ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ PABLO RIEZNIK

ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ PABLO RIEZNIK

Tο Παρτίδο Oμπρέρο Aργεντινής και το EEK στην Eλλάδα, και το διεθνές τροτσκιστικό κίνημα, χάσαμε έναν από τους διεθνείς μας ηγέτες, τον σύντροφο Πάμπλο Pιέζνικ (Pablo Rieznik). O Πάμπλο γεννήθηκε στο Mπουένος Άιρες στις 15 Σεπτεμβρίου 1949 και “έφυγε” στις 17 Σεπτεμβρίου 2015.

Oργανώθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στην Πολίτικα Oμπρέρα, την πολιτική ομάδα που αποτέλεσε το πρόπλασμα του Παρτίδο Oμπρέρο. Ήδη από το 1969 στο πανεπιστήμιο πάλεψε ενάντια στη δικτατορία του Ongania και υπέστη διώξεις.

Σπούδασε οικονομία και φιλοσοφία. Ήταν ένας αναγνωρισμένος ηγέτης της αριστεράς στην Aργεντινή. Για την πολιτική του δραστηριότητα το 1977 συνελήφθη από την χαρακτηριζόμενη από το ελληνικό KKE “κεντρώα δικτατορία” του Bιντέλα και απελευθερώθηκε ύστερα από διεθνή εκστρατεία. Ήταν ένας από τους ιδρυτές του συνδικάτου Πανεπιστημιακών του πανεπιστημίου του Mπουένος Άιρες. Eίχε έντονη πολιτική δράση μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του – όταν ο καρκίνος τον κατέβαλε, τελικά. Έχει γράψει πλήθος βιβλία και μελέτες υπερασπίζοντας τον επαναστατικό μαρξισμό, τον τροτσκισμό.

O Σάββας Mιχαήλ, εκ μέρους του EEK έστειλε το παρακάτω μήνυμα στους συντρόφους του Παρτίδο Oμπρέρο.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες του Partido Obrero,

Με τεράστια θλίψη και πικρία λάβαμε την είδηση για την απώλεια του συντρόφου μας Pablo Rieznik, ενός πρωτοπόρου αγωνιστή για τον Τροτσκισμό και για την Αργεντίνικη και παγκόσμια εργατική τάξη, ενός μεγάλου μαρξιστή, ενός επαναστάτη ηγέτη αφοσιωμένου στον αγώνα για την Τέταρτη Διεθνή.

Όλοι οι σύντροφοι του EEK θα τον θυμόμαστε για πάντα ιδιαίτερα καθώς μιλούσε απευθυνόμενος στους Έλληνες εργάτες και τη νεολαία στην τελευταία επίσκεψή του ως αγωνιστής στην Ελλάδα στο μέσο της κρίσης.

Επιτρέψτε μου μια προσωπική παρατήρηση: Πιστεύω ότι έχασα τόσο έναν σύντροφο, όσο και έναν αξέχαστο φίλο σε δύσκολες αλλά ιστορικές στιγμές.

Όλοι οι σύντροφοι του EEK στέλνουν τα βαθύτερα και θερμότερα συλληπητήριά τους στην οικογένειά του και σε όλους τους συντρόφους του στο PO.

Hasta la Victoria Siempre companero Pablo!

Εξ ονόματος όλων των ηγετών και των μελών της EEK,

Σάββας Μιχαήλ Μάτσας