ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ DIP ΣΤΟ 14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΕΚ

Χαιρετισμός του DIP στο 14ο Συνέδριο του ΕΕΚ

Αγαπητοί σύντροφοι του ΕΕΚ,

Είναι μια ειρωνεία γεμάτη με σημασία, το ότι όλως τυχαίως τα δύο κόμματά μας έχουν τα εθνικά τους συνέδρια το ίδιο Σαββατοκύριακο! Έχουμε επίσης το τρίτο συνέδριό μας αυτό το Σαββατοκύριακο, στις 28 και 29. Οι δύο οργανώσεις μας δεν γεννήθηκαν ως δίδυμες, αλλά όλο και περισσότερο γίνονται όχι μόνο αδιαχώριστα αδελφά κόμματα, αλλά δίδυμα μέσω υιοθεσίας!
Αυτά τα δύο συνέδρια διεξάγονται σε μια έκτακτη συγκυρία της ιστορίας, για τη Μεσόγειο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, και τον κόσμο ολόκληρο. Ο κόσμος διέρχεται μια περίοδο, όπου η Τρίτη Μεγάλη Ύφεση του διεθνούς καπιταλισμού, η οποία έχει αρχίσει από το 2008 κι έχει ήδη επτά χρόνια εν τω γίγνεσθαι, συνοδεύτηκε από το 2011 με σημαντικότατες πολιτικές αναταραχές. Η επαναστατική θέρμη που κατέλαβε τις μάζες μεταξύ του 2011 και του 2013, από τον αραβικό κόσμο μέχρι την Ισπανία και την Ελλάδα, από τη Wall Street ως το Τελ Αβίβ, από την Τουρκία ως τη Βραζιλία, μπορεί να διανύει μια περίοδο νηνεμίας, αλλά ας μη ξεγελιόμαστε: το κύμα αυτό δεν έχει εξασθενίσει!
Ο λαός της Ελλάδας έχει για άλλη μια φορά κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Η χώρα σας υπήρξε ήδη ο πρόδρομος του επαναστατικού κύματος του 2011-2013 με τη λαϊκή εξέγερση του Δεκεμβρίου του 2008. Αυτή τη φορά, ξυπνήσατε τις μάζες της Ευρώπης και του κόσμου από τον λήθαργό τους, μέσω της κάλπης του Ιανουαρίου, δίνοντας στην Τρόικα και τη Μέρκελ ένα μάθημα. Αυτή η μαζική στροφή του ελληνικού λαού προς τα αριστερά υπόσχεται να πάει πέρα από το αυτοεπιβληθέν ρεφορμιστικό λίκνισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτό είμαστε βέβαιοι ότι το ΕΕΚ, έτσι όπως είναι εξοπλισμένο με τη μέθοδο του επαναστατικού μαρξισμού, θα διαδραματίσει καίριο ρόλο. Έτσι, τι καταλληλότερη στιγμή για να ευχηθούμε στο 14ο Συνέδριό σας όλες εκείνες τις εργασίες που είναι αναγκαίες στην παρούσα συγκυρία;
Συντρόφισσες και σύντροφοι, ας είμαστε σαφείς: η πορεία η οποία ορίζεται από το Συνέδριό σας και η μετέπειτα πρακτική εργασία του EEK, θα είναι καθοριστική για το μέλλον της ταξικής πάλης και της επανάστασης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα στην Ευρώπη και πέραν αυτής!
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, είναι ένα ηφαίστειο που ετοιμάζεται να εκραγεί. Η χώρα ήταν η σκηνή όχι μιας αλλά δύο λαϊκών εξεγέρσεων στο διάστημα μόνο ενός έτους. Η εξέγερση του Gezi διήρκεσε από Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο του 2013. Τον Οκτώβριο του 2014 ήταν η σειρά του τουρκικού Κουρδιστάν να εξεγερθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χειρισμό του Ερντογάν στην κρίση του Kobani. Αυτό που λείπει είναι η ενότητα του επαναστατικού ζήλου των τουρκικών μαζών που εκφράστηκε στην εξέγερση του Gezi και των κουρδικών μαζών στην εξέγερση του Kobani. Αυτό, ευελπιστούμε ότι θα γίνει πραγματικότητα, με την είσοδο στην πολιτική σκηνή του μέχρι τώρα αδρανοποιημένου γίγαντα που είναι η εργατική τάξη της Τουρκίας. Το DIP προετοιμάζεται πυρετωδώς για εκείνη την στιγμή της αναμέτρησης. Οι πολιτικές προοπτικές του επικυρώθηκαν: Ο Ερντογάν δεν είναι ένας πανίσχυρος “δικτάτορας” που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, όπως σκέφτεται η τουρκική αριστερά, μέσα στην απελπισία της. Καθίσταται πλέον σαφές σε όλους ότι το ΑΚΡ είναι γεμάτο με εντάσεις και διαφωνίες. Γι’ αυτό και ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Δεν πρέπει να αμφισβητηθεί ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να βάλει φωτιά στη χώρα και ακόμη και στην περιοχή αν απειληθεί η εξουσία του, αλλά η πορεία της επανάστασης προς τα εμπρός δεν ήταν ποτέ στην ιστορία μια ομαλή διαδικασία. Θα αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις απειλές και έτσι θα τις ξεπεράσουμε!
Αυτή η απίστευτη σύμπτωση, αγαπητοί σύντροφοι του ΕΕΚ, προοιωνίζει πραγματικά το τιτάνιο έργο που αντιμετωπίζουν οι δύο οργανώσεις μας: την επόμενη φορά, ο συγχρονισμός των δύο αδερφών κομμάτων στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν θα είναι αυτός των συνεδρίων. Θα είναι, τολμάμε να ελπίζουμε, ο συγχρονισμός της ελληνικής και της τουρκο-κουρδικής Επανάστασης!
Ζήτω η αδελφοσύνη του ελληνικού και του τουρκικού λαού!
Ζήτω η αδελφοσύνη του ΕΕΚ και του DIP!
Ζήτω η Τέταρτη Διεθνής!
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα!

Η Κεντρική Επιτροπή του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος (DİP)
27 Μαρτίου 2015