4.000 στη διαδήλωση

Θόδωρος Κουτσουμπός

«Στην Ομόνοια δεν έγινε ληστεία – Μπάτσοι και αφεντικά κάναν δολοφονία».

Τέσσερις χιλιάδες κόσμος διαδήλωσαν για τον Ζακ στο κέντρο της Αθήνας, το απόγευμα – βράδυ της Τρίτης 21/9, ενώ και σε άλλες πόλεις έγιναν διαδηλώσεις.

Χιλιάδες καθαρά πρόσωπα, νέα κορίτσια και αγόρια, στην πλειοψηφία, πήραν μέρος στη συγκέντρωση στην οδό Γλάδστωνος, κοντά στην Ομόνοια, και στην πορεία στη Βουλή. «Ο Ζακ ζει – Τσακίστε τους ναζί», ήταν ένα άλλο από τα συνθήματα.

Τρία χρόνια μετά το λιντσάρισμα του Zak/Zakie από τον ιδιοκτήτη ενός «κοσμηματοπωλείου» και ένα φίλο του, με την συνδρομή και αστυνομικών που κατέφθασαν, καμία δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί. Μια από τις απεχθέστερες πράξεις δημόσιου ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου έγινε σε δημόσια θέα, στο κέντρο της πόλης, καταμεσήμερο, με το φιλοθεάμον κοινό να παρακολουθεί μια δολοφονία χωρίς να κάνει τίποτα -με μόνη εξαίρεση έναν (1) άνθρωπο που χωρίς επιτυχία προσπάθησε να τους σταματήσει φωνάζοντας “τι κάνετε ρε! θα τον σκοτώσετε”- και αντί για τιμωρία έχουν γίνει και γίνονται απόπειρες να αναβληθεί η δίκη και να πέσουν στα «μαλακά» οι δύο κατηγορούμενοι και οι τέσσερες αστυνομικοί. Βλέπετε, οι κατηγορούμενοι έχουν «υψηλούς» προστάτες. Ο φασιστοειδής συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών Θ. Πλεύρης είναι τώρα και υπουργός (Υγείας).

Αλλά οι διαδηλωτές, και χιλιάδες άλλοι που δεν ήταν εκεί, όλοι όσοι και όσες δεν μπορούν να ανεχθούν το βόρβορο της απανθρωπίας, είναι και θα είναι εδώ απαιτώντας «δικαιοσύνη για τον Ζακ». Το δικαστήριο για τον/την Zak/Zackie έχει οριστεί για τις 21 Οκτωβρίου. Ας είμαστε όλοι/ες εκεί!

Και κλείνοντας αυτό το σύντομο ρεπορτάζ, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την απουσία ορισμένων οργανώσεων, συνήθως δραστήριων, που όμως, στην περίπτωση του Ζακ/Zackie φαίνεται ότι έκριναν πως δεν έχουμε ένα «ταξικό ζήτημα» για να κινητοποιηθούν. Πέραν του ΚΚΕ, ο χώρος των μ-λ, ΛΑΕ (και συνιστωσών, που μόλις το Σάββατο δέχθηκαν αστυνομική επίθεση – εκεί δίπλα!), ΟΚΔΕ, αλλά και κάποιες συλλογικότητες της αναρχίας, έλαμψαν δια της απουσίας τους. Ελπίζουμε σε μια επανατοποθέτηση των συντρόφων στα ζητήματα του φύλου…

φωτό:Θόδωρος Κουτσουμπός