Έκτακτη Συνάντηση για την Ευρώπη

Βαλκανικό Σοσιαλιστικό Κέντρο «Κριστιάν Ρακόβσκι»
Ιστοσελίδα RedMed

Έκτακτη Συνάντηση για την Ευρώπη

Αθήνα, 4 Μαΐου 2019

Ανακοινωθέν

Το Σάββατο 4 Μαΐου 2019, στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) στην Αθήνα, το Βαλκανικό Σοσιαλιστικό Κέντρο «Κριστιάν Ρακόβσκι» και η Ιστοσελίδα RedMed οργάνωσαν μια μονοήμερη Έκτακτη Συνάντηση για την Ευρώπη, τις παραμονές των κρίσιμων ευρωεκλογών της 23-26ης Μαΐου 2019.
Η Συνάντηση άνοιξε με τις Εισαγωγικές Παρατηρήσεις που παρουσιάστηκαν από τη συντρόφισσα Ναζ (DIP, Τουρκία) για το χαρακτήρα και την ανάγκη της Συνάντησης. Η συντρόφισσα Ναζ επίσης παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία μετά την ταπεινωτική ήττα του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές το Μάρτιο του 2019.
Η κύρια εισήγηση, εξ ονόματος του Βαλκανικού Σοσιαλιστικού Κέντρου «Κριστιάν Ρακόβσκι» παρουσιάστηκε από τον σύντροφο Σάββα Μιχαήλ (EEK, Ελλάδα), επικεντρώθηκε στην επίδραση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης στην πολιτική και οικονομική κατάσταση στις χώρες-μέλη της ΕΕ καθώς και στην Ευρώπη ως όλο. Η εισήγηση υπογράμμισε τα πολιτικά καθήκοντα της εργατικής τάξης και του επαναστατικού διεθνιστικού κινήματος που προέκυψαν από αυτήν την όξυνση της κρίσης, την άνοδο της ακροδεξιάς και το νέο κύμα μαζικών αγώνων όπως το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία, την εξέγερση κατά του νόμου -σκλαβιάς του καθεστώτος Όρμπαν στην Ουγγαρία και των επαναστατικών αναταραχών στην Αλγερία και το Σουδάν.
Την εισήγηση ακολούθησε μια σημαντική πολιτική παρέμβαση που χάραζε μια επαναστατική διεθνιστική προοπτική για τους επαναστάτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη από τον σύντροφο Κώστα Σκορδούλη, εξ ονόματος της ΟΚΔΕ/Σπάρτακος, μέλους της ελληνικής επαναστατικής αριστεράς στη συμμαχία της ANTAΡΣYA.
Μια ειδική παρέμβαση έγινε από τον σύντροφο Λατίφ Πάρκερ (μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Critique, Βρετανία). Άλλες παρεμβάσεις, γραπτά κείμενα και μηνύματα παρουσιάστηκαν ή στάλθηκαν στη Συνάντηση από τον Τόμας Κράους (από το μαρξιστικό περιοδικό Eszmélet – Ουγγαρία) τη Renaissance Ouvrière Révolutionnaire (ROR-Γαλλία), τη Μαρξιστική Εργατική Ένωση (MTL- Φινλανδία), την Prospettiva Operaia (Ιταλία), το Grupo de Independencia Obrera (GIO-Ισπανία), και το κίνημα Alternativyi (Ρωσία).
Μια ενδιαφέρουσα Στρογγυλή Τράπεζα Ρώσων κομμουνιστών με θέμα «Η Ρωσία και η Ευρώπη» διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε ζωντανά από το Skype από τον σύντροφο Αλεξάντερ Β. Μπουζγκάλιν από το Alternativyi.
Μια σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ομιλία του συντρόφου Stanislav Retinskiy, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, στο Ντονμπάς, ο οποίος απευθύνθηκε στους συμμετέχοντες στη Συνάντηση από το Skype και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
Η αρχική εισήγηση και οι τελικές παρατηρήσεις του συντρόφου Σάββα Mιχαήλ ψηφίστηκαν ομόφωνα. Αποφασίστηκε ότι στη βάση αυτή θα δημοσιευθεί μια Διακήρυξη της Συνάντησης.
Επίσης, ψηφίστηκε ομόφωνα μια αντιφασιστική Δήλωση που προτάθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ για να παρουσιαστεί στο Διεθνές Αντιφασιστικό Φόρουμ στην Κριμαία στις 10 Μαΐου 2019, στον εορτασμό της επετείου της ήττας του φασισμού, στις 9 Μαΐου 1945.

Η Συνάντηση τέλειωσε τραγουδώντας τη Διεθνή σε πολλές γλώσσες και οι συμμετέχοντες έφυγαν για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο μπροστά από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, καταγγέλλοντας το ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και εκφράζοντας αλληλεγγύη προς το λαό της Βενεζουέλας και όλους τους λαούς της Λατινικής Aμερικής.

Η Γραμματεία του Βαλκανικόυ Σοσιαλιστικόυ Κέντρου «Κριστιάν Ρακόβσκι»
Η Γραμματεία της Ιστοσελίδας RedMed

4 Μαΐου 2019