Σε δίκη γιατί έσβηναν… φασιστικά συνθήματα!

Σε δίκη παραπέμπονται τρεις αντιφασίστες της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού (OPMA) για φθορά ακυρωτικών μηχανημάτων. Η ομάδα του αστυνομικού τμήματος Ανθούπολης που είχε κλήση στις 21/03/2017 από οδηγό λεωφορείου για καταστροφή των μηχανημάτων βρήκε τρεις αντιφασίστες έξω από σχολείο να σβήνουν σβάστικες και φασιστικά συνθήματα. Δε χρειαζόταν ιδιαίτερη ευφυΐα για να καταλάβει κανείς ότι αυτοί που σβήνανε τα φασιστικά συνθήματα δεν μπορούσαν να έχουν σχέση με το συμβάν στο λεωφορείο. Όμως, οι 3 σύντροφοι πέρασαν όλη τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα χωρίς να έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικηγόρους ή τους οικείους τους. Μόλις στις 8 π.μ. της επομένης μάθανε το γιατί κατηγορούνται, κι ότι η αστυνομία θα έκανε έλεγχο στα σπίτια τους. Τα μόνα στοιχεία εις βάρος τους είναι ότι ο αριθμός τους είναι ο ίδιος με τον αριθμό των δραστών στα ακυρωτικά μηχανήματα και ανακοινώσεις που κατασχέθηκαν από τα σπίτια τους και η ασφάλεια θεώρησε… τεκμήρια. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την περιγραφή του οδηγού οι σωματότυποι αυτών που σπάσαν τα μηχανήματα είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς των συλληφθέντων αντιφασιστών.

 

H ΟΡΜΑ με συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 31/3 κατάγγειλε τη στάση της αστυνομίας και κάλεσε τους αγωνιστικούς χώρους να τη στηρίξουν.

Η αιτία της σύλληψης είναι άλλη μια προσπάθεια εκφοβισμού που πραγματοποιεί το αστικό κράτος απέναντι στους  εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες. Δεν είναι λίγα τα παρόμοια παραδείγματα, από τον Τάσο Θεοφίλου που καταδικάστηκε 25 χρόνια φυλακής με κατασκευασμένες κατηγορίες, η δίωξη εις βάρος του συντρόφου Παύλου Αντωνόπουλου (ο οποίος αθωώθηκε), και τα εγκλήματα σε καιρούς ειρήνης όπως ο απάνθρωπος και παράνομος εγκλεισμός του γιου της Πόλα Ρούπα. Ο συσχετισμός των αγωνιστών με εγκληματίες είναι πάγια τακτική του μετεμφυλιακού κράτους, που όσο πιο βαθειά είναι η κρίση του συστήματος τόσο πιο επιθετικό γίνεται. Οι διώξεις δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Ωστόσο και εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι να τα βάλουμε κάτω.

 

* Tο Σάββατο 1/4/2017 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πορεία στα Σεπόλια Αττικής. Την πορεία στήριξαν το ΕΕΚ, η Εργατική Λέσχη Περιστερίου, η Λαϊκή Αντίσταση, ο Αυτοδιαχειριζόμενος Καφενές Νεολαίας του Κολωνού, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αριστοτέλης, ο Συντονισμός Σωματείων-Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, και η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό.

 

Σοφία Τσάρου