ΧΙΛΗ : ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Μια νέα έκθεση επισημαίνει τη βάναυση κρατική καταστολή που λαμβάνει χώρα επί τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της εξέγερσης στη Χιλή.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI) παρουσίασε την έκθεσή του στην οποία χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της κρατικής καταστολής ως «ανησυχητικά». Η έκθεση μιλά για περιπτώσεις οφθαλμικών τραυμάτων, τραυματισμών, αυθαίρετων κρατήσεων και εκτεταμένης αστυνομικής βίας. Η κυβέρνηση απλά οξύνει την κατασταλτική πολιτική της μέρα με τη μέρα. Μάλιστα, η δυσφημισμένη κυβέρνηση Πινιέρα διατηρεί την πολιτική της για την ποινικοποίηση και ανακοινώνει νέα εκατομμύρια δαπάνες για εξοπλισμό των δυνάμεων καταστολής των ταραχών.
Μόνο το 2020, ο αριθμός των θυμάτων οφθαλμικών τραυμάτων αυξήθηκε, φθάνοντας τις 445 περιπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που δημιουργεί, για άλλη μια φορά, ένα ζοφερό ιστορικό παγκοσμίως. Οι τραυματισμένοι διαδηλωτές συνεχίζουν να αυξάνονται ως μέρος της αστυνομικής καταστολής σε κάθε πορεία και διαδήλωση. Οι περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με την έκθεση της NHRI, ανέρχονται σε 3.765, εκ των οποίων τα 2.122 αντιστοιχούν σε τραύματα από σφαίρες. Αναλυτικότερα: 51 από σφαίρα, 190 από σφαιρίδιο, 1681 από σφαιρίδια και 200 από μη αναγνωρίσιμο βλήμα. Η έκθεση πιστοποιεί συνολικά 10.365 άτομα που έχουν στερηθεί την ελευθερία τους σε υποθέσεις που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.
Τέλος, οι αριθμοί των δικαστικών αγωγών κατά της βίαιης δράσης των κατασταλτικών δυνάμεων έχουν αυξηθεί σε 1.312, 5 για ανθρωποκτονία (πράγμα που δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχουν μόνο 5 ανθρωποκτονίες), 195 καταγγελίες για σεξουαλική βία και 951 για βασανιστήρια και βάναυση μεταχείριση, μεταξύ άλλων περιπτώσεων.
Εξετάζοντας αυτά τα στοιχεία θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι μιλάμε για τις περιπτώσεις που η NHRI έχει κατορθώσει να πιστοποιήσει και καταχωρήσει, επομένως είναι πιθανό ότι τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα λόγω της τεράστιας έκτασης των περιπτώσεων στις οποίες δεν υποβάλλονται καταγγελίες ή η έκθεση δεν καλύπτει για διάφορους λόγους.
Έχοντας αυτό κατά νου, τα στοιχεία που παρείχε η NHRI στους 4 μήνες από τις 18 Οκτωβρίου δείχνουν ξεκάθαρα πώς η κυβέρνηση είχε και έχει μια κατασταλτική πολιτική από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα, και δίνουν μια σαφή εικόνα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χιλή. Έτσι μιλάμε για: τραυματίες και επισκέψεις σε κέντρα υγείας 3.765, νομικές προσφυγές που υποβλήθηκαν: 1.312, οφθαλμικές πληγές 445. τραύματα από σφαίρες: 2.122, 1.681 από σφαιρίδια, 51 από σφαίρα, 190 από «μπαλάκι», 200 τραύματα μη αναγνωρισμένα. Σε αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, η NHRI κατέγραψε συνολικά 10.365 περιπτώσεις, από τις οποίες τα 1.249 είναι παιδιά και έφηβοι.
Η αύξηση των περιπτώσεων αυτών συνδέεται άμεσα με τους κατασταλτικούς νόμους που εφαρμόσθηκαν και ψηφίστηκαν τους τελευταίους μήνες στο Κογκρέσο για την ποινικοποίηση των αγώνων, τη χρήση κουκούλων, το δικαίωμα απεργίας ή μαζικών κινητοποιήσεων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Ναυτικό της Χιλής έλαβε μέσα στο Φεβρουάριο προσφορά για την απόκτηση εξοπλισμού και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση ταραχών. Καραμπίνες, κράνη, βαλλιστικές ασπίδες και προστατευτικές μάσκες, είναι μεταξύ του νέου εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των επερχόμενων κοινωνικών διαδηλώσεων.
Είναι απαραίτητο η καταγγελία αυτής της βάναυσης κρατικής κατασταλτικής κλιμάκωσης, η οποία επισημαίνεται ήδη καθημερινά στη Χιλή, να γίνεται από κοινωνικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την υφήλιο, σε αλληλεγγύη με τους νέους και τους εργάτες που φωνάζουν στους δρόμους ολόκληρης της χώρας “Η Χιλή ξύπνησε, έξω ο Πινιέρα”.

Aρ. Mα.