XIΛIAΔEΣ AΓPOTEΣ ΣTHN AΘHNA

Χιλιάδες αγρότες έφθασαν στην πλατεία Συντάγματος, το απόγευμα της Παρασκευής 12 Φλεβάρη αφού χρειάστηκε προηγουμένως να δώσουν μάχες σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ και την αστυνομία που κατά χιλιάδες κινητοποίησε η κυβέρνηση Τσίπρα για να τους εμποδίσουν. Τα κυριότερα σημεία σύγκρουσης ήταν έξω από το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη και στην Πλατεία Καραϊσκάκη, και επίσης στο Χαϊδάρι όπου δόθηκαν μάχες με πέτρες, ξύλα, χημικά και ρόπαλα.

Περί τις 20.000 ήταν συνολικά οι διαδηλωτές έξω από τη βουλή, με ισχυρή παρουσία εργατών από διάφορα συνδικάτα, οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς, ΠΑΜΕ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΕΕΚ, ΣΕΚ, ΟΚΔΕ, κ.ά. Στην συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι αγροτικών επιτροπών, εργατικών ομοσπονδιών και σωματείων, ενώ ο Θωμάς Μπακαλάκος και άλλοι καλλιτέχνες τραγούδησαν για τους αγρότες ως αργά το βράδυ.

Στα παραλειπόμενα της ημέρας, η προσπάθεια μιας δράκας 15-20 φασιστών, ανάμεσα στους αγρότες του Αγρινίου, να αρθρώσουν τον ακροδεξιό τους λόγο στη συγκέντρωση της αγροτιάς. Ο ομιλητής τους ξεκίνησε με το «δεν είμαστε αγρότες, είμαστε Έλληνες», για να λάβει την απάντηση των συγκεντρωμένων «Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά». Όταν ο ομιλητής και οι λίγοι κλακαδόροι που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην μικροφωνική, συνέχισαν τις φασιστικές προκλήσεις, στην κυριολεξία «σκουπίστηκαν» τρέχοντας προς την πλευρά της Όθωνος & Αμαλίας, από την περιφρούρηση του ΚΚΕ/ΚΝΕ που είχε σχηματίσει αλυσίδες γύρω από την εξέδρα.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την άλλη μέρα το πρωί. Στις 11 το ΠΑΜΕ είχε εξαγγείλει συγκέντρωση στην Ομόνοια και μετάβαση με πορεία στο Σύνταγμα. Άλλες αριστερές δυνάμεις, ανάμεσα σε αυτές και το ΕΕΚ, καλούσαν επίσης στο Σύνταγμα για ενίσχυση και συμμετοχή στη δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων της αγροτιάς. Με περίπου τον ίδιο κόσμο με την προηγούμενη, ο παλμός της συγκέντρωσης παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, με τις ομιλίες κυρίως εκπροσώπων μπλόκων και συντονιστικών από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Την συγκέντρωση «άνοιξε» ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, από το μπλόκο της Νίκαιας Θεσσαλίας. Μίλησε για την ανάγκη ενότητας του αγροτικού κινήματος και για συνέχεια του αγώνα μέχρι την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με την επιστροφή τους στα μπλόκα.
Μετά τη δευτερολογία Μπούτα και το «κλείσιμο» της συγκέντρωσης, οι αγρότες της Νίκαιας καθώς και άλλων ελεγχόμενων από το ΚΚΕ περιοχών, ξεκίνησαν για τα μπλόκα τους.
Το διήμερο κινητοποιήσεων αποτέλεσε μια επίδειξη δύναμης της αγροτιάς απέναντι στη κυβέρνηση, η οποία, όντας πανικόβλητη, προσπάθησε να την αποτρέψει, λασπολογώντας, καταστέλλοντας, μπλοκάροντας τα τρακτέρ, επικαλούμενη τον Κ.Ο.Κ.
Η συνέχεια αναμένεται «θερμή», αφού η αντι-ασφαλιστική καρμανιόλα συνιστά ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου, και δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή. Η εργατική τάξη παραμένει στο πλευρό της αγροτιάς, μέχρι την ανατροπή του ασφαλιστικού εκτρώματος!

Θ.K. – K.A.