Στις 14 Δεκεμβρίου 2023 ξεκινά στα δικαστήρια Τρικάλων η τρίτη δίκη αγωνιστή που συμμετείχε στη μεγαλειώδη διαδήλωση στις 13/6/2020 κατά της καύσης σκουπιδιών που ξεκίνησε από το Νοσοκομείο του Βόλου και κατέληξε στην πύλη του εργοστασίου της ΑΓΕΤ με κεντρικό σύνθημα “Να φύγει η Lafarge, να ζήσουμε εμείς!”.

Αυτή τη φορά οι αστυνομικές σκευωρίες επιχειρούν να φορτώσουν κακούργημα στον διωκόμενο αγωνιστή σε ένα κρεσέντο τιμωρητικής πλειοδοσίας, προκειμένου να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη πως οι μόνες κακουργηματικές πράξεις εκείνων των ημερών, στις 13 και 14 Ιούνη του 2020, τελέστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, με την πλήρη αυτουργία της ΑΓΕΤ – Lafarge και των ντόπιων κυβερνητικών παραγόντων.

Παρά τις αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, η πολυεθνική και σύσσωμοι κεντρικό και τοπικό κράτος αποφάσισαν να ασκήσουν τη μόνη μέθοδο πειθούς που υπάρχει όταν υπάρχει ο κίνδυνος να αναβαθμιστούν οι διαμαρτυρίες σε μια μάχη αγώνα ζωής και θανάτου, επιλέγοντας πάντα τα κέρδη τους από τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Στις 13 Ιούνη, μετά από μια ώρα ομιλιών και χαιρετισμών μπροστά στο εργοστάσιο της Lafarge-ΑΓΕΤ, οι αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν το έναυσμα της καταστολής κατά χιλιάδων πολιτών που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν καθώς η κινητοποίηση είχε λήξει.

Ο υπεύθυνος της αστυνομικής επιχείρησης, μέσα από την πύλη του εργοστασίου έδωσε την εντολή ουρλιάζοντας «Πάρτε τους». Τα δακρυγόνα έπεσαν βροχή, δεκάδες πολίτες εγκλωβίστηκαν στη στενή παραλία, πολλοί μεγαλύτερης ηλικίας έπεσαν λιπόθυμοι, άλλοι ποδοπατήθηκαν, χτυπήθηκαν καθώς άρχισε η προέλαση, άλλοι έτρεχαν να σωθούν με τα δακρυγόνα να ίπτανται μέσα στο πλήθος και μόνο από τύχη δεν υπήρξαν σοβαρότεροι τραυματισμοί.

Στην Γορίτσα, στο ύψος του ΝΟΒ, άνδρες της ασφάλειας έκαναν προσαγωγές σε ανήλικους ενώ μετά από λίγο δυνάμεις των ΜΑΤ βρέθηκαν έξω από το νοσοκομείο κυνηγώντας τον κόσμο που πήγε εκεί με αναπνευστικά προβλήματα μη διστάζοντας να ρίψουν στην είσοδο των Επειγόντων Περιστατικών βόμβες κρότου λάμψης και δακρυγόνα…

Το κρεσέντο της βίας συνεχίστηκε το ίδιο βράδυ όταν εκατοντάδες μέλη συλλογικοτήτων πήγαν στην αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες της διαδήλωσης. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ χτύπησαν τους συγκεντρωμένους, ενώ το μένος τους περιέλαβε και ένα πολίτη που σταμάτησε να ρωτήσει τι συμβαίνει. Αφού τον χτύπησαν ανελέητα, ο ίδιος ζήτησε από τον αξιωματικό υπηρεσίας να αναγνωρίσει τους ματατζήδες που τον χτύπησαν, για να καταθέσει μήνυση εναντίον τους. Ο αξιωματικός ρώτησε γιατί σταμάτησε και όταν αυτός απάντησε “από περιέργεια”, έλαβε την επίσημη απάντηση του αστικού κράτους “Η περιέργεια σκοτώνει”!!

Στις 14/6/20 κατά την έξοδο από τα δικαστήρια δύο διαδηλωτών που είχαν παραπεμφθεί στο Αυτόφωρο, χτυπήθηκε από άντρες της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ ο Βασίλης Μάγγος, ο οποίος, καθώς προσήχθη στην αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας, χτυπήθηκε μέσα στο όχημα μεταφοράς και βασανίστηκε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ όταν έλαβε τέλος ο βασανισμός του πετάχτηκε έξω από το τμήμα αβοήθητος. Ο Βασίλης πέθανε ένα μήνα μετά καταγγέλλοντας την αστυνομική βία και τα βασανιστήρια που υπέστη.

Η δίκη των βασανιστών του Βασίλη, ξεκίνησε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου, αρχικά χωρίς μάρτυρες παρά μόνο αστυνομικούς, χωρίς πολιτική αγωγή. Η μήνυση που είχε καταθέσει η οικογένειά του Βασίλη, δεν έγινε δεκτό να συνεκδικαστεί με την αυτεπάγγελτη δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας, που σκοπό είχε να ρίξει τους τρεις από τους επτά εμπλεκόμενους αστυνομικούς στα μαλακά.

Μετά από έναν σκληρό αγώνα της οικογένειας του Βασίλη, του μαχόμενου κινήματος της πόλης του Βόλου, αλλά και δεκάδων συλλογικοτήτων πανελλαδικά, το δικαστήριο έχει κάνει δεκτούς ορισμένους μάρτυρες, ενώ η εισαγγελέας της Λάρισας έχει ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αναβαθμίζοντας τις κατηγορίες σε βασανιστήρια με σκοπό. Η δίκη συνεχίζεται στις 24 Ιανουαρίου 2024 εφόσον έχει συμπληρωθεί η δικογραφία για να κάτσουν στο σκαμνί και οι υπόλοιποι αστυνομικοί.

Από την κινητοποίηση του Ιουνίου παραπέμπονται κι άλλοι δώδεκα αγωνιστές, στις 12 Φεβρουαρίου 2024, με κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα, είτε γιατί τόλμησαν να φτάσουν μέχρι την πύλη της ΑΓΕΤ, είτε γιατί διεκδίκησαν να κρεμαστεί ένα πανό στην είσοδο της. Οι αστυνομικές δυνάμεις σε αγαστή συνεργασία με την πολυεθνική δρώντας ως ιδιωτική ασφάλεια είπαν να μπει ένα τέλος στις διεκδικήσεις ενός λαού που υποφέρει και ζητά να φύγει η Lafarge για να ζήσουμε εμείς. Οι αθρόες απαγγελίες κατηγοριών αυτό δείχνουν. Για μια ακόμη φορά οι μηχανισμοί καταστολής υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μονόπλευρη βία. Εμείς απλά υπενθυμίζουμε τη φράση του εισαγγελέα της έδρας στη δίκη του περασμένου Μαΐου, στην οποία αθωώθηκε ένας από τους συλληφθέντες της διαδήλωσης της 13ης Ιούνη, ο οποίος μίλησε για αντιπαραθέσεις που θυμίζουν «πόλεμο». Οι τρεις διαδοχικές δίκες δικάζουν τελικά όλους εμάς γιατί τολμήσαμε να σηκώσουμε το γάντι στον κοινωνικό πόλεμο που μας κήρυξαν κράτος και πολυεθνικές. Αυτός ο μεγάλος αγώνας είναι κατάκτηση όλων εκείνων που δεν υποτάχθηκαν στα όρια των συμβολικών αγώνων, αλλά διεκδίκησαν με όρους αγώνα την ακύρωση των επιχειρηματικών σχεδιασμών. Ακριβώς για αυτό υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους και συναγωνιστές μας που οι κρατικοί μηχανισμοί έβαλαν στο στόχαστρο για να κάμψουν τη φιλοδοξία μιας ολόκληρης πόλης να ζήσει αλλιώς.

Τα συμπεράσματα των μεγάλων μαχών κατά της καύσης σκουπιδιών παραμένουν επίκαιρα ειδικά τώρα που τα σχέδια των πολυεθνικών εντείνονται με το κατ’ ευφημισμό “επιχειρηματικό πάρκο της ΑΓΕΤ”, το υπό κατασκευή εργοστάσιο παραγωγής SRF από τον Μπέο, την χωροθέτηση δεξαμενών LNG στον Παγασητικό, τις ανεμογεννήτριες στο Πήλιο.

• Να αθωωθούν όλοι οι διωκόμενοι αγωνιστές. Οι μόνοι ένοχοι είναι το αστικό κράτος, οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, η πλειοψηφία των ΜΜΕ).

• Να καταδικαστούν όλοι οι ένοχοι αστυνομικοί για το βασανισμό και θάνατο του Βασίλη Μάγγου.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία τερματικού LNG στον Παγασητικό στις 9 Δεκέμβρη 2024, με προσυγκέντρωση στις 12.00, κτίριο Παπαστράτος (Θόλος).

Ανεμογεννήτριες, καύση σκουπιδιών, LNG,

Το κεφάλαιο σπέρνει την καταστροφή.

Όλοι μαζί για την Ανατροπή!

29/11/2023

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ