Χαιρετισμός της Κατάληψης Ματσάγγου στην 4η Ευρωμεσογειακή Εργατική Συνδιάσκεψη

Αγαπητές/οί συντρόφισσες/οι

 

Αποδεχόμενοι/ες την πρόσκλησή (του ΕΕΚ, του βαλκανικού κέντρου C. R. και του διαδικτυακού RedMed) χαιρετίζουμε τις εργασίες της 4ης Ευρω-Μεσογειακής Συνδιάσκεψης στα πλαίσια του συνθήματος που το ίδιο θέτει: «Να οργανωθούμε, να αντισταθούμε, να αγωνιστούμε για να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, το φασισμό και τη μήτρα τους, τον καπιταλισμό! »

 

Στην κατάληψη Ματσάγγου καταβάλλεται η προσπάθεια να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας, αυτοοργανώνοντας την καθημερινότητά μας αντιιεραρχικά και αδιαμεσολάβητα μέσω δομών που λειτουργούν ανά καιρούς και χωρίς αντίτιμο (μεταξύ άλλων συλλογική κουζίνα, γυμναστήριο, κινηματοθέατρο, μπάρ, βιβλιοθήκη/βιβλιοπωλείο) αλλά και με πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα όπως εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α.

 

Έχοντας πάντα ως σκοπό την προοπτική δημιουργίας μιας κοινωνίας ισοτιμίας και αλληλεγγύης η Ματσάγγου συμμετέχει στους κοινωνικούς/ταξικούς αγώνες σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Εδώ και 15 χρόνια έχοντας μόνιμη και σταθερή πολιτική παρέμβαση στην πόλη του Βόλου, έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία, καλλιεργώντας την αντίληψη της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της αντιιεραρχικής πολιτικής συγκρότησης. Οργανωνόμαστε αντιιεραρχικά και αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο και την καταπίεση χτίζοντας γέφυρες με άλλες τάσεις και κινήματα που θεμελιώνονται στο δρόμο, βάζοντας εμείς για εμάς τα πολιτικά μας χαρακτηριστικά.

 

Οι καταλήψεις ως χώροι αυτοοργάνωσης και αντίστασης ήταν και είναι στο στόχαστρο του κράτους ως μια ευρύτερη πολιτική καταστολής και φίμωσης. Οι χώροι αυτοί αποτελούν ορμητήρια άμεσης δράσης ενάντια στη γραφειοκρατία του κατεστημένου. Είναι εργαστήρια ζύμωσης ριζοσπαστικών ιδεών, διαμόρφωσης αυτοκαθοριζόμενων και αυτόνομων προσωπικοτήτων. Είναι μήτρα στην οποία επωάζονται πολιτικές συνειδήσεις. Αποτελούν κέντρα πολιτισμού και δημιουργίας ουσιαστικών σχέσεων με αντιεμπορευματικό χαρακτήρα μακριά από πελατειακή λογική.

 

Εμείς πιστεύουμε σ’ αυτό που γενικά λέμε στους ριζοσπαστικούς χώρους: Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο! Και θεωρούμε πως αυτό θα γίνει λίγο-λίγο ξεκινώντας από εκεί που ζούμε. Όχι βέβαια μόνοι μας, αλλά μαζί με τους άλλους συντρόφους και συντρόφισσες από άλλα εγχειρήματα και μετερίζια που συμφωνούμε χωρίς απαραίτητα να ταυτιζόμαστε.

Ο μόνος αγώνας που χάθηκε είναι εκείνος που δεν δόθηκε. Με όπλο μας την αλληλεγγύη ενάντια στο διαίρει και βασίλευε της εξουσίας. Όλοι μαζί σε μιαν επίθεση!

 

κατάληψη ματσάγγου

βόλος, μάης 2017