Τρίτη 16 Τρίτη 16/03 στις 18.00 στον Άγιο Νικόλαο

Σε αντικατασταλτική κινητοποίηση καλεί ο συντονισμός συλλογικοτήτων Βόλου την Τρίτη 16 Τρίτη 16/03 στις 18.00 στον Άγιο Νικόλαο. Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο του καλέσματος.

Το κράτος καλύπτει το πρόσωπό του γιατί επιτέλους φοβάται. Και έχει πολλούς και καλούς λόγους για να φοβάται ένα ολόκληρο κοινωνικό στρατόπεδο καταπιεσμένων.Ένα χρόνο μετά το λοκντάουν η κοινωνική πλειοψηφία έχει νιώσει στο πετσί της με κάθε τρόπο, το περιεχόμενο της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας. Μια πανδημία, που ανεξαρτήτως συνόρων, κυβερνήσεων και κεφαλαίου, εργαλειοποιεί προκειμένου να εφαρμοστούν μια σειρά αντιδραστικών μέτρων για τη διάσωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις και ελευθερίες, πειραματιζόμενοι ταυτόχρονα με νέες μορφές ελέγχου και καταστολής (Κύπρος, Ισπανία, Τουρκία, ΗΠΑ κ.λπ.). Αυτό το μοντέλο που ακολουθείτε με πρόφαση την πανδημία ουσιαστικά είναι η δυστοπία του σύγχρονου μοντέλου δουλείας με το τρίπτυχο σπίτι-δουλειά-υποταγή-κατανάλωση. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι υπόλοιπες συστημικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιβάλουν την ατομική ευθύνη, διογκώνοντας τον υπαρκτό φόβο για τις συνέπειες της πανδημίας, με σκοπό να επιβάλλουν τις πολιτικές της, ρίχνοντας το μπαλάκι στον καθένα/καθεμία μας. Ένα χρόνο τώρα, τα μέτρα που έλαβαν ουδεμία σχέση έχουν με την υγειονομικήτους διάσταση. Οι εικόνες των γεμάτων ΜΜΜ, η υποβάθμιση του συστήματος υγείας που έχει μετατραπεί σε μονοθεματική «πτέρυγα» covid, το λάδωμα των ΜΜΕ αλλά και ο υπερεξοπλισμός των δυνάμεων καταστολής, έχουν ξεγυμνώσει στα μάτια της κοινωνικής πλειοψηφίας την κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του στρατού και της αστυνομίας και όχι του συστήματος υγείας, ενώ παράλληλα διατηρείται ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας, ΜΜΜ, στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης, όπου χιλιάδες μετανάστριες ζουν στοιβαγμένες υπό άθλιες συνθήκες και σε μόνιμη καραντίνα από την αρχή της πανδημίας. Την ίδια στιγμή όλοι οι αντεργατικοί και αντιπεριβαλλοντικοί σχεδιασμοί κλιμακώνονται.

Το ταξικό λοκντάουν κρίνει παράνομο ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί «ζωτικής σημασίας». Κηρύσσει απαγορεύσεις κυκλοφορίας, συγκεντρώσεων, εξουθενωτικά πρόστιμα και καταστέλλει σε κάθε ευκαιρία. Εκατοντάδες καταγγελίες βγαίνουν στο φως το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα το πογκρόμ των ένστολων κουκουλοφόρων της ΕΛ.ΑΣ. στην εκκένωση της κατάληψης του ΑΠΘ, τις σεξουαλικές επιθέσεις μέσα στα τμήματα, τις διώξεις των αγωνιστών/στριών του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στο νόμο τερατούργημα, τις επιθέσεις στους αλληλέγγυους στα δίκαια αιτήματα του Δ.Κ., το φακέλωμα, τις συλλήψεις μέσα στα σπίτια και η λίστα δεν τελειώνει… Το παράδειγμα της Νέας Σμύρνης αποδεικνύει ότι το κράτος και οι μηχανισμοί καταστολής του είναι διατεθειμένοι να επιτεθούν όχι απλά στον «κινηματικό εχθρό» αλλά σε οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης των εντολών πειθάρχησης. Στην ουσία επιδιώκεται να θωρακιστεί το κράτος και το σύστημα από τις θύελλες εξεγέρσεων που κυοφορούνται, προκαλούμενες από τις συνεχείς κρατικές δολοφονίες (Παύλος Φύσσας, Βασίλης Μάγγος, Zackieoh!, Ελένη Τοπαλούδη, εργάτες γης, μετανάστες/στριες…), τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, τους ξυλοδαρμούς, αλλά και τις συνέπειες που αφήνει στο σύνολο της η διαχείριση της πανδημίας με τις επιθέσεις τόσο στα εργατικά, εκπαιδευτικά, υγειονομικά όσο και στα κοινωνικά κεκτημένα. Τελικά, συμβάλλει στο να αποκρύψει το γεγονός πως η τωρινή κρίση δεν έχει μόνο υγειονομικό χαρακτήρα αλλά αποτελεί μια ευρύτερη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση.

Η οργή και η αγανάκτηση της κοινωνικής πλειοψηφίας μπορούν να ανοίξουν οδούς ρήξης με το ταξικό, έμφυλο και ρατσιστικό μοντέλο του συστήματος που αναπαράγει φτώχεια, καταπίεση και εκμετάλλευση, πτυχές που οξύνονται εν μέσω πανδημίας-λοκντάουν. Οι κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος με αποκορύφωμα την μεγαλειώδη κινητοποίηση ανταπάντησης στην καταστολή στη Ν. Σμύρνη, τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης του Δ.Κ, η 8η Μάρτη αποδεικνύουν ότι οι καταπιεσμένοι μπορούν να πάρουν θέσεις μάχης. Μια μάχη που προοπτικά θα μπορεί να προκαλέσει ρήγμα στην ομαλότητα υλοποίησης των αστικών κατευθύνσεων. Με όπλο μας την απεργία, τις καταλήψεις και τις μαχητικές ανατρεπτικές λαϊκές κινητοποιήσεις, για το δικαίωμα στην πόλη, τις κοινωνικές ελευθερίες, τα εργατικά και μορφωτικά δικαιώματα, την ελεύθερη πρόσβαση σε δομές υγείας ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκείας.

Καμία αστυνομία, κανένας έλεγχος, καμία απαγόρευση, καμία επιτήρηση. Δεν χρωστάμε τίποτα, και ειδικά τη ζωή μας, ούτε στο ελληνικό κράτος, ούτε στο κεφάλαιο (εθνικό και μη!)

Ψωμί-παιδεία-υγεία-ελευθερία, στους δρόμους σπάμε την τρομοκρατία!

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου