Βάζουν ξανά “φωτιά” σε “καμμένη” γη ενώ η οικονομία ΡΙΕΣ έχει επιστρέψει στην ύφεση

Βάζουν ξανά “φωτιά” σε “καμμένη” γη

ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ενώ η οικονομία έχει επιστρέψει στην ύφεση

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταπατήσει και την τελευταία “κόκκινη γραμμή”, δηλαδή εκείνη της “προστασίας” των μισθών των ανειδίκευτων εργατών και των κύριων συντάξεων.

Έχει ήδη συμφωνήσει με τους θεσμούς σε πακέτο μέτρων 3,6 – 3,8 δισ. ευρώ από το 2019, τα οποία προβλέπουν εξοικονόμηση 1,8 -1,9 δισ. ευρώ από την μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 6.000 ευρώ ετησίως και άλλα τόσα από την μείωση έως 30% στις μισές κύριες συντάξεις.

Μένει μόνο να καθοριστεί ο ρυθμός με τον οποίο θα εφαρμοστούν κυρίως οι περικοπές στις συντάξεις, δηλαδή αν αυτές θα γίνουν εφάπαξ το 2019 ή σταδιακά το 2019 – 2020.

Σαν “αντάλλαγμα” σε αυτές τις άγριες άμεσες περικοπές στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται “αντίμετρα” ενίσχυσης των προνοιακών παροχών και μείωσης της φορολογίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση αποδεχόμενη πλήρως το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -με το οποίο κατά τ’άλλα διαφωνεί σε σχέση με το νέο Εργασιακό- υποστηρίζει την αναδιανομή της φτώχειας, την ίδια στιγμή που η ύφεση στην Ελλάδα έχει επιστρέψει και έτσι μειώνονται κι άλλο τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα.

Και αυτό γιατί εκείνο το οποίο συντελείται στον ελληνικό καπιταλισμό δεν αντιμετωπίζεται πλέον με το ένα ή το άλλο «μείγμα» πολιτικής αναδιανομής του εισοδήματος.

Πριν καν η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους δανειστές για την απελευθέρωση ή μη των ομαδικών απολύσεων μέσω της κατάργησης του υπουργικού βέτο, έχει φρενάρει η πτώση του ποσοστού των ανέργων. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2016, το συγκεκριμένο ποσοστό είχε κολλήσει στο 23,1% του εργατικού δυναμικού, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 διαμορφώθηκε στο 23,5%.

Παράλληλα, συνεχίζουν να πέφτουν οι αμοιβές στον “ιδιωτικό τομέα” της οικονομίας. Τον περασμένο Ιούνιο, το μέσο ημερομίσθιο των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ έπεσε κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Εξάλλου, το 29% των μισθωτών εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης με μισθό 392 ευρώ μικτά.

Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν φτάσει και πάλι στο “όριο ασφαλείας” . Παράλληλα, με την εξαΰλωση των καταθέσεων, είτε για να κλείσουν “τρύπες” οικογενειακών προϋπολογισμών είτε για να πάρουν το δρόμο προς τις τράπεζες του εξωτερικού, συνεχίζεται η μετανάστευση των επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία και την Κύπρο προκειμένου να έχουν ευνοϊκότερο καθεστώς φόρων και εισφορών.

Τι σημαίνει αυτό ; Σημαίνει πως τα νέα μέτρα τα οποία ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμοστούν σε μια οικονομία, η οποία αποσαρθρώνεται στον πυρήνα της, δηλαδή στην παραγωγική βάση, αλλά και στα βασικά “εργαλεία” της, δηλαδή το χρηματοπιστωτικό σύστημά της.

Έτσι και αυτά τα μέτρα είναι “καταδικασμένα” να αποτύχουν, παρά τις νέες ανθρώπινες τραγωδίες τις οποίες θα προκαλέσουν. Το εργατικό κίνημα, όμως, δεν πρέπει επιτρέψει νέες τραγωδίες, οι οποίες σε συνθήκες αποσύνθεσης της ΕΕ και συνεχούς αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή, ενδέχεται να είναι χωρίς προηγούμενο. Πρέπει να ανατρέψει άμεσα αυτήν  την κυβέρνηση, να φράξει το δρόμο στους Μητσοτάκηδες και τους Γεωργιάδηδες, με τη διεθνιστική επαναστατική δράση με στόχο την εργατική εξουσία, τη Βαλκανική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία και τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης. 

Δ.Κ.