ΧΑΙΔΑΡΙ , ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΒΙΑΙΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πορεία ενάντια στο κλείσιμο των Ψυχιατρείων, το Σάββατο 31 Μαΐου. 

Η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και του φασίστα υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, δεν σταματά το καταστροφικό της έργο μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές. Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς, ανατρέποντάς τους. Την ώρα που όλα τα μεγάλα ψυχιατρεία οδεύουν σε οριστικό λουκέτο μέσα στο 2015, η τύχη των ασθενών είναι μετέωρη. Φρένο σε αυτή τη βαρβαρότητα, θέλουν να βάλουν κινητοποιήσεις σαν κι αυτή της 31/5, με τη συμμετοχή θεραπευομένων, εργαζομένων, αλληλέγγυων.
Την πορεία κάλεσε η Πρωτοβουλία για ένα πολύμορφο κίνημα στο χώρο της ψυχικής υγείας. Πλήθος κοινωνικές συλλογικότητες έδωσαν το παρόν, οι Συλλογικές δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 Άνω, η Ομάδα Αυτό-εκπροσώπησης ΚΨΥ Αγίων Αναργύρων, το Δίκτυο Hearing Voices Αθήνας, η Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, οι Σύλλογοι Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Βύρωνα, Β.Α. Προαστίων και Κορυδαλλού, η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, το Ιατρείο Αλληλεγγύης Πατησίων – Αχαρνών, η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου, η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης – Πατησίων, η Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών, καθώς και μεμονωμένοι αγωνιστές. Ιδιαίτερο τόνο στην διαδήλωση έδωσε η Μουσική Ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης του 18 Άνω, παίζοντας ακούραστα με τα κρουστά καθ’ όλη την μεγάλη διαδρομή.
Το «καραβάνι» των αγωνιστών ξεκίνησε δίνοντας ραντεβού στην πύλη του Δαφνιού. Αναχωρώντας το μεσημέρι, κι ενώ αριθμούσε ήδη αρκετές εκατοντάδες παρευρισκόμενους, έκλεισε το μισό ρεύμα καθόδου της Λεωφόρου Αθηνών, κερδίζοντας όμως τα κορναρίσματα επιδοκιμασίας από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, χωρίς ίχνος δυσανασχέτησης. Κατευθύνθηκε, μέσω του κέντρου Xαϊδαρίου στο Δρομοκαΐτειο, όπου έκανε μια μικρή στάση. Συνέχισε στην Ιερά Οδό για την επόμενη στάση στο Praktiker, όπου λίγους μήνες πριν εργαζόμενος είχε αυτοκτονήσει όταν του γνωστοποιήθηκε πως θα απολυθεί. Η πορεία συνέχισε τη μαραθώνια διαδρομή της, μέχρι το Παλατάκι, όπου και διαλύθηκε. Η ανταπόκριση του κόσμου του Χαϊδαρίου, υπήρξε άκρως θετική κι ενθουσιώδης, αναγνωρίζοντας την «ιερότητα» του σκοπού, την ανάγκη να αντιπαλευτεί η βαρβαρότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο Καιάδας για τους ψυχικά πάσχοντες.
Ήδη προετοιμάζονται τα επόμενα ραντεβού συνέχισης αυτής της μάχης, κι η ανάγκη στήριξης των επερχόμενων κινητοποιήσεων είναι καθήκον κάθε αγωνιστή.

Κ. Αποστολόπουλος