταση επικρατεί στην κοινότητα Mapuche της περιοχής Αραουκανία, στο νότο της Χιλής. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και σε αλληλεγγύη σε 27 Mapuche πολιτικούς κρατούμενους που κάνουν απεργία πείνας στη φυλακή, 100 μέλη της κοινότητας κατέλαβαν το δημαρχείο Tirúa, στην περιοχή Bio-Bio, το Σάββατο 1 Αυγούστου.

Οι καταληψίες δήλωσαν ότι με τη δράση τους στηρίζουν τους 27 πολιτικούς κρατούμενους του έθνους των Mapuche που κάνουν απεργία πείνας στις φυλακές της La Araucanía και κατάγγειλαν τα περιστατικά επιθέσεων που δέχθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε διάφορες περιοχές πολίτες Mapuche από ακροδεξιούς Χιλιανούς με την αστυνομία στο ρόλο… παρατηρητή!

Εκπρόσωποι των κοινοτήτων των Mapuche της Tirúa δήλωσαν ότι απαιτούν διάλογο με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Hernán Larraín, αναζητώντας λύση στην απεργία πείνας. Με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν επίσης ότι τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου δεν είναι μεμονωμένο γεγονός αλλά «μέρος της βίαιης στρατηγικής καταστολής ενάντια σε ολόκληρο το Έθνος Mapuche».

Την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της κοινότητας του Mapuche είχαν καταλάβει πολλά δημαρχεία στη Αραουκανία, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των  αιτημάτων των κρατουμένων απεργών πείνας.

Ωστόσο, εκδιώχθηκαν το Σάββατο και το πρωί της Κυριακής  μετά από επιθέσεις από την αστυνομία της Χιλής (των Carabineros) και ένοπλους πολίτες, μέλη ακροδεξιών ομάδων.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση της Χιλής να σεβαστεί τη Σύμβαση 169 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία αναφέρεται στην ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στους γηγενείς λαούς, τα έθιμα και τους πολιτισμούς τους. Αυτή η Σύμβαση αν και έχει εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 13 Σεπτεμβρίου 2007, στην «Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Αυτοχθόνων Λαών», δεν αναγνωριζόταν από τις μετα-Πινοσέτ κυβερνήσεις της Χιλής που συνεχίζουν τις βάρβαρες μεθόδους του αιματοβαμμένου δικτάτορα. Συχνές δολοφονίες, εκατοντάδες συλλήψεις, τραυματίες, εξοντωτικές ποινές με βάση το νομοθετικό πλαίσιο της δικτατορίας του Πινοσέτ, φυλακίσεις για πολιτικούς λόγους, είναι οι συνηθισμένες μέθοδοι καταστολής του κράτους που συμπληρώνεται από το φασιστικό παρακράτος και τις συμμορίες των γαιοκτημόνων. Υπάρχει μια συστηματική, κρατικά υποκινούμενη βία με έντονα ρατσιστικά χαρακτηριστικά κατά των ιθαγενών της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής. Η όλη αυτή επίθεση της ακροδεξιά κυβέρνησης Πινέιρα και των ακροδεξιών συμμοριών συγκαλύπτεται από τα χειραγωγούμενα μαζικά μέσα ενημέρωσης που συστηματικά παραπληροφορούν για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή