ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ PARTIDO OBRERO ΣΤΟ 14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΕΚ

Partido Obrero – Αργεντινή

Αγαπητοί σύντροφοι,

Λαμβάνουμε τις ειδήσεις για τις εργασίες του συνεδρίου σας με μεγάλες προσδοκίες, διότι αυτό λαμβάνει χώρα στο επίκεντρο της παγκόσμιας καπιταλιστικής χρεοκοπίας και στην καρδιά μιας γιγαντιαίας μαζικής πάλης, η οποία άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο με τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα ενάντια στις επιταγές και τις επιβολές της Τρόικα συμπυκνώνει την πάλη των εκμεταλλευόμενων όλου του κόσμου. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη σύγκρουση στην οποία διακυβέυεται το ποιός θα πληρώσει την κρίση: το κεφάλαιο ή οι εργαζόμενοι.
Στη χώρα σας, φανερώνονται οι τεράστιες δυνατότητες που βρίσκονται στις τάξεις των εκμεταλλευομένων, που πραγματοποιούν μια μεγάλη αριστερή στροφή. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια ηχηρή δήλωση που αποσκοπούσε να σπάσει τον κλοιό της προσαρμογής. Αυτή η επιδίωξη, ωστόσο, είναι αντίθετη με τις κατευθύνσεις της δημοκρατίζουσας αριστεράς, η οποία κατέληξε νωρίς να υποταχθεί στους εκβιασμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αυτό ήταν βέβαια προβλέψιμο από μια οργάνωση που υποστηρίζει, με την παραμονή της σε αυτήν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και σέβεται την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων.
Η υποταγή του Τσίπρα στις απαιτήσεις της Τρόικα, ωστόσο, βρίσκονται πολύ μακριά από το να αποτελέσουν τον επίλογο της κρίσης. Οι βεβιασμένες δεσμεύσεις δεν επιλύουν τίποτα και όλες οι αντιθέσεις θα περάσουν σε υψηλότερη και πιο εκρηκτική φάση. Όλος ο καπιταλιστικός κόσμος γνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί και ότι η προσαρμογή έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αποπληρωμή.
Η χρεοκοπία είναι απολύτως παγκόσμια: συμπεριλαμβανομένων των «αναδυόμενων» χώρων, πρωτίστως της Κίνας. Η καπιταλιστική κρίση μαίνεται επίσης στη Λατινική Αμερική. Αυτή η τάση έχει επιταχύνει την αποσύνθεση των προοδευτικών και αστικών εθνικιστικών καθεστώτων, τα οποία έχουν υποκύψει στην πίεση και τον εκβιασμό του κεφαλαίου και κατέληξαν να ακολουθούν μια πολιτική προσαρμογής στα αντίστοιχα τους έθνη.
Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε οι επαναστάτες είναι να αποτρέψουμε να αξιοποιήσει αυτήν την κατάρρευση η Δεξιά και να ανοίξουμε το δρόμο που θα ανεβάσει την εργατική τάξη στο επίπεδο της εναλλακτικής εξουσίας.
Το Partido Obrero, μέσω της πολιτικής δράσης που έχει αναπτύξει και την πρωτοβουλία του Αριστερού Μετώπου, έχει αποκτήσει έναν πρωτοφανή πρωταγωνιστικό ρόλο. Το Συνέδριο του Εργατικού Κινήματος και της Αριστεράς που πραγματοποιήθηκε πέρσι στο Luna Park, στο οποία συμμετείχαν 10.000 εργαζόμενοι και νεολαίοι, ήταν μια απόδειξη. Η πρόκληση για μας για το 2015, είναι να εδραιωθεί αυτή η προοπτική στις δεκάδες επαρχιακές εκλογές και τις προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη. Αναπτύσσονται οι αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες για τη δημιουργία ενός νέου λαϊκού κινήματος κάτω από τις σημαίες του σοσιαλισμού.
Αναμφίβολα, θα αφιερώσετε όλες σας τις δυνάμεις σας για να καθορίσεται την πολιτική που θα στοχεύσει τη μετατροπή της μαζικής πάλης σε μια τάση προς την κοινωνική επανάσταση. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να λάβει υπόψη τους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς παράγοντες. Αυτή η πολιτική διαδικασία είναι αντιφατική. Οι μεγάλες κρίσεις είναι η μήτρα των μεγάλων πολιτικών αλλαγών. Η CRFI πρέπει να γίνει ένα ισχυρό κέντρο επαναστατικής θεωρίας και δράσης, πάνω απ’ όλα σε έναν παράγοντα αγώνα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασθένεια από την αγυρτεία και τον ερασιτεχνισμό.
Στηρίζουμε την πάλη για “άμεση επανίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς” στη βάση των πέντε σημείων του 1997 και της συζήτησης για το ιδρυτικό πρόγραμμά μας με άλλες επαναστατικές οργανώσεις. Απορρίπτουμε την αυτο-αναφορικότητα και τη δράση που χαρακτηρίζει τις σέχτες. Ελπίζουμε ότι η εξαγγελία ενός νέου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο να συντελέσει σε μια ανασυγκρότηση δυνάμεων.
Το στάδιο που διανύουμε δημιουργεί ένα ευρύ πεδίο οργάνωσης και στρατολόγησης σε όλες τις οργανώσεις που αποτελούν την CRFI.
Μια μεγάλη αγκαλιά σε όλους τους συντρόφους. Επιτυχία στις εργασίες σας. Ζήτω το EEK, Ζήτω η Τέταρτης Διεθνής!
Partido Obrero
Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή
15/03/25