ΒΙΟ.ΜΕ: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

ΒΙΟ.ΜΕ: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, μεταξύ 13-15 Φλεβάρη, το εορταστικό τριήμερο της ΒΙΟΜΕ που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την επαναλειτουργία του κατειλημμένου εργοστασίου κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων. Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν το Σωματείο των Εργαζομένων και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, συμμετείχαν εκατοντάδες αλληλέγγυοι από όλη τη χώρα αλλά και από την Ευρώπη.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν την Παρασκευή 13/2 με την παρουσίαση του βιβλίου του Αντρές Ρουτζέρι και των συνεργατικών εκδόσεων «Εκδόσεις των Συναδέλφων» και «Ακυβέρνητες Πολιτείες» με τίτλο: “Οι ανακτημένες επιχειρήσεις της Αργεντινής: Καταλαμβάνουμε, αντιστεκόμαστε, παράγουμε”. Το βιβλίο πραγματεύεται τις οικονομικοπολιτικές δυνατότατες της εργατικής αυτοδιαχείρισης, τα όριά της, καθώς και τα προβλήματα που προέκυψαν στα κατειλημμένα εργοστάσια μετά το Αργεντινάζο του 2001. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της κατειλημμένης και αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3, σε μια έμπρακτη σύνδεση των δύο σημαντικότατων αγώνων με την παρουσία πλήθους κόσμου.

Το κάλεσμα της επόμενης μέρας ήταν στις 17:30 στην Καμάρα από την οποία ξεκίνησε διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 διαδηλωτές και πλήθος οργανώσεων και συλλογικοτήτων όπως: Πρωτ. Αλληλεγγύης ΒΙΟΜΕ, ΕΕΚ, ΑΚ, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία, ΟΚΔΕ κ.α. Η πορεία ολοκληρώθηκε στην περιοχή του Λευκού Πύργου και συγκεκριμένα έξω από τον κινηματογράφο Αλέξανδρος στον οποίο είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνέλευση Εργαζομένων και Αλληλεγγυών. Στη συνέλευση υπήρξαν τοποθετήσεις που αφορούσαν τόσο το μέλλον του αγώνα όσο και πρακτικά ζητήματα. Εκτός από τους Θεσσαλονικείς  τοποθετήθηκαν αλληλέγγυοι από Αθήνα, Βόλο, Λάρισα, Κρήτη κτλ. Στα αρνητικά της συνέλευσης η μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με το προσδοκώμενο.

Ιδιαίτερο ρόλο στη συνέλευση είχε και η παρουσία του Ε.Ε.Κ.,  καθώς αντιπροσωπία του κόμματος πήρε τον λόγο και ανέφερε πως είναι εξαιρετικά επείγον να ανοιχτεί ένας δεύτερος γύρος αναμέτρησης με αντικειμενικό σκοπό την πλήρη επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ με τους όρους που έχουν θέσει  οι εργαζόμενοι για τη λειτουργία του. Γι’ αυτόν το λόγο προτάθηκε η διεξαγωγή μιας νέας πανελλαδικής καμπάνιας που θα ξεκινά από Θεσσαλονίκη και με ενδιάμεσους σταθμούς τις, Λάρισα, Βόλο, Λάρυμνα, Χαλκίδα, στην Αθήνα, για να  διαβιβαστεί στα κέντρα εξουσίας η απαίτηση αυτή.

Την τελευταία μέρα το ραντεβού δόθηκε νωρίς το πρωί στους χώρους του εργοστασίου, όπου στο προαύλιο στήθηκε παζάρι χωρίς μεσάζοντες από δεκάδες παραγωγούς αγροτικών και άλλων προϊόντων. Παράλληλα διεξήχθησαν ακόμη 2 συνελεύσεις, η μια με όλους τους συμμετέχοντες παραγωγούς του παζαριού και η άλλη με αλληλέγγυους της Βιομέ σχετικά με πιο πρακτικά ζητήματα που αφορούν τα προϊόντα και τη διακίνησή τους. Μετά το μεσημέρι ακολούθησε η μεγάλη συναυλία με την συμμετοχή των Θανάση Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Ζερβουδάκη και άλλους μουσικούς την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 2.000 άτομα δίνοντας ένα πανηγυρικό κλίμα στο κλείσιμο του τριημέρου.

Να σημειώσουμε πως την υποστήριξή τους στις εκδηλώσεις του τριημέρου, μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους όλων των ηλικιών, δήλωσαν εργαζόμενοι από την ΕΡΤ3, την ΕΛΒΟ, τους σχολικούς φύλακες, τους αγωνιστές της Β. Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, μέλη κοινωνικών ιατρείων κ.α.

Σίγουρα το πρόσημο όλου του τριημέρου είναι άκρως θετικό. Η κοινωνία έδειξε ακόμη μια φορά την υποστήριξή της στους εργάτες του εργοστασίου δίνοντάς τους κουράγιο για τους δύσκολους αγώνες που είναι μπροστά. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε πως θα σβήσουμε ακόμη πολλά κεράκια γενεθλίων μαζί με τους εργάτες. Η εργατική τάξη θα νικήσει και θα πάρει στα χέρια της όχι μόνο τα εργοστάσια αλλά τον έλεγχο όλης της κοινωνίας.

Βαγιος Τζ.