ΤΡΟΧΑΙΑ... ΠΑΡΑΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΤΡΟΧΑΙΑ... ΠΑΡΑΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Tροχαία…  παράσυρση της Δικαιοσύνης

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου η δίκη για τον τραυματισμό της σ. Aγγελικής Kουτσουμπού

Γ’ Μονομελές Πλημμελιοδικείο Αθήνας, Σχολή Ευελπίδων, κτήριο 9  

Λίγες ημέρες απέμειναν από την δίκη της 13 Οκτωβρίου, όταν εκδικάζεται η υπόθεση του τραυματισμού της σ. Αγγελικής Κουτσουμπού, ιστορικού στελέχους του ΕΕΚ. H συντρόφισα χτυπήθηκε μετά από επίθεση της Ομάδας Δέλτα της αστυνομίας, στη διαδήλωση για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2009, στην Πλατεία Συντάγματος.

Παρά τις διαστάσεις που είχε πάρει αυτή η υπόθεση –εξαιτίας της ωμότητας του χτυπήματος και των σοβαρών τραυμάτων της σ. Αγγελικής- η υπόθεση θα εκδικαστεί, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά, (μετά από αλλεπάλληλες κωλυσιεργίες, αυθαίρετες απορρίψεις μηνύσεων και προσπάθεια «θαψίματος» της υπόθεσης από τις αρχές)  ως… τροχαίο ατύχημα.

O χαρακτηρισμός αυτού του ωμού  κατασταλτικού κρατικού χτυπήματος ως τροχαίο ατύχημα, είναι μια καθαρή πρόκληση προς όλο το κίνημα, αλλά και στα αμέτρητα θύματα της κρατικής καταστολής. Είναι δείγμα μιας αστικής δημοκρατίας σε κρίση, όπου όλοι οι θεσμοί της βρίσκονται σε σήψη και για να αυτοπροστατευτούν, αναγκάζονται να «περιγελούν» και να καταπατούν τους παραδοσιακούς κανόνες λειτουργίας τους.

Δεν έχει απλά ως σκοπό να μειώσει την ατομική ευθύνη και να ρίξει στα μαλακά τον -παρ’ ολίγον δολοφόνο- Δελτά Θεμιστοκλή Ποιμενίδη, του οποίου τα στοιχεία γνωρίζουμε χάρη στη παρέμβαση του οικοδόμου σ. Θάνου Ζαμπέτη (χτυπημένος και συλληφθείς την ίδια ημέρα, καταδικάστηκε πρωτόδικα, και η έφεσή του να εκδικάζεται στις 8 Οκτωβρίου). Έχει ως κύριο σκοπό να απαλείψει τον πολιτικό χαρακτήρα του χτυπήματος κατά του ΕΕΚ, το οποίο στοχοποιήθηκε και για τον ρόλο του στην εξέγερση του 2008, και γιατί κράτησε σθεναρή στάση στο δρόμο υπερασπίζοντας τους διαδηλωτές από την αστυνομία.

Και αυτή η πολιτική απόφαση για τη μαζική καταστολή του ΕΕΚ στις 6/12/2009, με ευθύνη του τότε Υπουργού Προ.Πο. Χρυσοχοΐδη, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κρυφτεί κάτω από οποιοδήποτε τέχνασμα περί… τροχαίας παράβασης και «αφηρημένης» οδήγησης του Ποιμενίδη.

Διαφορετικά, οι δικαστικές αρχές, θα πρέπει να αποδείξουν πως εκείνη την ημέρα, είχε πέσει… επιδημία αφηρημάδας σε ολόκληρη την ομάδα Δέλτα: μόνο στο σημείο της επίθεσης κατά του ΕΕΚ, άλλοι δύο διαδηλωτές χτυπήθηκαν με τον ίδιο τρόπο. Μία δημοσιογράφος της Αυγής, κι ένας νεαρός διαδηλωτής στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Όθωνος, τα οποία επίσης έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Θα πρέπει επίσης να αποδειχτεί η αφηρημάδα των Δελτάδων, και στην περίπτωση του χτυπήματος με μηχανές πάνω σε μπλοκ Μουσικού Σχολείου στα Χαυτεία, την ίδια πάλι ημέρα, με δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες. Τέλος, ο Ποιμενίδης θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αντί να κατέβει και να βοηθήσει το θύμα της «αμέλειας» του, αυτός κι οι συνάδελφοι του συνέχισαν να την χτυπούν με γκλοπ και κλωτσιές, ενώ αρνήθηκαν να καλέσουν το 166, ξυλοκοπώντας τον γιατρό σ. Δημήτρη Γεωργίου που απεγνωσμένα το ζητούσε.

Tο ΕΕΚ ήδη διεξάγει καμπάνια για την κινητοποίηση του κινήματος, με ψηφίσματα αλληλεγγύης από σωματεία, συλλογικότητες, οργανώσεις, με συνέντευξη Τύπου ευρύτερης ενημέρωσης του κοινού. Σύσκεψη σχετικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκε στο ΕΜΠ, στις 25 Σεπτέμβρη, με την παρουσία οργανώσεων της Αριστεράς και άλλων συλλογικοτήτων.

Στις 13 Οκτωβρίου, πρέπει όλοι και όλες να βρεθούμε στο δικαστήριο. Η μαζική παρουσία του κινήματος θα κρίνει πολλά.

Να δικαστεί ο Θ. Ποιμενίδης και όλοι οι φυσικοί αυτουργοί του βαρύτατου τραυματισμού της Aγγελικής Kουτσουμπού.
Nα δικαστούν οι ηθικοί αυτουργοί και πολιτικά υπεύθυνοι της βάρβαρης καταστολής και πρώτα πρώτα ο Xρυσοχοΐδης, που παίζοντας τα πολιτικά «αντιτρομοκρατικά» του παιχνίδια δεν δίστασε να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή ανθρώπων.
Nα εκδικαστεί η μήνυση που έχει υποβάλει ο γιατρός σ. Δημήτρης Γεωργίου, που ενώ έσπευσε να προσφέρει βοήθεια στην τραυματισμένη Aγγ. Kουτσουμπού φωνάζοντας «είμαι γιατρός, έχω πολυτραυματία, ειδοποιήστε το A’ Bοηθειών» δέχθηκε χτυπήματα που του μαύρισαν το σώμα και άφησαν μισοπαράλυτο το δεξί του χέρι.
Nα αθωωθούν όλοι οι συλληφθέντες διαδηλωτές και πρώτα πρώτα ο οικοδόμος Θάνος Zαμπέτης, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στις 8 Oκτωβρίου. O Θ. Zαμπέτης τιμωρείται γιατί είναι ο άνθρωπος που κράτησε τη μοτοσυκλέτα του αστυνομικού και έχουμε τώρα επώνυμους δράστες.
Nα παύσουν οι δικαστικές διώξεις των συλληφθέντων της 6ης Δεκέμβρη 2009.

Κ. Αποστολόπουλος