ΧΙΡΟΣΙΜΑ-Ή ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ;

Στις 6 Αυγούστου 1945 ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εκμηδένισε με την ατομική βόμβα την Χιροσίμα, παρόλο που η Ιαπωνία ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει κι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος -υποτίθεται -είχε φτάσει στο τέλος του. Ήταν μια φρικαλέα απειλητική προειδοποίηση με στόχο όχι μόνο στην Σοβιετική Ένωση που πρωτοστάτησε στην συντριβή του φασισμού με νεκρούς 25 εκατομμύρια σοβιετικούς ανθρώπους : όλη η ανθρωπότητα, η ίδια η ζωή πάνω στον πλανήτη μπήκε και παραμένει κάτω από την απειλή εξαφάνισης από ένα κοινωνικό σύστημα σε προχωρημένη παρακμή και κρίση, τον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό.

Τις παραμονές ακριβώς της μαύρης επετείου της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι , η Αμερική του Τραμπ, με την πλήρη υποστήριξη του ΝΑΤΟ- στο οποίο μέλος είναι , βεβαίως, κι η Ελλάδα- ακύρωσε μονομερώς την αμερικανοσοβιετική συμφωνία INF του 1987 για τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.
Δεν πρόκειται για τρέλα του μικρονοϊκού ρατσιστή δισεκατομμυριούχου που κορδώνεται σαν Πρόεδρος των ΕΠΑ, όπως και το δεύτερο παγκόσμιο μακελειό δεν ήταν ο καρπός αποκλειστικά της απόφασης του παρανοϊκού πρώην δεκανέα κι αντισημίτη Αδόλφου Χίτλερ. Και οι δύο σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές συμπύκνωσαν κι εκφράσανε τις τρομακτικά καταστροφικές δυνάμεις που εκλύει ένα ολόκληρο παρακμασμένο κοινωνικό σύστημα στην σήψη του και στο αδιέξοδό του.
Οι καταστροφικές δυνάμεις του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού στρέφονται σήμερα ξανά ενάντια στους πάντες, μαζί κι ενάντια στον ίδιο τον αμερικανικό λαό, ένα λαό μεταναστών σε μια χώρα ανεπτυγμένου καπιταλισμού που χτίστηκε με το αίμα των Ινδιάνων και των μαύρων σκλάβων, την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την ιμπεριαλιστική ηγεμονία παγκόσμια. Καθόλου τυχαία, η μονομερής κατάργηση της αμερικανοσοβιετικής συμφωνίας για τα πυρηνικά σαν εχθρική πράξη κατά της Ρωσίας, συνοδεύτηκε με την κλιμάκωση του εμπορικού πόλεμου με τη Κίνα αλλά και με τον κοινωνικό πόλεμο μέσα στην ίδια την Αμερική. Οι ρατσιστικές σφαγές σε Ελ Πάσο και Οχάιο από θαυμαστές του Τραμπ έγιναν την επαύριο των άθλιων ρατσιστικών και μισογυνικών επιθέσεων του Τραμπ ενάντια σε πολιτικούς αντιπάλους του γυναίκες, παιδιά μεταναστών κι οι οποίες θέλουν να μιλούν στο όνομα του σοσιαλισμού.

Μια παράδοξη σύμπτωση: η 6η Αυγούστου δεν είναι μόνον η μέρα μνήμης του πυρηνικού αφανισμού της Χιροσίμα ΄ 6 Αυγούστου γιορτάζεται από τους χριστιανούς και η Γιορτή της Μεταμόρφωσης, παρόλο που το νόημά της έχει εν πολλοίς χαθεί. Άλλο νόημα είχε για τους εξεγερμένους Θαβωρίτες της Βοημίας ή για τους Ζηλωτές στην Κομμούνα της Θεσσαλονίκης το 1342 που θέλανε να δουν σ’ αυτήν εδώ την ζωή, με τα υλικά τους μάτια κι όχι με “πνευματικές” ενοράσεις, το θαβώρειο φως, Kavod Adonai, σε έναν κόσμο υλικό αλλά ριζικά μεταμορφωμένο, τον αταξικό κόσμο της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας. Κι άλλο νόημα έχει για χρυσοποίκιλτους δεσποτάδες κι άρχοντες με το μαστίγιο, γι αυτό το πάμπλουτο σμάρι που ο μέγας Τόμας Μύντσερ στο “Κήρυγμα στους Πρίγκιπες”, το 1524, κατάγγειλε σαν “μάζωξη από φίδια και βδέλλες”.
Μ’ έναν παράδοξο τρόπο, η σύμπτωση στον χρόνο, η ίδια μέρα της 6ης Αυγούστου, η Ημέρα της πυρηνικής Καταστροφής αλλά και της Μεταμόρφωσης, βάζει ξανά το γνωστό δίλημμα της εποχής μας που έθεσε πριν 100 χρόνια η Ρόζα Λούξεμπουργκ :”Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”. Κρατώντας στο ακέραιο το νόημά του και την επικαιρότητά του , το ίδιο ιστορικό δίλημμα μπορεί να διατυπωθεί και με άλλους αλλά ισοδύναμους και βαρυσήμαντους όρους: ή παγκόσμια Χιροσίμα ή επαναστατική μεταμόρφωση των πάντων!

Σάββας Μιχαήλ 6/8/2019