ΒΙΟΜΕ: 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

ΒΙΟΜΕ: 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Συμπληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες τρία χρόνια λειτουργίας της ΒΙΟΜΕ κάτω από το καθεστώς εργατικής αυτοδιαχείρησης. H επέτειος γιορτάστηκε με ανάλογες εκδηλώσεις. Δεν είναι άλλωστε μικρό γεγονός πως μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την εργατική τάξη, ένας εργατικός αγώνας όχι μόνο δεν έχει υποκύψει αλλά δίνει και ψήγματα μιας άλλης κοινωνίας και παραγωγής ελεγχόμενης από τους εργαζόμενους, που πρέπει να οικοδομηθεί.

Το Σάββατο 13/2 πραγματοποιήθηκε στην άιθουσα της ΕΔΟΘ η πανελλαδική συνέλευση των αλληλέγγυων υποστηριχτών της ΒΙΟΜΕ με την συμμετοχή πλήθους κόσμου απ’ όλη την Ελλάδα. Η συζήτηση ήταν πλούσια με τους εργαζόμενους του εργοστασίου να αναλύουν τις θέσεις τους όσων αφορά την λειτουργία του εργοστάσιου μακριά από σχέσεις ιεραρχικές, με οριζόντια σχέση εργασίας όσον αφορά αμοιβές, δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά και για τον ρόλο της συνέλευσης ως όργανο εργατικού και κοινωνικού ελέγχου. Ακόμη έγινε λόγος για τα επόμενα βήματα του αγώνα όσον αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών και τις σχεσεις με τους εργαζόμενους της Φιλκεράμ, το ζήτημα της επεκτάσης της παραγωγής τόσο στον τομέα των καθαριστικών όσο και στον τομέα της αρχικής παραγωγής κατασκευαστικών υλικών, αλλά και στην ανάγκη άνοιγματος του εργοστασίου και σε νέα εγχειρήματα, όπως έχει γίνει ήδη με την λειτουργία του Εργατικού Ιατρείου. Επίσης αναφέρθηκαν οι οικονομικοί στόχοι του εγχειρήματος αλλά και πρακτικά ζήτηματα όπως η ανάγκη αγοράς ενός μικρού φορτηγού για την μεταφορά των προιόντων.

Ανάμεσα σε αυτούς που πήραν τον λόγο ήταν και οι νεοπροσληφθέντες στην συνεταιριστική επιχείρηση ως χημικοί μηχανικοί, οι οποίοι ανέλυσαν τις εμπειρίες τους από τους πρώτους μήνες εργασίας τους στο εργοστάσιο.

Την επόμενη μέρα πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς στο εργοστάσιο για την γιορτή στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου με την συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Λιζέτα Καλημέρη και ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής. Κατά την διάρκεια της γιορτής λειτούργησε και παζάρι χωρίς μεσάζοντες στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου, παιδότοπος για τα μικρά παιδιά ενώ όποιος ήθελε μπορούσε να επισκευτεί και τις εγκαταστάσεις του Εργατικού Ιατρείου.

Με το πέρας το διημέρου, το Σωματείο της ΒΙΟΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ευχαρίστησε τους αλληλέγγυους, τους φίλους και τους καλλιτέχνες που προσφέρθηκαν εντελώς δωρεάν να βρεθούν στα τρίτα γενέθλια της λειτουργίας της Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. Eδιαίτερη αναφορά έκαναν στον ρόλο της υποστήριξης της ενεργής κοινωνίας ώστε να μπορούν να κάνουν πράξη την εκκίνηση του γραναζιού της εργατικής αυτοδιαχείρισης. 

Bάγιος Tζαχρήστας