ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ CALL CENTER ΤΟΥ ΟΤΕ/DEUTSCHE TELECOM

 

 

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα call center του ΟΤΕ/Deutsche Telecom καθώς η διοίκηση με τελεσίγραφό της, απαίτησε να δηλώσουν οικειοθελή παραίτηση  από τις συμβάσεις τους με την θυγατρική εταιρία του ομίλου ΟΤΕplus και να ενταχθούν στην εταιρία EValue με νέους, αρνητικούς όρους.

Η υπόθεση έχει αφετηρία μερικούς μήνες πριν, προς το τέλος του περασμένου έτους, όταν και ξεκίνησε η συζήτηση για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων του ΟΤΕ και τέθηκε το ζήτημα του καθεστώτος των επινοικιαζόμενων εργαζομένων από θυγατρικές και άλλες  εταιρίες του ομίλου, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Διάφορες φήμες που διέρρεαν από διοικητικούς και συνδικαλιστικούς κύκλους ανέφεραν ότι οι 3000 περίπου εργαζόμενοι της ΟΤΕplus θα εντάσσονταν κανονικά στον ΟΤΕ και στη συλλογική σύμβαση εργασίας ή στη χειρότερη περίπτωση θα δημιουργούνταν ειδικά για τα call center μια νέα εταιρία και θα υπέγραφαν νέες συμβάσεις με βελτιωμένους όρους. Τελικά, όμως, οι 1000 περίπου εργαζόμενοι των τηλεφωνικών κέντρων, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο, όχι μόνο δεν εντάχθηκαν στον ΟΤΕ αλλά εκβιάζονται να ενταχθούν με ατομικές συμβάσεις και επαχθείς όρους στη γνωστή και μη εξαιρετέα εταιρία ΕValue (που είναι γνωστή για τις εντατικοποιημένες και ελαστικές συνθήκες εργασίας που προσφέρει), ειδάλλως θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση καταργούνται όλα τα υπάρχοντα δικαιώματα όπως τριετίες, οικογενειακό επίδομα, ανθυγιεινό κτλ, τα οποία ενσωματώνονται στον αρχικό μισθό αλλά και όσα πιθανόν να αποκτηθούν στο μέλλον είτε λόγω μεταβολής της κατάστασης του εργαζόμενου, είτε από την αλλαγή της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οποιαδήποτε παροχή επιδόματος θεωρείται δώρο από την πλευρά της εταιρίας και όχι υποχρέωση, ενώ καταργούνται οι αργίες οι οποίες μετατρέπονται σε ρεπό ή σε μέρες κανονικής άδειας. Ακόμη στην αρχική σύμβαση προβλέπονταν πως η επιχείρηση διατηρεί το δικαίωμα να αλλάζει μονομερώς την ειδικότητα, το είδος και τις ώρες της εργασίας κατά το δοκούν.

Όσον αφορά τον βασικό μισθό παραμένει ο ίδιος για τους διορισμένους προ του 2012 εργαζόμενους (που έχουν λίγο υψηλότερο μισθό), ενώ για τους χαμηλόμισθους μετά του 2012 διορισμένους (που παίρνουν από 240 για τετράωρο καθημερινό έως 480 ευρώ για πλήρες 8ωρο), προβλέπεται μια μικρή αύξηση -στα όρια της αύξησης του κατώτερου μισθού  που προγραμματίζει η κυβέρνηση- η οποία όμως ουσιαστικά εκμηδενίζεται με την απώλεια των επιδομάτων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, έστω και την ύστατη ώρα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αντιδράσουν. Σε διάφορα τμήματα κατέβασαν τα ακουστικά τους οργανώνοντας λευκές απεργίες, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν μαζικές συνελεύσεις με σκοπό την οργάνωση του αγώνα τους. Παράλληλα συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 400 υπογραφές που αποστάλθηκαν στην ΟΜΕ-ΟΤΕ με την απαίτηση να προκηρυχτούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, έως ότου αποσυρθεί η απαράδεκτη σύμβαση και ενταχθούν στον ΟΤΕ και στην συλλογική σύμβαση εργασίας, με αξιοπρεπείς όρους εργασίας, όπως όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους.

Η στάση της ομοσπονδίας μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν να καλλιεργεί εντέχνως την παθητικότητα διακηρύττοντας υπομονή και λέγοντας ότι διαπραγματεύεται σκληρά με τη διοίκηση, χωρίς όμως να έχει ενημερώσει κανέναν εργαζόμενο για το περιεχόμενο αυτής της διαπραγμάτευσης και ενώ είχε ήδη συμφωνήσει με την διοίκηση στο ξεπούλημα των εργαζομένων των τηλεφωνικών κέντρων. Μπροστά όμως στην κινητοποίηση των εργαζομένων αποφάσισε να πάρει πιο ενεργό ρόλο, προς όφελος όμως της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα όχι μόνο δεν δέχθηκε να κηρύξει απεργία όπως απαίτησαν οι εργαζόμενοι αλλά αντίθετα επιχείρησε -και κατάφερε- να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Στην Αθήνα υπήρξαν καταγγελίες ότι διάφοροι συνδικαλιστές προέτρεψαν εργαζόμενους να υπογράψουν τη νέα σύμβαση με αντάλλαγμα καλύτερους όρους δουλειάς (π.χ. οι 4ωροι να μετατραπούν σε 6ωροι), ενώ στην Πάτρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΕ-ΟΤΕ της περιοχής Στεφανόπουλος απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, τους εργαζομένους πως με αυτά που κάνουν (εννοώντας τη συλλογή υπογραφών για απεργία) θα χάσουν τη δουλειά τους.

Η σφραγίδα που πιστοποίησε τον αντεργατικό ρόλο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, μπήκε το απόγευμα της Τρίτης 24/2 (ημέρας που σε πολλά τμήματα έληγε το αρχικό τελεσίγραφο της εταιρίας προς τους εργαζόμενους), όταν με ανακοίνωσή της κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν τη νέα σύμβαση, καθώς δεν συντρέχουν πλέον λόγοι περί του αντιθέτου, από τη στιγμή που η εταιρία δεσμεύτηκε ότι οι εργαζόμενοι της ΟΤΕplus που θα ενταχθούν στην EValue θα απασχολούνται για έργο του ΟΤΕ (μόνο του 20% της ΕValue απασχολούνται σε εργασίες του ΟΤΕ ενώ το υπόλοιπο 80% ασχολείται με άλλα είδη τηλεφωνικών πωλήσεων). Όσον αφορά τα επιδόματα που κόβονται, η ομοσπονδία δεσμεύτηκε ότι θα τα επαναδιαπραγματευτεί το επόμενο 6μηνο. Τώρα βέβαια με ποια αρμοδιότητα θα το κάνει, από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι θα είναι σε άλλη εταιρία, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο…

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες και χωρίς καμία συνδικαλιστική κάλυψη για νομιμοποίηση των κινητοποιήσεών τους, αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να υπογράψουν, φοβούμενοι την ανασφάλεια της ανεργίας, ενώ κάποιοι άλλοι επέλεξαν να αναζητήσουν αλλού ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.

Να τονίσουμε ότι από την αρχή των κινητοποιήσεων στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η Πρωτοβουλία  για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Ελπίζουμε η πίκρα της υποχώρησης, έπειτα από τη συνδικαλιστική προδοσία, να μην κάμψει το αγωνιστικό τους πνεύμα και να συνεχίσουν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, αποβάλλοντας τους γραφειοκράτες και τις πρακτικές τους, σε μία νέα αυτοργανωμένη βάση.

Βάγιος Τζ.