του Fanis P

Mε δυναμισμό, αρκετή μαζικότητα και συγκλονιστικά μηνύματα ξεκίνησαν, την Πέμπτη 14/9, οι εκδηλώσεις του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι – 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη δολοφονική αγέλη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

φωτογραφία: Μάριος Λώλος

«10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ – ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!», είναι το κεντρικό σύνθημα του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας» που οργανώνει στον Πολυχώρο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας τις εκδηλώσεις του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη. Η εισαγωγική εκδήλωση ξεκίνησε με κάλεσμα υποστήριξης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, με αναφορά στον δολοφονημένο Μιχάλη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά και στις δολοφονίες μεταναστών από την Πύλο, ως τον Έβρο και την Πύλο.

Στην εκδήλωση η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου, Μαγδα Φύσσα, αναφέρθηκε στην μαύρη επέτειο των 10 χρόνων από την δολοφονία του γιου της, ευχαρίστησε όλους τους αντιφασίστες και αντιφασίστριες για την συμβολή τους όλα αυτά τα χρόνια και επισήμανε ότι το αντιφασιστικό πρόταγμα δεν έχει ακόμα τελειώσει και πως έχουμε ακόμα αρκετούς αγώνες να δώσουμε.

Μίλησαν επίσης συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας σε βάρος της Χ.Α. και από την πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το έγκλημα (σε βάρος εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών) στην Πύλο. Το “παρών” στην εκδήλωση έδωσε και ο Γιάννης Μάγγος με ένα συνταρακτικό λόγο για όλα τα θύματα της εξουσίας, των φασιστών και κάθε είδους παρακρατικών της. Επίσης διαβάστηκε το κείμενο του γιου του πρόσφατα δολοφονημένου πατέρα Κώστα Μανιουδάκη από την αστυνομία στην Κρήτη.

φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού με μακροσκελείς μεν αλλά πολύ καλά δομημένους λόγους από αυτοοργανωμένους συλλόγους, τον Τηγανιτή από την Κρήτη και τον Απάλευτο από την Θεσσαλονίκη για τα φαινόμενα πατριαρχικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς στον αθλητισμό, την επιχείρηση της ακροδεξιάς να ιδιοποιηθεί τα μάχιμα αθλήματα και για τις οπαδικές κερκίδες στο ποδόσφαιρο, με αναφορά στην Αγγλία και την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου στο όνομα της ασφάλειας από την Θάτσερ.

φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Στην συνέχεια ο (ποδοσφαιρικός θρύλος) Σάββας Κωφίδης, με έναν βαθύ και συναισθηματικά φορτισμένο λόγο για τον αθλητισμό, ξεκίνησε ξεχωρίζοντας την οπαδική βία από την φασιστική βία. Ο Μιχάλης Λεάνης μίλησε για τον δημοσιογραφικό χώρο στον αθλητισμό, ενώ ξεκαθάρισε εξαρχής το βαρύ πολιτικό φορτίο που υπάρχει στις εκπομπές του. Ο περίφημος μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς μίλησε για τους αντιφασίστες αθλητές πρότυπα και για αντίστοιχες προβληματικές προσωπικότητες και φαινόμενα στον αθλητισμό. Ακούστηκε σύντομος ηχογραφημένος χαιρετισμός από τον προπονητή στίβου Γιώργο Πομάσκι, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των αθλητικών συλλογικοτήτων «μοβ γάντια » και antifa league, και μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση της συντρόφου του αδικοχαμένου αθλητή ταεκβοντό Αλεξάνδρου Νικολαῒδη.

Ακολουθούν την Παρασκευή 15/9 η παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη για τον Παύλο Φύσσα “Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος” και η παράσταση stand up comedy. Το Σάββατο η θεατρική παράσταση “Οι γυναίκες στον καθρέφτη”, η παράσταση κουκλοθέατρου “Λυκούργο-Μπερδεματα” και η μεγαλειώδης αντιφασιστική Συναυλία την Κυριακή 17/9 στα Λιπάσματα από τις 18:00, με μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα, η οποία αναμένεται να έχει περισσότερο κόσμο από όλες τις κεντρικές συναυλίες του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη τα τελευταία χρόνια.

Από τους συντρόφους του ΕΕΚ μοιράστηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις καλέσματα για την αντιφασιστική πορεία την Δευτέρα 18/9 από το Μνημείο για τον Παύλο Φύσσα στην οδό Παύλου Φύσσα 60 στην Αμφιάλη, στις 17:30.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων της πρώτης ημέρας, πολλοί σύλλογοι του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας οργάνωσαν πορεία που διέσχισε τον Πολυχώρο των Λιπασμάτων ενάντια στα σχέδια καπιταλιστικής αξιοποίησης του Πολυχώρου, που θα αποφέρουν τρομερές περιβαλλοντικές και οικολογικές συνέπειες.