Λονδίνο, του ανταποκριτή μας

Στη Βρετανία ο κορονοϊός πλήττει ισχυρά τη χώρα με πάνω από 338.000 κρούσματα και πάνω 41.500 νεκρούς. Μία άλλη επίπτωση του Covit-19 είναι στην ψυχική υγεία.

Το φαινόμενο της κατάθλιψης φαίνεται να έχει διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι χρόνιες περικοπές στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν αφήσει το σύστημα υποστήριξης ανοχύρωτο και αδύναμο να ανταπεξέλθει στις σημερινές συνθήκες.

Καθώς η χώρα παλεύει με την πανδημία του Covid-19 και τις οικονομικές συνέπειές της, το lockdown, η επιδείνωση της ύφεσης και η γενικευμένη απαισιοδοξία είναι μερικές μόνο από τις αιτίες της ψυχολογικής επίδρασης του COVID-19 στον πληθυσμό. Mία πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι πριν από την πανδημία, ένας στους δέκα ενήλικες (9,7%) παρουσίαζαν κάποια μορφή κατάθλιψης. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πλέον ανέλθει σε δύο στους δέκα (19,2%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας είχαν δει τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται. Αυτό έχει προκαλέσει υποστελέχωση των υπηρεσιών που αδυνατούν να παράσχουν τη βασική έστω φροντίδα. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο όλο και περισσότερο η αστυνομία να καλείται να… αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις κατάθλιψης και να χειριστεί προβλήματα ψυχικής υγείας! Το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα οξύ στους νέους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη όσον αφορά στα νοσοκομειακά κρεβάτια και τους ψυχιάτρους για τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων ήταν από τις πρώτες που ιδιωτικοποιήθηκαν. Το να βιώνουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και στη συνέχεια να αναγκάζονται να περιμένουν μήνες είναι η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλοί νεολαίοι και έφηβοι.

Δεν λείπουν μόνο οι υπηρεσίες, αλλά επίσης τα αίτια της ψυχικής ασθένειας έχουν αγνοηθεί, ή έχουν γίνει πιο έντονα, τα τελευταία χρόνια. Η λιτότητα άνοιξε το δρόμο για βαθύτερες ανισότητες, φτώχεια και περιορισμένες οικονομικές ευκαιρίες, τις οποίες όξυνε η πανδημία. Η πλοήγηση μέσα σε ένα σύστημα πρόνοιας γεμάτο περικοπές, μια εξευτελιστική διαδικασία ασύλου ή οι συνεχείς αξιολογήσεις στα σχολεία συμβάλλουν στην ψυχολογική δυσφορία με την ευθύνη να βαρύνει πολύ συχνά το… άτομο και όχι όλο το σύστημα που δημιουργεί την κατάθλιψη.

Η πανδημία επιτάχυνε πολλές τάσεις, φωτίζοντας τις αποκρουστικές συνθήκες ζωής πολλών ανθρώπων. Η μη πρόσβαση σ’ ένα ολοένα και πιο ακριβό σύστημα υγείας, ο υπερπληθυσμός των νοικοκυριών, η επισφαλής απασχόληση, οι αποταμιεύσεις, ο σχολικός εξοπλισμός και η φροντίδα των παιδιών, η ενδοοικογενειακή βία, η επισιτιστική ανασφάλεια σχετίζονται με την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τα άτομα κάτω των 40 ετών, οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία είναι οι ομάδες που ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης σύμφωνα με την τελευταία έρευνα.

Καθώς η ύφεση αρχίζει να «δαγκώνει», οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι θα γίνουν πολύ πιο έντονες. Εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πορεία και δεν παράσχει ένα αξιοπρεπές οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, είναι πιθανό να χαθούν πολύ περισσότερες ζωές τους επόμενους μήνες και χρόνια. Όσοι επηρεάζονται δυσανάλογα από τις υφιστάμενες ανισότητες όσον αφορά τον πλούτο και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία πρέπει να προστατεύονται. Αυτό προϋποθέτει κυβέρνηση που θα ενδιαφέρεται για την ευημερία των πολιτών και της κοινωνίας, και όχι για το κέρδος μερικών εταιρειών και καπιταλιστικών «οικογενειών».

Η πανδημία έχει αποδείξει την πλήρη αποτυχία του καπιταλισμού γενικά και ιδιαίτερα του νεοφιλελεύθερου τρόπου διακυβέρνησης, όπου ένα απογυμνωμένο κράτος και η ανάθεση των υγειονομικών υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο συνέβαλαν στην αποτυχημένη αντιμετώπιση του Covid-19.