ΒΟΛΟΣ MΗΝΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

14 Νοέμβρη 2016, 9 π.μ.,

Στις 6/12/2012 στο Βόλο, μετά από διαδήλωση για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη τέσσερις διαδηλωτές, για τα αδικήματα : στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Άδωνις Γιαλαμάς, φοιτητής στον Βόλο ο οποίος υπέστη βασανιστήρια από αστυνομικούς. Λίγο καιρό μετά τη σύλληψή του, υπέβαλε μήνυση (Π.Κ. 137Α, για βασανιστήρια ήπιας μορφής) κατά των αστυνομικών που εμπλέκονται στη σύλληψη και κράτησή του. Η δίκη έχει αναβληθεί επανειλημμένα. Μετά την τελευταία αναβολή, η εκδίκασή της ορίστηκε στις 14/11/16, μια μέρα πριν την επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα και δυο μέρες πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Τελικά μόνο ένας από τους αστυνομικούς παραπέμπεται κατηγορούμενος σε δίκη. Φυσικά, στο πλευρό του κατηγορούμενου αστυνομικού θα είναι όλη η ΕΛ.ΑΣ και ίσως όχι μόνο.

Η δίκη έχει εξαιρετική σημασία για το γόητρο της αστυνομίας που βρέθηκε απονομιμοποιημένη από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετά τις προσπάθειες συγκάλυψης των δολοφόνων αστυνομικών, τη θεωρία των εξοστρακισμένων σφαιρών που οδήγησαν στην εξέγερση του 2008.

Φυσικά η αστυνομία έχει πάντα τρόπους να δικαιολογεί τη δική της βία. Η δολοφονική επίθεση κατά της Αγγελικής Κουτσουμπού υποβαθμίζεται σε… τροχαίο εξ αμελείας, τα βάρβαρα ομαδικά κτυπήματα κατά φοιτητή μετατρέπονται σε πτώση σε ζαρντινιέρες κ.λπ. Οι ύποπτοι για το αστικό κράτος διευρύνονται ως τα όρια ενός «διαρκούς εσωτερικού εχθρού».  Οι συλλήψεις και ο σωφρονισμός όλων είναι απαραίτητος όρος για την ύπαρξή του σε εποχή κρίσης, αλλιώς τα μνημόνια κι οι διαπραγματεύσεις και η περίφημη «συνέχεια του κράτους κινδυνεύουν».

Η δίκη έχει αριθμό πινακίου 5 και συνεπώς η προσέλευση πρέπει να είναι νωρίς (9 π.μ.).

Γ.Π.