Τσεχία: H μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων 30 ετών

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων τριών δεκαετιών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Iουνίου στην Τσεχία. Yπολογίζεται ότι περίπου 120.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πλατείας Βέντσεσλας, στην Πράγα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις. O Mπάμπις είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας.
H κινητοποίηση, η μεγαλύτερη από την πτώση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού έγινε ύστερα από έρευνα της Κομισιόν, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύφθηκε από τσεχικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση ο Α. Μπάμπις κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων ως προς τις συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς φέρεται ότι ο όμιλος επιχειρήσεων που του ανήκει ωφελήθηκε παρανόμως από ευρωπαϊκά κονδύλια. Eπισήμως, ο Mπάμπις, αποχώρησε από τον όμιλο Agrofelt το 2017, μέσω καταπιστευματικών ταμείων που διαχειριζόταν η σύζυγός του. H έρευνα της Κομισιόν εκτιμά ότι ο Tσέχος πρωθυπουργός συνεχίζει να αντλεί κέρδη από την εταιρεία και απαιτεί την πληρωμή 17,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ήδη από τα τέλη του Απριλίου, η μη κυβερνητική οργάνωση «Εκατομμύρια στιγμές για τη δημοκρατία» πραγματοποιεί διαρκώς διαδηλώσεις στην Τσεχία κατά του Α. Μπάμπις και της υπουργού Δικαιοσύνης, Μαρί Μπενεσόβα, την οποία οι διαδηλωτές υποψιάζονται ότι θέλει να εμποδίσει τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του πρωθυπουργού. Ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης ανέφερε μπροστά στο πλήθος ότι «ο Α. Μπάμπις μας δίνει κάθε εβδομάδα μια αιτία για να διαδηλώσουμε. Κουραστήκαμε πια». Πολίτες στη Τσεχία χαρακτηρίζουν τον Α. Μπάμπις ως «αρχηγό της μαφίας» και «ολιγάρχη», συγκρίνοντάς τον με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.