Σοβαρά ερωτήματα έχει εγείρει τόσο ο ίδιος ο διαγωνισμός πρόσληψης για την πλήρωση 423 οδηγών και τεχνιτών στην ΟΣΥ ΑΕ, όσο και ο χειρισμός από πλευράς διοίκησης στις διαδικασίες ελέγχου και επιλογής των επιτυχόντων.

Ο ίδιος ο διαγωνισμός, προφανώς κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας , περιείχε άρθρο ηλικιακής εξαίρεσης υποψηφίων όπως και άρθρο για εξέταση των ενστάσεων μέσα σε μόλις είκοσι μέρες από τον ΑΣΕΠ, χρονικό διάστημα που είναι παντελώς αδύνατο να ελεγχτούν και να συγκριθούν φάκελοι υποψηφίων με σχεδιασμό φυσικά την κατακύρωση του διαγωνισμού σαν έγκυρου. Τα τραγελαφικά όμως εξελίχθησαν κατά την διάρκεια του ελέγχου των δικαιολογητικών των υποψηφίων με αποκορύφωση την πρώτη ανακήρυξη επιτυχόντων στο διαδίκτυο, το κατέβασμά τους την επόμενη μέρα και την αλλαγή των πινάκων επιτυχόντων.

Το σημαντικότερο είναι ότι ενώ ο ίδιος ο διαγωνισμός προέβλεπε η μοριοδότηση των υποψηφίων σε όλες τις κατηγορίες να γίνει με βάση τον τίτλο σπουδών, δεύτερο τίτλο σπουδών, γνώση ξένης γλώσσας και εμπειρία, στα αποτελέσματα εμφανίστηκαν πίνακες επιτυχόντων σε όλες τις κατηγορίες και με εμπειρία και χωρίς!. Από μόνο του αυτό το γεγονός δηλώνει τρία πράγματα: το ένα είναι πως αρκετοί ενδιαφερόμενοι, βλέποντας ότι ζητούσε εμπειρία προφανώς αποθαρρύνθηκαν και δεν κατέθεσαν δικαιολογητικά, δεύτερο πως κάποιοι είχαν «εσωτερικές» πληροφορίες πως θα υπήρχε ξεχωριστός πίνακας επιτυχόντων χωρίς εμπειρία και που δεν αναγραφόταν στον διαγωνισμό και τρίτο πως η κατάρτιση αυτού του πίνακα σε συνδυασμό με το ανεβοκατέβασμα των αποτελεσμάτων δημιουργεί βάσιμες υποψίες για έξωθεν παρεμβάσεις «υπέρ δικών μας παιδιών» .

Στο παραπάνω σκηνικό πρέπει να προστεθούν και τα εξής ερωτήματα:

1)Γιατί δεν εκλέχθηκε πρόεδρος στην επιτροπή αξιολόγησης;

2) Γιατί ενώ η επιτροπή που αρχικά ήταν πενταμελής, άφησε κενή την θέση μέλους που παραιτήθηκε;

3) Γιατί συνδικαλιστής που συμμετείχε μετά από συμφωνία Διοίκησης – ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ και η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ συζητήθηκε στο ΔΣ τουλάχιστον του μεγαλύτερου συνδικάτου των οδηγών, είχε αποφασιστικό ρόλο και όχι ρόλο παρατηρητή;

4) Γιατί ήδη από την προκήρυξη του διαγωνισμού προκαταλαμβάνεται η αδυναμία του ΑΣΕΠ να αποφανθεί εγκαίρως επί ενστάσεων που μπορεί να υπερβαίνουν τον αριθμό που θα μπορούσε να εξετάσει εντός 20ημέρου;

Όλα αυτά οδήγησαν το συνδικαλιστικό σχήμα Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΕΑΣ) να καταθέσει πρόταση πέραν της ενημέρωσης στο προεδρείο ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ του συνδικάτου ζητώντας έκτακτο ΔΣ ώστε να συζητηθεί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα

Το αίτημα της Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΕΑΣ) ΕΘΕΛ

14 Δεκέμβρη 2020

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο και Γ. Γραμματέα Συνδικάτου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Όλα τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στον εργασιακό μας χώρο ζητάμε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου με ημερήσια διάταξη τα εξής θέματα:

Παράνομη ανάκληση των αδειών των εργαζομένων από την Διοίκηση της εταιρίας.
Στρεβλές και αδιαφανείς διαδικασίες στον διαγωνισμό πρόσληψης.
Δημόσιες δηλώσεις υπουργού Μεταφορών για το συγκοινωνιακό έργο και τα στατιστικά στοιχεία.
Αναφορικά για τα ανωτέρω και την αναγκαιότητα της έκτακτης και άμεσης σύγκλισης του ΔΣ για ενημέρωση, τοποθετήσεις και λήψη αποφάσεων, αναφέρουμε τα εξής:

Πρώτο η ανάκληση των αδειών των εργαζομένων είναι σαφέστατα παράνομη, εκβιαστική και έχει σαν μοναδικό στόχο όχι την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στην εορταστική περίοδο, αλλά την αποκατάσταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το ξέπλυμά της από τον εγκληματικό και ανεύθυνο τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας. Το δε επίδομα που προτείνει, είναι πάγιο αίτημα του ταξικού αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος από την αρχή της επιδημίας και είναι παντελώς ανήθικο και απέναντι σε κάθε έννοια εργατικού δικαίου η οποιαδήποτε εκβιαστική διαπραγμάτευση εκ μέρους της εργοδοσίας με αντάλλαγμα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δεύτερο, είναι ορατό σε όλους πως το προηγούμενο φιάσκο της ίδιας κυβέρνησης με παρελθόντες προσλήψεις δεν της έγινε μάθημα. Διαπιστώσαμε όλοι τον τραγέλαφο με τις αναρτήσεις επιτυχόντων -σ έναν παντελώς αντιδημοκρατικό και διάτρητο διαγωνισμό (ο οποίος για παράδειγμα παρανόμως είχε όρια ηλικίας, κάτι που αντιβαίνει την αστική σας νομοθεσία εγχώρια και ευρωπαϊκή)- και αμέσως μετά ανάρτηση άλλων αποτελεσμάτων. Επίσης τόσο ο διαγωνισμός αλλά όσο και η διαδικασία ελέγχου και επιλογής είναι καθ’ όλα διάτρητη, εγκυμονώντας κινδύνους αλλά και αδικίες προς τους συμμετέχοντες.

Τρίτο, υπήρξαν δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών για το συγκοινωνιακό έργο που βρίθουν στην κυριολεξία ανακριβειών (για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλη αρμόζουσα έκφραση). Για παράδειγμα προβάλλει το έργο των ιδιωτικών ΚΤΕΛ χωρίς να υπάρχουν στοιχεία, εφόσον όλοι γνωρίζουμε πως τα ΚΤΕΛ δεν έχουν τηλεματική και το σημαντικότερο ο έλεγχος εκτέλεσης των δρομολογίων δεν γίνεται από τον αρμόδιο φορέα ΟΑΣΑ παρότι υπάρχουν οι υποδομές, η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα στατιστικά βγαίνουν όχι με τα πραγματικά στοιχεία αλλά κατά πως βολεύει το υπουργείο και τους ιδιώτες, δημιουργώντας έτσι με ψευδή στοιχεία, κλίμα υποβάθμισης των δημόσιων μεταφορών και παραχώρησης περαιτέρω συγκοινωνιακού έργου στους ιδιώτες, κάτι που σαν ΕΑΣ σας έχουμε προειδοποιήσει.

Για την ΕΑΣ ο εκπρόσωπος στο ΔΣ

Σταύρος Μανίκας

*Το κείμενο από την Παντιέρα αντικαπιταλιστική ενημέρωση