Η ΒΙΟΜΕ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

Tην Πέμπτη 13 Ιουνίου επρόκειτο να βρεθούν οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό αλλά αναβλήθηκε λόγω προβλήματος του ειρηνοδικείου.

Η αρχική τιμή πώλησης ήταν 33 εκατομύρια ευρώ ενώ στον παρόντα κύκλο έχει πέσει στα 12. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να βρεθεί πιθανός αγοραστής και το πρόταγμα της αυτοδιαχείρησης να δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα.

Eπτά ήδη χρόνια το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ λειτουργεί σε πλαίσια εργατικής αυτοδιαχείρισης και κοινωνικού ελέγχου. Σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούνται συνελεύσεις όχι μόνο για τα ζητήματα της παραγωγής. Οι συνελεύσεις των αλληλέγγυων έχουν βασικό ρόλο αυτόν του συνδέσμου του αγώνα της ΒΙΟΜΕ με την κοινωνία και τα κινήματα.

Εδώ και 7 χρόνια η πρώην ιδιοκτησία της οικογένειας Φιλίππου (η οποία την πτώχευσε θέτοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ομηρία της ανεργίας) είναι ένας χώρος ανοιχτός και ζωντανός. Πέρα από χώρος παραγωγής, το εργοστάσιο αποτελεί έναν χώρο παραστάσεων, συνελεύσεων, γιορτών και άλλων εκδηλώσεων. Μέσα σε 7 χρόνια η αυτοδιαχείρηση κατάφερε να αμφισβητήσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εργοδοσία στην πράξη. Δεν ειπώθηκε απλά το σύνθημα “εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”. Ο αγώνας έδειξε οτι είναι εφικτό!

Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος, ο κυριότερος μάλιστα, που το κράτος προσπαθεί με πολλούς κύκλους πλειστηριασμών να παραδώσει το εργοστάσιο στο παλιό καθεστώς. Στις 13, 20 & 27 Ιουνίου στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης έχουν οριστεί οι διαδικασίες πλειστηριασμού.
Oι εργάτες και οι αλληλέγγοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν την μάχη. Αν δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς. H BIOME θα μείνει ανοιχτή. Κάτω τα χέρια από τη BIOME. Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί.

Σοφία Tσάρου