24ωρη Απεργία την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη

του Ερνέστο Αγγελής

Η συγκέντρωση και μοτοπορεία των ντελιβεράεων και η  4ωρη στάση εργασίας που κάλεσε η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) από κοινού με το Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής (ΣΕΤΞΕ) είχε μεγάλη επιτυχία.  Η προκλητική -εκβιαστική – ληστρική απαίτηση της εταιρείας “e-food” και της συνεργαζόμενης με αυτήν δουλεμπορικής υπεργολαβικής “man-powder” απέναντι στους εργαζόμενους, να τεθούν υποχρεωτικά στο άθλιο καθεστώς του κατ’ επίφαση “freelancer”-”συνεργάτες”, ξεχείλισε το ποτάμι της οργής και ένας μαχητικός χείμαρρος εργατών με τις μηχανές, πλημμύρισε τους δρόμους τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου.  

Τουλάχιστον 1500 μοτοσικλετιστές, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι από πολλές διαφορετικές συνοικίες της Αττικής αλλά και αλληλέγγυοι, «από τον αγώνα του δρόμου» κατέβηκαν «στον δρόμο του αγώνα». Αρχικά συγκεντρώθηκαν στο Πεδίο του Άρεως όπου εργάτες από τα δύο σωματεία απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.

«Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα», έλεγαν οι ομιλητές του ΣΒΕΟΔ. Ένα πανό τους έγραφε: «Δεν είμαστε παιδιά, δεν είμαστε παπιά, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά» και «Είμαστε καταιγίδα στο μάτι του κυκλώνα, από τον αγώνα δρόμου στο δρόμο του αγώνα».

Στη συνέχεια, κινήθηκαν με μια εντυπωσιακή μοτοπορεία προς το Υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου, το οποίο φρόντισε να κλείσει τις εισόδους του. Οι διαδηλωτές καταγγέλλοντας  την κυβέρνηση και το υπουργείο της συνέχισαν προς το Σύνταγμα και μετά, μέσω της Πατησίων ανέβηκαν στην περιοχή των γραφείων της περιβόητης “e-food” στο Νέο Ηράκλειο. 

Με τον ενθουσιασμό, την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό των αγωνιζόμενων εργαζομένων η διαδήλωση έσεισε το κέντρο της Αθήνας και όλες τις περιοχές από όπου περνούσε: Κέντρο, Πατήσια, Περισσός, Νέα Ιωνία και Νέο Ηράκλειο. Με συνθήματα όπως “Η αλληλεγγύη όπλο των εργατών – πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών” αλλά και το δημοφιλές “μητσοτάκη γ…”, με κορναρίσματα σε όλη τη διάρκεια αλλά και βεγγαλικά στην αρχή, οι εργαζόμενοι έκαναν αισθητή την δράση τους και κέρδισαν την συμπάθεια του κόσμου στους δρόμους.  Στην περιοχή των Πατησίων ο κόσμος έβγαινε στα μπαλκόνια και χειροκροτούσε!

Και ακριβώς σε αυτήν την κινητοποίηση και τον αγώνα που έχει αρχίσει, μια σημαντική συνιστώσα της αποδείχτηκε ότι είναι η εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους από χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους, νεολαίους, μετανάστες, των περιοχών από όπου πέρασε η μοτοπορεία, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την ετοιμότητα μεγάλων κομματιών του λαού, να παλέψουν απέναντι στην κυβέρνηση του κράτους του κεφαλαίου σε κρίση.

Μια… πρωτότυπη εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης από τις αμέτρητες που σημειώθηκαν κατά την μοτοπορεία ήταν και από τον εργαζόμενο οδηγό της αμαξοστοιχίας του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, με το ρυθμικό, εν είδει συνθήματος κορνάρισμα-χαιρετισμό προς τους διαδηλωτές ενώ ήταν εν κινήσει!  

Είναι χαρακτηριστικό της κινητοποίησης αυτής, ότι οι εργαζόμενοι από την εν λόγω εταιρεία που επιχείρησε να τους επιβάλλει με “εναλλακτική” την ανεργία, να γίνουν “freelancers” (“αυτο-απασχολούμενοι”) -ένας προκλητικός  όρος για την απόλυση και τον ευτελισμό-υποβιβασμό οποιασδήποτε κατάκτησης, δικαιώματος και εργατικού αιτήματος- ήταν και το μεγαλύτερο κομμάτι των διαδηλωτών. Εκατοντάδες μηχανές εργαζομένων της “e-food” ανάμεσα στις εκατοντάδες μηχανές των υπόλοιπων διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και δεκάδων αλληλέγγυων ποδηλατιστών, πλημμύρισαν τους δρόμους επί σχεδόν μιάμιση ώρα, όσο κράτησε η μοτοπορεία και στη συνέχεια η συγκέντρωση και συνέλευση στο Ν. Ηράκλειο.  

Όταν η διαδήλωση έφτασε στο ύψος των γραφείων της εταιρείας, οι εργαζόμενοι βρήκαν μπροστά τους τοποθετημένη μια κλούβα με τα ΜΑΤ στα πλάγια να εμποδίζουν την διέλευση. Η κατακραυγή που σηκώθηκε από τους διαδηλωτές  οδήγησε στο να επιτραπεί η διέλευση της αντιπροσωπείας των δύο σωματείων, αποτελούμενη από τρεις εργαζόμενους από τη ΣΒΕΟΔ και το “ΣΕΤΞΤΕ” αντίστοιχα, ώστε να γίνει η συνάντηση με την διοίκηση της εταιρείας και να απαιτηθεί η ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Τα αιτήματα των εργαζόμενων, είναι όλα εκείνα που παλεύει η ΣΒΕΟΔ και που τώρα είναι πολύ περισσότερο επίκαιρα, μαζί με την απαίτηση για εδώ και τώρα παύση των συμβάσεων “μερικής απασχόλησης” και ορισμένου χρόνου και την μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Επιπλέον οι εργαζόμενοι απαιτούν να παρθεί τώρα πίσω η απόλυση εργαζόμενου της e-food στην Πάτρα. 

Στη συνέλευση που ακολούθησε μετά το πέρας της συνάντησης με τους εταιρικούς, καταδικάστηκε η αντεργατική θέση και στάση των τελευταίων και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σε δύο μέρες: την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη.  

***

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, Λάρισα, Πάτρα, Γιάννενα, Κρήτη κ.λπ.

Φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός