ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΜΕΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

5 χρόνια είχε να γίνει πανελλαδική κινητοποίηση συλλόγων και φορέων ΑμΕΑ στην Αθήνα. Υπό το βάρος των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τη σύνθλιψη επιδομάτων, δικαιωμάτων στέγασης και ζωής, την Τετάρτη 4 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε πανελλαδική κινητοποίηση ανθρώπων με νοητική υστέρηση, μεσογειακή αναιμία, τύφλωση, αιμορροφιλία κ.τ.λ., με τη συνοδεία των γονέων τους, και τα σωματεία εργαζομένων στην ειδική αγωγή, την ομοσπονδία εργαζομένων σε μονάδες ΑμΕΑ.

Η κινητοποίηση δεν ήταν ενιαία από την άποψη των συνθημάτων και των διεκδικήσεων. Ακόμα και τώρα η γραφειοκρατία της ομοσπονδίας των ΑμΕΑ, επιχειρεί να δώσει τη μάχη, διαχωρίζοντας τις εξελίξεις στον κλάδο από τις γενικότερες ανάγκες ανατροπής του 3ου μνημονίου, οδηγώντας σε κινήσεις πίεσης και όχι σύγκρουσης με την αστική πολιτική, και μάλιστα όταν αφορά ανθρώπους των οποίων η ζωή, για αρκετούς από αυτούς, κρίνεται μέρα με τη μέρα.

Από την άλλη όπου ηγεμονεύει το ΠΑΜΕ, ιδιαίτερα στο σωματείο εργαζομένων στην ειδική αγωγή, επιμένει στην υπεράσπιση της κατάστασης προ του 2009, παλεύοντας το 3ο μνημόνιο.

Την «πολυχρωμία» του κινήματος συμπληρώνουν οι εργοδοσίες φορέων και ιδρυμάτων, που κατέβασαν στο δρόμο τους εργαζόμενους κλείνοντας τα ιδρύματα, δίνοντας τη μάχη υποτίθεται πέρα και πάνω από ταξικά συμφέροντα, για τη χρηματοδότηση των φορέων.

Αν δείχνουν κάτι όλα αυτά, και με τη βεβαιότητα της κατακρήμνισης των ζωών ολόκληρων πληθυσμών στην κοινωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι πως βρισκόμαστε μπροστά στην εκδήλωση αγώνων των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους, μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο, και ενόψει της απεργίας της 12 Νοέμβρη. Να σπάσουν οι προσπάθειες των γραφειοκρατικών ηγεσιών για τη διενέργεια διαλόγου με την κυβέρνηση. Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα μαζί τους. Η ικανοποίηση των αναγκών των ΑμΕΑ, σε ιδρύματα δημόσια με εργατικό έλεγχο, μπορεί να υπάρξει μόνο αν συνολικά η εργατική τάξη εξαφανίσει τον πόνο και την ανέχεια, με τη δική της εξουσία. Οποιαδήποτε άλλη λύση σε αυτή την εποχή της καπιταλιστικής παρακμής, θα αποτελεί διαπραγμάτευση της μιζέριας.  

Ν. Π.