ΧΑΝΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δύο πορείες στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 10 Απρίλη. Η πρώτη, στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία την πλατεία αγοράς ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι και η δεύτερη περί τις δύο ώρες μετά, στη Σούδα, όπου βρίσκονται οι βάσεις του ΝΑΤΟ. 

Το κάλεσμα από τους φοιτητικούς συλλόγους και τις τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών Χανίων και Ηρακλείου έγινε στο πλαίσιο διήμερου εκδηλώσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους οργανωτές του στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι πορείες συγκέντρωσαν περί τους 400 διαδηλωτές, με αρκετά μεγάλη παρουσία των φοιτητών. Με τα μπλοκ τους συμμετείχαν οργανώσεις και συλλογικότητες της περιοχής (πρωτοβουλία μεταναστών Xανίων, ΚΕΕΡΦΑ, περιφερειακό σχήμα “Ανυπότακτη Κρήτη” κ.ά.) φωνάζοντας αντικυβερνητικά, αντιφασιστικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, με πολύ κόσμο στους δρόμους να παρακολουθεί τη διαδήλωση.

Στη συνέχεια, στη 14.30, πραγματοποιήθηκε στη Σούδα, η πορεία στην περιοχή των νατοϊκών Βάσεων. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτές γέμισε κόσμο. Έξω από την είσοδο των Βάσεων, υπήρχαν παρατεταγμένες δυνάμεις της αστυνομίας. Το κλίμα οξύνθηκε, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ενάντια στην αστυνομία-φύλακα των νατοϊκών Βάσεων, για την ανατροπή της Κυβέρνησης, για μια διεθνιστική πάλη στην περιοχή ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο. Η συγκέντρωση έξω από τις βάσεις διάρκεσε περί τη μία ώρα.

Ε.Α