Χίος : ΕΞΩΔΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ!

 

Με εξώδικα κατά των δ/ντων Α Βάθμιας και Β Βάθμιας εκπαίδευσης για να μην δεχτούν τα μικρά παιδιά των προσφύγων στα σχολεία, κινήθηκε από την ψευδεπώνυμη «παγχιακή επιτροπή ανωνύμων», δηλαδή των ρατσιστών του κοινού ποινικού δικαίου, που δημιουργήθηκε στο νησί πριν από δύο χρόνια περίπου από έναν χυλό, ανακυκλώσιμων αποτυχημένων πολιτευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ – ου μην αλλά και μερικών επαγγελματιών καιροσκόπων που πέρασαν κατά καιρούς από την αριστερά.

Βάση του σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, φέτος έχουν προγραμματιστεί 8 σχολεία Α Βάθμιας και 1 σχολείο Β Βάθμιας για αυτόν τον σκοπό, σχεδόν όλα στην ευρύτερη περιοχή του Κάμπου όπου και βρίσκεται το κέντρο -hot spot- κολαστήριο της ΒΙΑΛ και στην πόλη της Χίου. Τα μαθήματα θα γίνονται στον χώρο των σχολείων μετά το τέλος του ωραρίου των τακτικών μαθημάτων.

Σύμφωνα όμως με αυτά τα εξώδικα, καλούνται οι Δ/ντες Α Βάθμιας και Β Βάθμιας εκπαίδευσης να μην ξεκινήσουν φέτος τα ορισμένα σχολεία παράλληλης στήριξης για τα παιδιά των 3000 προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο νησί της Χίου και αντίθετα να στήσουν πρόχειρα σχολεία μέσα στους χώρους που είναι φυλακισμένοι οι πρόσφυγες με βάση την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας -Τουρκίας από το 2016.
Τα εξώδικα συντάχτηκαν και επιδόθηκαν από το γνωστό στέλεχος και πρώην γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Χίου (και νυν επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ του ΓΑΠ), την δικηγόρο Γραμματική Αλιμόνου και υπογράφηκαν από αρκετούς που αυτο-τιτλοφορούνται ως «γονείς». Η κα αυτή ανέλαβε πρόσφατα και δικηγόρος στις δίκες μερικών Χρυσαυγιτών που είχαν μηνυθεί για διάφορα βίαια επεισόδια στο νησί κατά προσφύγων και αλληλέγγυων.
Πίσω όμως από την επιτροπή τους βρίσκεται σχεδόν όλος ο κομματικός μηχανισμός του τέως δημάρχου του ΠΑΣΟΚ, Λαμπρινούδη (ανάμεσα τους, και η γνωστή οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο της Χίου που επί δύο δεκαετίες έδινε παράνομα παραπεμπτικά για επιδόματα τυφλότητας σε 200 άτομα, ακόμη και αυτοκινητιστές, ξυλουργούς κ.λπ.) καθώς και του ακροδεξιού αντιπεριφερειάρχη, απόστρατου αξιωματικού Κάρμαντζη που επιχειρεί να υπερκεράσει από τα δεξιά τον νεοδημοκράτη δήμαρχο Βουρνού που τηρεί κατά την προσφιλή τακτική του, στάση «ήξεις-αφήξεις» και την «μετριοπαθή» Καραμανλικιά περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου που σιωπά.
Στην αρχική ανακοίνωση που έδωσαν οι ίδιοι στην δημοσιότητα, μιλούσαν για «1.500 υπογραφές γονέων».
Τελικά όπως αποδείχτηκε στην πορεία, οι υπογραφές ήταν 1.130, εκ των οποίων λίγες εκατοντάδες μόνο είναι οι ντόπιοι γονείς, καθώς υπέγραψαν και αρκετοί, παππούδες, θείοι, ανίψια, μπατζανάκηδες, πολλοί εκ των οποίων δεν διάβασαν καν το κείμενο. Υπάρχουν επίσης και καταγγελίες και για ανύπαρκτα πρόσωπα ή για άτομα που δεν κατοικούν στην Χίο.

Όπως και να έχει, έστω και λίγοι εκατοντάδες, να είναι, αποτελούν μια μαζική εκδήλωση ρατσισμού και δεν θα τολμούσαν να καταφύγουν στην ύψιστη ύβρη της δήλωσης της πρόθεσής τους να εμποδίσουν με άθλια ρατσιστικά επιχειρήματα και κινδυνολογία για μεταδιδόμενες ασθένειες (ακόμη και ψυχικές) την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, αν δεν είχαν πάρει το ΟΚ εδώ και δύο χρόνια από έναν ιδεολογικό, πολιτικό και δημοσιογραφικό μηχανισμό που τους καλύπτει.
Στην Χίο, που το προσφυγικό συνδυάστηκε με την καθυστερημένη εμφάνιση των επιπτώσεων της κρίσης (λόγω εφοπλισμού και ναυτοσύνης βασικά που λειτούργησαν προσωρινά ως αναχώματα), το νησί βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη γραμμή της πιο σοβαρής διεθνούς κρίσης του 21ου αιώνα, αυτής του προσφυγικού, και «χάθηκε» η επαρχιώτικη ξενοιασιά και η μικροαστική ευημερία με τέτοιον τρόπο που ήρθε στην επιφάνεια ένα πρωτοφανές φαινόμενο μαζικού σχετικά ρατσιστικού ενστίκτου και λόγου.
Και μπορεί τα κελεύσματα βίαιης δράσης κατά των προσφύγων της ΧΑ να μην βρίσκουν μαζική ανταπόκριση (η ΧΑ στις τελευταίες εκλογές έχει στο νομό Χίου τα δεύτερα χειρότερα ποσοστά της μετά την Κρήτη), ωστόσο η διάδοση του «mainstream» ρατσισμού, μέσα από τον λόγο και τις εκδηλώσεις ρατσιστικού μίσους των «καθωσπρέπει» πολιτικών και οικονομικών ελίτ του νησιού, είναι ίσως ακόμη πιο ανησυχητικά φαινόμενα.
Ωστόσο, ετούτη την φορά φάνηκε πως θα απαντηθούν με μαζικό σχετικά τρόπο. Ήδη όχι μόνο οι διευθυντές και οι τοπικοί σύλλογοι των εκπαιδευτικών κατάγγειλαν τα εξώδικα ως απαράδεκτα, αλλά και παράνομα με βάση το σύνταγμα και τους νόμους που επιβάλλουν την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξάρτητα από φυλή, έθνος, θρησκεία.

Αλλά το ίδιο κάνουν και μερικά από τα μεγαλύτερα σωματεία εργαζομένων όπως η τοπική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κ.λπ. Επίσης ενώσεις γυναικών και τοπικές ενώσεις γονέων απήυθυναν κάλεσμα για να υποδεχτούν οι γονείς τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και να απομονώσουν τις ρατσιστικές φωνές.
Τέλος, ακόμη και τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και οι φερόμενοι ως μετριοπαθείς της ΝΔ, περιφερειάρχης και δήμαρχος, που αρχικά υπέθαλψαν το ρατσιστικό κλίμα και τις επιτροπές ανωνύμων, αντιλαμβανόμενοι τον άσχημο αντίκτυπο που έχει στη διεθνή εικόνα του νησιού το τελευταίο γεγονός και αναλογιζόμενοι ακόμη και τις φωνές που καλούν σε διεθνές τουριστικό μποϊκοτάζ, αλλά βλέποντας πλέον και ορατό το σενάριο να αμφισβητηθεί η αυτοδιοικητική τους εξουσία στις επόμενες εκλογές από ένα είδος τοπικής ακροδεξιάς και ξενοφοβικής «Λέγκας της Χίου», αναγκάζονται τώρα, όψιμα και υποκριτικά, να διαχωρίσουν την θέση τους από αυτήν.

Γ.Χ.