ΒΟΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥς 181 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΒΟΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥς 181 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το πρωί της Δευτέρας μετέβησαν στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην ΒΙ.ΠΕ. Μαγνησίας, δεκάδες εθελοντές από τον Συντονισμό του Βόλου σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα.

Οι εθελοντές έφεραν είδη πρώτης ανάγκης όπως γάλατα για τα 85 παιδιά των προσφύγων, είδη προσωπικής υγιεινής, φάρμακα, παιδικά ρούχα και παπούτσια, εμφιαλωμένα νερά, παιχνίδια κ.ά. Στη συνέχεια, στην έκκληση των εθελοντών μέσω της ΕΡΑ Βόλου για βοήθεια, ανταποκρίθηκαν δεκάδες πολίτες που κατέφτασαν στο σημείο φέρνοντας μαζί τους επιπλέον είδη και ρούχα, όπως επίσης άμεση ήταν και η ανταπόκριση των απεργών της ΒΙΣ. Οι εθελοντές με βάρδιες από το πρωί διανέμουν τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες, όπως επίσης και τα τρόφιμα που έφερε η ομάδα Διάσωσης, η Μητρόπολη, ο Δήμος και η Περιφέρεια με μονάδες catering (80 μερίδες φαγητού και 70 σάντουιτς με γκούντα).

Η ετοιμόγεννη γυναίκα αλλά και το ανήλικο με άσθμα έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, καθώς δεν υπάρχει στο Κέντρο κάποιος γιατρός. Για την περίπτωση του 18χρονου πρόσφυγα με ρίγος καθώς ακόμη μίας περίπτωσης με ιλίγγους, ήρθε άμεσα εθελοντής παθολόγος από το Κοινωνικό Ιατρείο της Λαϊκής Συνέλευσης Αγίου Νεκταρίου, ενώ παιδικές τροφές και άλλα απαραίτητα προσέφερε άμεσα και η Λέσχη Εργαζομένων και Ανέργων. Από το Στέκι Μεταναστών μεταφέρθηκαν τα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης από νωρίς το πρωί.

Η διαδικασία της φωτογράφησης και της σήμανσης δακτυλικών αποτυπωμάτων ολοκληρώθηκε το μεσημέρι και άγνωστο παραμένει πότε θα είναι έτοιμα τα απαραίτητα έγγραφα των προσφύγων ώστε να μεταφερθούν από το Βόλο σε Αθήνα ή Ειδομένη. Οι πρόσφυγες αναχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας για Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Η βραδινή βάρδια φύλαξης του χώρου από ΟΠΚΕ πραγματοποίησε έλεγχο με φακό στις σακούλες όπου μετέφεραν γάλατα και ρούχα οι εθελοντές το βράδυ πριν την αναχώρηση. Η δικαιολογία τους ήταν πως «Τυπικός ο έλεγχος, απλά είδατε τι έγινε…»

Στον χώρο βρίσκονται 6 χημικές τουαλέτες και αρκετές σκηνές που έστησε ο στρατός. Οι άνθρωποι κοιμήθηκαν σε κουβέρτες πάνω σε χαρτόκουτα, ενώ όπως οι ίδιοι ανέφεραν χρειάζονται σκούπες και μεγάλες σακούλες σκουπιδιών ώστε να καθαρίσουν το χώρο. Βασική επίσης ανάγκη είναι η πρόσβαση σε ζεστό νερό και ντουζιέρες ώστε να πλυθούν μετά από το 20ήμερο ταξίδι τους, κάτι που δεν υπάρχει στις προδιαγραφές του Κέντρου.

Ηλέκτρα Προσήλια

http://www.vforvolos.gr/local-news/simantiki-i-sindromi-ton-allilengion-sto-kentro-kratisis-me-tous-181-prosfiges/#.VksiSHbhDIV