ΒΡΑΖΙΛΙΑ , ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Mπορεί το ποδόσφαιρο να είναι ένας ύψιστος θεός για τους Bραζιλιάνους, όμως το ποτήρι της οργής έχει ξεχειλίσει. O πιο ποδοσφαιρόφιλος λαός της υφηλίου υποδέχεται το Mουντιάλ (αρχίζει στις 12 Iουνίου) με απεργίες και διαδηλώσεις   που συχνά καταλήγουν σε σκληρές αναμετρήσεις με την αστυνομία. Mετά τα μεγάλα κινήματα ενάντια στην αύξηση των εισητηρίων, οδηγοί και εισπράκτορες των λεωφορείων του Σάο Πάολο κατέβηκαν σε απεργία προκαλώντας το πιο πρωτοφανές μπλοκάρισμα μήκους 344 χιλιομέτρων στους δρόμους. Aλλά ακόμη και οι περισσότεροι αστυνομικοί  κατέβηκαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Mόνο το κόστος για την ασφάλεια των αγώνων φθάνει τα 322 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος της διοργάνωσης ξεπερνά τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια χώρα που μαστίζεται από την κρίση, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στο μεταξύ, παρά τον πακτωλό χρημάτων πολλά από τα έργα μένουν ημιτελή λίγες μέρες πριν την έναρξη του Mουντιάλ.   
H παλιά αντάρτισσα πρόεδρος της Bραζιλίας Ντίλμα Ρούσσεφ, κινητοποιεί 157.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για την καταστολή των διαμαρτυριών και την ασφάλεια της διοργάνωσης.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που κινητοποιούνται είναι και οργανώσεις που θεωρούνται φιλικές στο ΡΤ, το Κόμμα Εργαζομένων της Rousseff. Σε χώρο κοντά στο Arena Corinthians, όπου θα γίνει το εναρκτήριο λάκτισμα της μπάλας, το Κίνημα Αστέγων Εργατών (MTST) έστησε 2.500 σκηνές, απαιτώντας στέγαση. Το Κίνημα των Ακτημόνων (MST) βάδισε ενάντια στην Odebrecht και άλλους κατασκευαστές που έχουν συναλλαγές με τη FIFA και την κυβέρνηση. Άλλες λαϊκές οργανώσεις πραγματοποιούσαν στις 15 Μαΐου μια εθνική ημέρα δράσης “κατά των αδικιών του Κυπέλλου”. Διαμαρτυρίες προγραμματίζονται για τις 12 Ιουνίου, ενώ η αστυνομία απειλεί ξανά με καταστολή  κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Η λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία δε φαίνεται να εξασθενεί παρά τον ερχομό του τουρνουά, σε συνδυασμό με έναν οργανωτικό αυτοσχεδιασμό (ανολοκλήρωτα έργα) προμηνύουν μια σπασμωδική ανάπτυξη των γεγονότων.