ΤΥΝΗΣΙΑ: Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

ΤΥΝΗΣΙΑ: Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Περίπου στις 4:00 τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, οι Néjib Abidi, Dridi Yahya, Abdullah Yahya, Slim Abida, Mahmoud Ayed και Skander Ben Abid, συνοδευόμενοι από δύο φίλες τους, καλλιτέχνιδες, στρατευμένες σπουδάστριες και ακτιβίστριες, συνελήφθησαν στο σπίτι του Néjib Abidi, που βρίσκεται στην περιοχή Λαφαγιέτ της Τύνιδας. Καταφέραμε να λάβουμε πολύ λίγες πληροφορίες για την τύχη τους. Γνωρίζουμε ότι αρχικά μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Bab Bhar στην Τύνιδα, όπου παρέμειναν περίπου δώδεκα ώρες· εκεί θεάθηκαν τελευταία φορά από μια φίλη. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με το πού οδηγήθηκαν έκτοτε, ούτε έχουμε νέα όσον αφορά στην υγεία τους. Καμμία επίσημη ανακοίνωση που να αιτιολογεί τη σύλληψη και τη κράτησή τους δεν έχει κοινοποιηθεί.

 

Ο NEJIBABIDI, 29 ετών, είναι σκηνοθέτης και πρόεδρος της Asso Chaabi, πρώην συνδικαλιστής της Γενικής Ένωσης Φοιτητών Τυνησίας (UGET). Είναι γνωστός για τις ριζοσπαστικές του θέσεις και την εναντίωσή του τόσο στην κυβέρνηση του Μπεν Άλι όσο και σ’ αυτήνπου τον διαδέχθηκε μετά τις 14 Ιανουαρίου 2011. Mια μέρα πριν από τη σύλληψή του, ένας από δύο σκληρούς δίσκους, που περιέχει πλάνα από το ντοκιμαντέρ του, στο στάδιο της προετοιμασίας ακόμη, κλάπηκε από το σπίτι του, ενώ δεδομένα σε άλλο σκληρό δίσκο διαγράφηκαν οριστικά μετά από μορφοποίηση [format]. Ο Néjib εμφανίστηκε δημοσίως για τελευταία φορά στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης των φυλακισμένων [μπλόγκερ] Jabeur Mejri και του [κωμικού] Nasreddine Shili. Ο τελευταίος είναι ο παραγωγός της ταινίας του.

 

Ο YAHYADRIDI, 26 ετών, είναι ηχολήπτης και γενικός γραμματέας της Asso Chaabi. Συνεργάζεται από καιρό με τον Néjib. Είχαν ιδιαίτερα ταξίδεψει μαζί στην Ιταλία για τις ανάγκες κάποιων γυρισμάτων. Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, ο Yahya ασχολείται κυρίως με στρατευμένες ταινίες. Ζει μεταξύ Τυνησίας και Γαλλίας, απ’ όπου συνεχίζει τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες.

 

Ο ABDALLAH YAHYA, 34 ετών, είναι σκηνοθέτης. Τοντοκιμαντέρτου«ΕίμαστεΕδώ» (“NousSommesIci”)κυκλοφόρησε πέρυσι. Pίχνειφωςστιςζωέςτων ανθρώπωντης Jebel Jloud, μιας γειτονιάς που βρίσκεται μερικάμόλιςχιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα και μαστίζεται από την ανεργία, τηφτώχεια, τηνοικονομική και κοινωνικήεξαθλίωση. Στην επόμενη ταινία του«Η Επιστροφή» (“LeRetour”), που βρίσκεται στοτελικόστάδιο, παραγωγόςείναι, πάλι, ο NasreddineShili.

Ο SLIM ABIDA, 33 ετών, είναι μουσικός, μπασίστας και ιδρυτήςτουγκρουπ Jazz Oil. ΖειμεταξύΤύνιδας και Παρισιού. Ενεργόςστηδιαμαρτυρόμενημουσικήσκηνήγια περισσότερα από 10 χρόνια, συνεργάστηκεμετουςNéjibYahia και Mahmoud Ayedγια το soundtrack της επερχόμενης ταινίας τους.

 

Ο MAHMOUDAYAD, 29 ετών, είναι πιανίστας. Συνεργάζεται με πολλές προσωπικότητες της εναλλακτικής και διαμαρτυρόμενης σκηνής στην Τυνησία.

 

Ο SKANDER BEN ABID, 20 ετών, είναι κλαρινετίστας και φοιτητής του Ιδρύματος Τριτοβάθμιων Σπουδών Λογιστικής [στη Μασσαλία] (ISEC), όπως και οι δύο φίλες του, φοιτήτριες, καλλιτέχνιδες και ακτιβίστριες. Η σύλληψη έγινε ενώ εργάζονταν μαζί για τη μουσική της ταινίας του Néjib. Η σύλληψη αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως το σύστημα ασφάλειας και καταστολής υπό την ηγεσία της κυβέρνησης και της αστυνομίας βρίσκεται ακόμα στη θέση του. Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία οφείλει την ύπαρξή της σε όλους εκείνους τους μικρούς και μεγάλους που ξεπέρασαν το φόβο τους και ανέτρεψαν το δικτάτορα [Mπεν Άλι] κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, δεν αναγνωρίζει το χρέος της απέναντι στο λαό της Τυνησίας και την δραστήρια νεολαία του.

 

Μας στερεί την Επανάστασή μας και παραβιάζει τα δικαιώματά μας. Οι φίλοι μας αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη καθημερινά. Μέσα από έναν τρόπο ζωής, που έχει στόχο να οδηγήσει την κοινωνία μας στην πρόοδο, ανησυχούν πραγματικά για τους άλλους και κυρίως τους συμπολίτες τους, τους τόσο περιφρονημένους από το Σύστημα.

 

Η σύλληψή τους, η οποία είναι σύμφωνη με εκείνες των [μπλόγκερ] Jabeur Mejri και Ghazi Beji, των [ράπερ] Weld El 15 και Klay BBJ και του Nasreddine Shili, έχει ως στόχο να καταφέρει μια μαχαιριά στην καρδιά της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της συνείδησης. Αυτές οι θεμελιώδεις ελευθερίες φάνηκαν να αποκτήθηκαν μετά την 14 Ιανουάριου 2011. Ορισμένοι βουλευτές διαβεβαίωναν ακόμη και τη συνταγματική θεσμοθέτησή τους και η κυβέρνηση υπερηφανευόταν ότι είχε επιτέλους δημιουργήσει ένα Κράτος Δικαίου. Εξεγειρόμαστε ενάντια σε όλη αυτήν την αδικία που πέφτει πάνω στους νέους Τυνήσιους Επαναστάτες, όταν την ίδια στιγμή, τα μέλη του [Κόμματος του Μπεν Άλι] RCD κυκλοφορούν και πάλι ελεύθεροι, εγκληματίες βγαίνουν από τα δικαστήρια με αναστολή των ποινών τους και, πάνω απ’ όλα, όταν ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος σκότωσε τους Chokri Belaïd και Mohamed Brahmi.

 

Με τη δήλωσή μας αυτή ζητούμε ξεκάθαρα και δυνατά:

 

* Άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των NEJIB, YAHYA, ABDALLAH, SLIM, MAHMOUD, SKANDER, AYA, AMAL, NASREDDINE, JABEUR, WELDEL 15, KLAYBBJ και όλων εκείνων που διώκονται για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της συνείδησης.

 

* Την παύση της δίωξης της νεολαίας και ιδίως εκείνων των τμημάτων της που συνεχίζουν να μάχονται για την επίτευξη των στόχων της επανάστασης, το ξήλωμα του δρακόντειου κατασταλτικού συστήματος που κληρονομήθηκε από το καθεστώς της 7ης Nοεμβρίου [1987] και που στηρίζεται στη συνεργασία αστυνομίας και δικαιοσύνης.

 

 

 

Υ.Γ.: Οι «8 της Λαφαγιέτ» παρουσιάζονται στον δικαστή τη Δευτέρα [23/9] και θα πρέπει να περάσουν από δίκη την Τετάρτη [25/9].Οκτώ ακόμη άνθρωποι συνελήφθησαν την ίδια στιγμή.

 

22 Σεπτεμβρίου 2013

Πηγή: Balkan Sosialist Center «Kristian Rakovsky» και redmed.org, www.eek.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ “ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ”: WE ARE HERE de Abdallah YAHYA from CMCA on Vimeo.