Οι καταστροφικές επιπτώσεις των μνημονίων στην υγεία

 

H χώρα διανύει το 8ο έτος κοινωνικού κανιβαλισμού και η υγεία έχει ήδη μπεί, προ πολλού, στην κλίνη του μυθικού Προκρούστη.
Αντιμετωπίζουμε σαν χώρα μια τραγική ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση.
H μνημονιακή λαίλαπα έχει σαρώσει οποιαδήποτε φροντίδα για την υγεία με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να έχει καταρρεύσει.
Οι μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ξεπερνούν τις 30.000.
Η άλλοτε τρόικα και νυν ”θεσμοί” έχουν απαγορεύσει κάθε πρόσληψη στα νοσοκομεία.

Ελλείψεις υγειονομικών υλικών, συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και εξουθένωσης του προσωπικού, η διαφθορά σε ολα τα επίπεδα, ο αυταρχισμός και η ανικανότητα των διοικήσεων, οι συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που τινάζει το ΕΣΥ στον αέρα.
Ποιές πολιτικές εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στο χώρο της υγείας;
Είναι ακραία νεφιλελεύθερες, πιστές στην αντιδραστική και αλήστου μνήμης Θάτσερ, ότι η υγεία είναι υπόθεση του ατόμου και όχι του κράτους.
Διέλυσαν κατ’ αρχήν την ΠΦΥ [Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας] απολύοντας του μισούς από τους 5500 γιατρούς του τεως ΙΚΑ και νυν ΠΕΔΥ. Έτσι το πολύπαθο δημόσιο νοσοκομείο καλείται και πάλι να επωμισθεί και το βάρος της ΠΦΥ.

Η ”αριστερή” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ψεκασμένους των ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιδραστική πολιτική στην υγεία του φασίστα Άδωνι και του τσεκουροφόρου Βορίδη.
Μετά το κλείσιμο 9 δημόσιων νοσοκομείων και των πολυιατρείων του τέως ΙΚΑ, είναι αδύνατον να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες του ΕΣΥ στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού αλλά και των προσφύγων και μεταναστών.
Αυτή είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία από άκρου σε άκρο σε όλη την χώρα, καθώς επίσης σ’ όλα τα κέντρα υγείας που έχουν υποβαθμιστεί σε αγροτικά ιατρεία της δεκαετίας του 1960-1970.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και στην υγεία σε όλη την χώρα που στενάζει κάτω από το καθεστώς των μνημονίων που έχει ρημάξει την ζωή μας.
Μνημόνια που επέβαλλαν στην χώρα ντόπιοι και διεθνείς τοκογλύφοι, από το ”σοσιαλιστικό” ΠΑΣΟΚ του ανεκδιήγητου Γιωργάκη, του ”ουδέτερου υπηρέτη” του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου Παπαδήμου, του”κοινωνικά ευαίσθητου” ακροδεξιού Σαμαρά, έως της πρωτοδεύτερης ”αριστερής” ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ κυβέρνησης του νέου υπηρέτη [της Λαγκάρντ, του Τράμπ και της Μέρκελ], Τσίπρα.

 

H κρίση σε αριθμούς

Ποια είναι λοιπόν τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και όχι μόνο;
Πρόσφατη μελέτη του γνωστού, έγκυρου Βρετανικού ιατρικού περιοδικού ”the Lancet”, που αφορά την Ελλάδα έρχεται να επιβεβαιώσει τα γενοκτόνα μνημονιακά αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης, της περιόδου 2010 -2016

1) Αύξηση της θνησιμότητας του γενικού πληθυσμού από τις 997,8 ανά 100.000 κατοίκους το 2010 , στις 1174,9 το 2016. Έχουμε μια αύξηση της θνησιμότητας κατά 17,7%!

2) Τα περιστατικά φυματίωσης έχουν αυξηθεί ανάμεσα στους Έλληνες εργαζόμενους.

3) Τα περιστατικά του ιού HIV σχεδόν διπλασιάστηκαν την περίοδο 2010-2012 λόγω της κατάργησης του προγράμματος παροχής δωρεάν συρίγγων στους χρήστες ναρκωτικών .

4) Αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης και αυτοκτονιών.

Επίσης αυξήθηκαν οι αυτοτραυματισμοί και πολλά είδη καρκίνων σε όλες τις ηλικίες. Βρέφη και παιδιά μικρότερα των 5 ετών πεθαίνουν από ασθένειες που είναι πλήρως ιάσιμες. Υπάρχει αύξηση των κιρρώσεων, νευρολογικών παθήσεων, στη χρόνια νεφρική νόσο, και τους περισσότερους τύπους καρδιαγγειακών παθήσεων.
Έφηβοι και ενήλικες πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την κακή διατροφή, κατάχρηση οινοπνεύματος, κάπνισμα και από θεραπεύσιμες ασθένειες .

Όπως σημειώνει το περιοδικό Forbes σε πρόσφατο άρθρο του που βασίστηκε στην μελέτη του Lancet. «H αύξηση των θανάτων από αυτοτραυματισμό μεταξύ των νέων ενηλίκων είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Αυτό είναι το ανθρώπινο κόστος για το τρομακτικά υψηλό ποσοστό ανεργίας που στο ύψος της κρίσης το 2013 ήταν 58,21% και σήμερα είναι πάνω απο 40%… Παρά την απόγνωση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις θνησιμότητας είναι μεταξύ των μωρών και των ηλικιωμένων. Αυτό μιλάει απο μόνο του για μια κρίση στην υγειονομική περίθαλψη».
Η μελέτη του Lancet αναφέρει ότι η δημόσια δαπάνη για την υγεία μειώθηκε από το 9,8% που ήταν το 2008, στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014!

Όλα τα παραπάνω είναι αδιάψευστος μάρτυρας μιας λιτότητας που δολοφονεί εργαζόμενους βάσει των πολιτικών που εφαρμόζουν ΟΛΕΣ οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι και σήμερα, μιας λιτότητας που συνιστά ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ακόμη και με τους όρους του ΟΗΕ.

Ποιός θα απαντήσει λοιπόν από το υπουργείο υγείας και κυρίως από την κυβέρνηση γι’ αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή, που διεξάγει συστηματικά το καπιταλιστικό σύστημα και οι υποτακτικοί του ενάντια στους εργαζόμενους;
Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, συλλογικότητες της γειτονιάς, εργατικά σωματεία, κοινωνικά ιατρεία, μπορούν να συσπειρωθούν και να υπερασπίσουν τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους. Παλεύοντας ταυτόχρονα για την δική τους εξουσία, την εξουσία των από κάτω, χτίζοντας το δικό τους ανεξάρτητο όργανο, το επαναστατικό κόμμα.

Άλλωστε «Αν θές να είσαι ειλικρινής, πρέπει να γνωρίζεις.
Αν θες να είσαι γενναίος, πρέπει να καταννοείς.
Αν θες να είσαι δίκαιος, δεν επιτρέπεται να ξεχνάς.
Όταν ο ζυγός της βαρβαρότητας πιέζει, οφείλει κανείς να αγωνίζεται και να μην σιωπά.
Όποιος σωπαίνει σε τέτοιους καιρούς, προδίδει την ανθρώπινη αποστολή του.
[Ερνεστ Τόλερ, “Ημουν ένας Γερμανός”]

Δ. Γ.