Άμεσες προσλήψεις προσωπικού στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία απαιτεί με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Συγχρόνως, αντιτιθέμενη προφανώς στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για στελέχωση του ΕΣΥ από ιδιώτες ιατρούς, λέει ότι, «για άλλη μια φορά, θα αφήσει εκτεθειμένους τους ασθενείς στα πρόχειρα σχέδια επί χάρτου». Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας υγειονομικών πρωτοβάθμιας φροντίδας αναφέρει ότι:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το ανοχύρωτο και αδύναμο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που δε δύναται να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας και για την αποτυχία στην ασφαλή λειτουργία του. Δυστυχώς τα αυξανόμενα κρούσματα covid-19 στη χώρα μας και οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό στις Δημόσιες δομές του συστήματος υγείας, έχουν δημιουργήσει οριακές καταστάσεις στη λειτουργία του.

Η έκκληση για στελέχωση του ΕΣΥ από ιδιώτες ιατρούς, για άλλη μια φορά, θα αφήσει εκτεθειμένους τους ασθενείς στα πρόχειρα σχέδια επί χάρτου. Αντίθετα πρέπει να ανοίξουν οι συμβάσεις των ιδιωτών ιατρών και να ενισχύσουν την ΠΦΥ, που είναι ο πρώτος πυλώνας άμυνας στη διαχείριση κρουσμάτων.

Οι θέσεις της Ομοσπονδίας έχουν εκφραστεί διαχρονικά. Είναι οι άμεσες προσλήψεις με νέο μόνιμο προσωπικό στα ΚΥ και στα Νοσοκομεία, με ταχείες διαδικασίες. Είναι οι μονιμοποιήσεις των επικουρικών ιατρών με μοριοδότηση. Είναι οι επαναπροσλήψεις των απολυμένων, από προηγούμενες κυβερνήσεις, ιατρών.

Είναι καιρός να αντιληφθούμε όλοι ότι το ποσοστό επί του ΑΕΠ για τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας, από τα κατώτερα στην ΕΕ, έχει ήδη υποβαθμίσει εδώ και χρόνια την υγεία και οδήγησε στην ανεπαρκή λειτουργία του συστήματος.

Ερωτήματα που θέτουμε άμεσα οι ιατροί και υγειονομικοί είναι:

-Ποιό το ποσοστό των πασχόντων από covid-19, που χρήζουν νοσηλείας και νοσηλεύονται στις οικίες τους και βάση ποιού πρωτοκόλλου;

-Ποιό το ποσοστό των ασθενών που χρήζουν ΜΕΘ, λόγω covid-19 ή άλλων παθήσεων και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους ασθενών;

-Ποιό το ποσοστό ασθενών που έπασχαν από covid-19 και απεβίωσαν εκτός νοσοκομείου;

-Ποιό το ποσοστό και ο απόλυτος αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε λίστα για χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες επεμβατικές ή διαγνωστικές μεθόδους;

-Ποιό το ποσοστό ασθενών που νόσησαν από covid-19 και χρήζουν φροντίδα αποκατάστασης;

Κάνουμε έκκληση έστω και σήμερα να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας σε άμεσες ενέργειες για στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Π. ΨΥΧΑΡΗΣ                                                     Γ. ΜΠΑΚΟΥΛΑΣ

Αθήνα, 11/3/2021