του Ερνέστο Αγγελή

Δύο μέρες έχουν περάσει από την δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικάνου Τζορτζ Φλόυντ την Δευτέρα 25 Μαΐου και καθημερινά γίνονται διαδηλώσεις στην Μινεάπολις των ΗΠΑ. Ο Τζορτζ Φλόυντ, δολοφονήθηκε από αστυνομικούς αυτής της πολιτείας, την Δευτέρα το απόγευμα καθώς μετακινούνταν με το αυτοκίνητό του. Αφού τον σταμάτησαν, τον κατέβασαν από το αυτοκίνητο, του πέρασαν χειροπέδες, τον έστησαν στον τοίχο και στη συνέχεια τον έριξαν στο έδαφος, κάτω από το αυτοκίνητο και πιέζοντας το γόνατο πάνω στο κεφάλι του για να τον πνίξουν, τον σκότωσαν μετά από τουλάχιστον 6 λεπτά βασανιστηρίου. Πρόκειται για εν ψυχρώ εκτέλεσή του, η οποία οργανώθηκε με επαγγελματική ακρίβεια από τα όργανα του αμερικάνικου καπιταλιστικού κράτους.

Ο Τζορτζ Φλόυντ στις μισάνθρωπες προτροπές των δολοφόνων, “εμπρός σήκω από τη θέση που είσαι”, απαντούσε “θα το κάνω άνθρωπέ μου, δεν μπορώ να ανασάνω” και “παρακαλώ, δεν μπορώ να ανασάνω“. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στην δημοσιότητα τα ξημερώματα της Τρίτης, συγκλονίζουν: δείχνουν τον έναν εκ των δολοφόνων, να έχει πατήσει τον Τζορτζ Φλόυντ στο κεφάλι, κόβοντάς του την αναπνοή και οδηγώντας τον στην ασφυξία και το θάνατο, λίγα λεπτά μετά. Η έλλειψη οξυγόνου που οδηγεί στον μαρτυρικό θάνατο τους πάσχοντες από τον κορωνοϊό, οδήγησε στον θάνατο τον Τζορτζ Φλόυντ, από έναν εχθρό χειρότερο και από την πανδημία, τον καπιταλιστικό κρατικό μηχανισμό και τα όργανά του.  

Εν τω μεταξύ οι περαστικοί που βλέπουν το περιστατικό, αρχίζουν να φωνάζουν “αφήστε τον, τον σκοτώνετε” και ο ένας από την αστυνομική συμμορία απειλεί να φύγουν και κάποια στιγμή κινείται επιθετικά απέναντι σε έναν από αυτούς. Μέσα σε 5 λεπτά, «η αποστολή εξετελέσθη»: ο Τζορτζ Φλόυντ ήταν αναίσθητος στο έδαφος και αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Την επόμενη μέρα ξέσπασαν διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομία της Μινεάπολις και έγιναν συγκρούσεις, με τους διαδηλωτές να επιτίθενται στα περιπολικά και τα τμήματα, καλώντας σε εξέγερση ενάντια στο κράτος των δολοφόνων του Τζορτζ Φλόυντ, του Έρικ Γκάρνερ και όλων των θυμάτων της αστυνομίας. Κρατούν πλακάτ και φωνάζουν συνθήματα “ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΩ” και «Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΫΝΤ ΜΕΤΡΟΥΣΕ» λένε ρυθμικά το όνομα του Τζορτζ Φλόυντ, ενώ οι οικείοι του, οι οποίοι δικαίως χαρακτηρίζουν ως ανεπαρκή την απόλυση των δολοφόνων, απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για την δολοφονία του. 

Η κατάργηση της δουλείας των Μαύρων στις ΗΠΑ είναι μόνο στα χαρτιά, αφού  αντιμετωπίζουν το ίδιο μίσος και αδικία που αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί τους από τις συμμορίες των καπιταλιστών. Το κίνημα “Black Lives Μatter”, “Οι ζωές των Μαύρων αξίζουν”, έχει γεννηθεί ακριβώς από αυτήν την σύγκρουση με το κράτος των δολοφόνων των Μαύρων, των Λατίνος, των εργατών, όλων των καταπιεσμένων του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού. 

Ο Τζορτζ Φλόυντ, επιτυχημένος αθλητής του μπέιζμπολ και στη συνέχεια εργαζόμενος σε εστιατόριο της περιοχής του, έμεινε άνεργος λόγω της κρίσης που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Η κυκλοφορία του στην πόλη με το αυτοκίνητό του, ήταν η τελευταία που έκανε. Ενώνοντας την θλίψη, την οργή και τη δύναμή μας με τους εξεγερμένους ενάντια στο κράτος των δολοφόνων, δίνουμε όρκο εκδίκησης για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόυντ και για την επικράτηση των Μαύρων στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο πάνω στα συντρίμμια του συστήματος των δολοφόνων! Αδερφέ Τζορτζ Φλόυντ Ζεις!  

*Πηγή φωτογραφίας: Von Fibonacci Blue – https://www.flickr.com/photos/fibonacciblue/49940228226/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90686882