ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ Σ. ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ, ΘΗΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ

1992 – 2007  Για 15 χρόνια, συμμετείχε στα Δ.Σ. Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων που φοίτησε η κόρη του και στην Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γ΄ Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.

 

Συμμετοχή στον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής “ΠΕΡΙΚΛΗ”με ημερομηνία ίδρυσης συλλόγου 1917· εκλέχθηκε αρκετά χρόνια στο Δ.Σ. του συλλόγου και ανέπτυξε πλούσια δράση

 

1994 – 2002 Επαιξε σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση μαζί με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, χορευτικούς, αθλητικούς συλλόγους,  λαϊκών αυτοοργανωμένων καρναβαλιών στα Πετράλωνα και το Θησείο.

 

1994 Πρωτοστάτησε στη δημιουργία ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (αυτή ήταν η ονομασία της) κατοίκων και φορέων της περιοχής. Kαταφέραμε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτίριο του λόφου της Δεξαμενής στα Άνω Πετράλωνα.

 

1995 – 2002  Συντόνισε δράσεις και μεγάλες κινητοποιήσεις για κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο κεντρικό κτίριο της PANAFON στην οδό Πειραιώς και για τοποθετήσεις κεραιών σε πολυκατοικίες στην οδό Χαμοστέρνας.

 

1999 Ενεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στον αγώνα των κατοίκων για τα 22 στρέμματα του πάρκου της Λαγουμιτζή στο Νέο Κόσμο.

 

13 Ιούνη 2002 Στη συναυλία – φιέστα της ΕΑΧΑ  (Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων) για την πεζοδρόμηση της Αποστόλου Παύλου, διαμαρτυρία κατοίκων για τις συνέπειες της πεζοδρόμησης.

 

Φθινόπωρο 2002 Eκδίδει με κείμενα δικά του, το εφημεριδάκι “Η Ανυπόταχτη Αθήνα στα Πετράλωνα” με αφορμή τις Δημοτικές Εκλογές.

 

3 Νοέμβρη 2002 Mε έμπνευση από το Αργεντινάζο και σύνθημα “Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας” γεννιέται η πρώτη μεγάλη Λαϊκή Συνέλευση στα Ανω Πετράλωνα με συμμετοχή 500 κατοίκων από τις περιοχές πέριξ του λόφου Φιλοπάππου για να μην καγκελοποιηθεί και εμπορευματοποιηθεί ο λόφος. Tο ρίξιμο των καγκέλων σηματοδοτεί την απαρχή ενός μεγάλου κινήματος κατοίκων για ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς κάγκελα, τσιμέντα και εισιτήρια στο λόφο και ενός κινήματος για τους ελεύθερους χώρους στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα.

 

Δεκέμβρης 2002 Δημιουργία του συλλογικού χώρου “Παρέμβαση κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου” με δράσεις σε ό,τι αφορά τις ζωές μας.

Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις για να μη κλείσει το εργοστάσιο της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ και το Μάη του 2003 η “Παρέμβαση Κατοίκων” μαζί με το σωματείο εργαζομένων διοργανώνει μεγάλη εργατική λαϊκή συνέλευση έξω από το εργοστάσιο.

 

Νοέμβρης 2003 Διοργάνωση τριημέρου στην “Πάρέμβαση Κατοίκων” ενάντια στην “Πόλη -Φυλακή” ενόψει και των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.

 

Ιούλιος 2004 Εν μέσω απαγορευμένων συγκεντρώσεων λόγω Ολυμπιακών Αγώνων μεγάλη εκδήλωση της “Παρέμβασης Κατοίκων” στο πάρκο Βουτιέ για την “Ολυμπιακή Βιτρίνα”.

 

8 Απριλίου 2005  Kερδίζουμε τη δημιουργία του πάρκου της “Κορεάτικης Αγοράς” απέναντι από το Γκάζι της οδού Πειραιώς· μετά από δυο λαϊκές συνελεύσεις, διαδηλώσεις και κατάληψη του ραδιοσταθμού 9,84 αποτρέπουμε τη δημιουργία μεγάλου διασκεδαστήριου στον ίδιο χώρο. Πρώτη φορά στην Αθήνα μεταπολεμικά γκρεμίζονται παλαιά κτίρια και δημιουργείται πάρκο.

 

Ενεργή συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής Κεραμεικού ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους και ενάντια στα νυχτομάγαζα της Ιεράς Οδού.

 

19 – 20 Μάη 2006 Mε αφορμή διήμερο της “Παρέμβασης Κατοίκων” για τους ελεύθερους χώρους αρχή ενός μεγάλου κινήματος στο Θησείο και στα Άνω Πετράλωνα ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

 

11 Ιούλη 2007 Φασίστες αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν επειδή πρωτοστάτησε σε κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία του Προαστιακού σιδηροδρόμου και τον σοβαρό τραυματισμό νεαρής κοπέλας σε αφύλακτη διάβαση στο ύψος του “Μετρό Κεραμεικός”.

 

Δεκέμβρης 2008  Eνεργή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της εξέγερσης του Δεκέμβρη και στις κινητοποιήσεις στη γειτονιά μας ενάντια στην απόπειρα δολοφονίας της μετανάστριας εργάτριας Κωνσταντίνας Κούνεβα.

 

Απρίλης 2009 Kατάληψη από την Συνέλευση κατοίκων του εγκατελειμένου ΠΙΚΠΑ στα προσφυγικά των Ανω Πετραλώνων και δημιουργία του “Κοινωνικού Χώρου για την Υγεία”.

 

20 Νοέμβρη του 2009 Mπράβοι της νύχτας αποπειράθηκαν να μας κάψουν ζωντανούς μέσα στο σπίτι μας στις 3 τα ξημερώματα της 21ης Νοέμβρη επειδή αγωνίστηκε μαζί με τους κατοίκους των Άνω Πετραλώνων για να μη γίνει η γειτονιά μας διασκεδαστήριο της Αθήνας.

 

2010 – 2011 Αγωνίζεται μαζί με τους κατοίκους του Θησείου για την μη εγκατάσταση παρκομέτρων στη περιοχή από το Δήμο Αθηναίων, ένα μέτρο καθαρά εισπρακτικό.

 

Ανοιξη 2011 Mπροστάρης για να γίνει νέο σύγχρονο δημόσιο κολυμβητήριο στο χώρο του Σεράφειου, στην Περαιώς, με διατήρηση του πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο και να μη τσιμεντοποιηθεί και εμπορευματοποιηθεί.

 

Ανοιξη 2011 Eνεργή συμμετοχή στο κίνημα των αγανακτισμένων και στην αναζωπύρωση των λαϊκών συνελεύσεων στα Πετράλωνα με δράσεις ενάντια διακοπές ρεύματος, τη μη πληρωμή  εισιτηρίων στα ΜΜΜ, σε υπαίθριες συλλογικές κουζίνες, υποστηρίζοντας και ενεργά τη στάση πληρωμών με σύνθημα “Kανένας μόνος του στην Κρίση”.

 

Απρίλης 2012 Δημιουργία του “Συλλογικού Χώρου για την τροφή”, ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης που λειτούργησε σχεδόν σε καθημερινή βάση για διόμισυ χρόνια.

 

Από το 2002 ασχολήθηκε με την καλλιέργεια τροφής στην πόλη και το 2012 άρχισε και να προωθεί την δημιουργία Αστικών Καλλιεργειών σε ταράτσες και μπαλκόνια στις πόλεις.

 

Το 2012 μαζί με άλλους ξεκίνησε το Φυτοθεραπευτικό εργαστήρι του “Κοινωνικού Χώρου για την Υγεία” στο κατειλημμένο ΠΙΚΠΑ.

 

Το 2013 συμμετείχε και βοήθησε στη δημιουργία της Αυτοοργανωμένης Λαϊκής Εξαρχείων.

 

2 Ιούνη 2013 Πανηγυρική αθώωση σε δικαστήριο του Γιάννη και άλλων δυο συντρόφων από το κίνημα του Φιλοπάππου για τις δενδροφυτεύσεις στο λόφο.

 

2013 – 2014 Διοργάνωση σεμιναρίων σε εναλλακτικά φεστιβάλ, σχολεία και συλλογικότητες, για τη σημασία της κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων τροφής στις καλλιέργειες στην πόλη, για ένα βιώσιμο – συμβιωτικό συστήμα Ενυδρειοπονίας  (Aquaponics) παραγωγής οργανικών τροφίμων (ψαριών και φυτών) σε ταράτσες και μπαλκόνια, μια μέθοδος άγνωστη στην Ελλάδα αλλά με ρίζες από τους Αζτέκους γνωστή ως Chinampas. Το εφάρμοσε στα Πετράλωνα.

 

Απρίλης 2014 Για 14 μήνες μέχρι τη μέρα που μας άφησε από τη ζωή, παραχώρηση από συναγωνίστρια του Θησείου για καλλιέργεια,  αγροκτήματος στη Λούτσα. Πειραματίστηκε και καλλιέργησε ένα μεγάλο κατάλογο από λαχανικά για τη διατροφική του αυτάρκεια.

 

2015 Υπεράσπιση του χώρου της παιδικής χαράς της “Κονίστρας” στα Άνω Πετράλωνα από την ιδιωτικοποίηση.

Και ταυτόχρονα, με πλειάδα δράσεων για την ανατροπή του σάπιου Καπιταλιστικού Συστήματος, σαν ενεργό μέλος από το 1979 της Εργατικής Διεθνιστικής Ένωσης και μετέπειτα του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ μέχρι την ημέρα που έφυγε από κοντά μας.
ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΣΗΣ !

Τρισεύγενη Βαρελά