Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το κράτος της αχαλίνωτης βίας

του Θόδωρου Κουτσουμπού

ΧΙΛΙΑΔΕΣ! Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές το απόγευμα-βράδυ της Πέμπτης 11 Μαρτίου στην Αθήνα. Χιλιάδες ήταν αυτοί που βροντοφώναξαν κατά της κυβέρνησης του Μητσοτάκη/“κάθαρμα”και του Χρυσοχοίδη/“σκουπίδι”.

Οι 10.000 και πλέον διαδηλωτές, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις προσέγγιζαν τις 15.000, καταδίκασαν τις παραβιάσεις και την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την επιχείρηση επιβολής ενός καθεστώτος αστυνομοκρατίας και βίας μέσω της εργαλειοποίησης της πανδημίας – για την οποία, η παρούσα κυβέρνηση έκανε πολλά για να μη μπορεί να αντιμετωπιστεί, για να θρηνούμε δεκάδες νεκρούς καθημερινά, για να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για τη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19, για να μην υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές, ενώ, αντίθετα φρόντισε να υπάρχει υπερπληθώρα αστυνομικών με προσλήψεις επί προσλήψεων

Η μεγαλειώδης αυτή πορεία είναι η συνέχεια δεκάδων καθημερινών μικρότερων και πολύ μεγάλων πορειών για την υπεράσπιση του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, απεργού πείνας και δίψας που διασωληνωμένος σβήνει στο νοσοκομείο Λαμίας φρουρούμενος από κουστωδίες ένοπλων αστυνομικών, ενώ η Σαλώμες της ΝΔ χορεύουν ζητώντας το κεφάλι του επί πίνακι. Και ακολουθεί την γιγάντια διαδήλωση – λαϊκή κοινωνική έκρηξη- στη Νέα Σμύρνη την Τρίτη 9 Μάρτη, που πυροδοτήθηκε από την αχαλίνωτη βία του αστυνομικού της ΔΙΑΣ κατά 29χρονου μεταπτυχιακού φοιτητή του Πολυτεχνείου. Και έγινε την ίδια μέρα με την ωμή αστυνομική εισβολή των ΜΑΤ στην κατειλημμένη πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, αλλά και την γιγάντια διαδήλωση πάνω από 7.000 φοιτητών, καθηγητών, γονέων και πολιτών ενάντια στην αστυνομική βία στη Θεσσαλονίκη.

Είναι σαφές ότι η όλη διαχείριση της πανδημίας, η εχθρική ταξική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα, στην ανεργία, την φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τις ωμές επιθέσεις σε εργατικά, δημοκρατικά δικαιώματα και την ανάδειξη των αστυνομικών οργάνων σε υπέρτατη αρχή στην κοινωνία, έχουν προκαλέσει την μαζική λαϊκή και εργατική αντίσταση. Οι εργάτες, οι φοιτητές, οι αγρότες που ανατρέψανε τη στρατιωτική χούντα σχεδόν πριν 5 δεκαετίες, έχουν κληροδοτήσει στην ιστορική μνήμη ισχυρά αντανακλαστικά. Δεν θα αφήσουν να περάσει η τρομοκρατία της Αγίας Οικογένειας Μητσοτάκη και των φασιστοειδών υπουργών της, των Βορίδηδων, Γεωργιάδηδων, Πλεύρηδων και Χρυσοχοΐδηδων. Απέναντι στην κρατική καταστολή, ένα είδος εμφυλίου κατά του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, ένα ισχυρό μαζικό κίνημα αντιτάσσεται και πρέπει να αναπτυχθεί παραπέρα μέχρι που να σαρώσει όσους ονειρεύτηκαν επιστροφή στο μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς της δεκαετίας του 1950.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει την όποια νομιμοποίηση κέρδισε κερδοσκοπώντας στην προδοσία του Τσίπρα και στην εκλογική απάτη. Στέκεται γυμνή, χωρίς λαϊκό έρεισμα, με τη βοήθεια των πραιτοριανών της, των αστυνομικών των σωμάτων καταστολής, ιδίως των ΜΑΤ και ΔΡΑΣΗ. Απλώς χρησιμοποιεί το γεγονός ότι ο εκφυλισμένος ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά συναινεί, δεν υψώνει κανένα αντιπολιτευτικό λόγο – πέρα από τους κατασκευασμένους κοινοβουλευτικούς «καυγάδες» για να δίνει ο ένας λόγο ύπαρξης στον άλλο.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να αναπτυχθεί στο κέντρο και στις συνοικίες, σε όλη τη χώρα, και να οργανώσει την πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης που επιχειρεί να καταστείλει τον κορονοϊό με τα ΜΑΤ και τους κάγκουρες με τις μηχανές. Σε κάθε γειτονιά να σπάσουμε τις απαγορεύσεις, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας, μη αποδεχόμενοι ότι η πανδημία αντιμετωπίζεται με μπάτσους.
Απαιτούμε άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας χωρίς αποζημίωση. Μαζικά τεστ και εμβόλια σε όλο τον πληθυσμό.

Διεκδικούμε εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αφαιρέσουν ό,τι εμείς, ο λαός, κερδίσαμε ανατρέποντας τη χούντα. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος, πέρα από την αυταξία της ζωής, που κάνει όλο το κίνημα να παλεύει για τη νίκη του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα. Στο πρόσωπο του Κουφοντίνα δοκιμάζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την αμερικανική πρεσβεία και τους φασιστοειδείς υπουργούς η συμβολική ταφή της μεταπολίτευσης, το «τέλος εποχής» και η επιστροφή στο καθεστώς της μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου. Δεν θα τους αφήσουμε . Καιρός είναι να μπει στόχος, μπροστά στο κίνημα : Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτω το αστυνομικό κράτος. Χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και παιδείας κι όχι της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της καταστολής. Ο λαός θα σώσει το λαό, ανατρέποντας τους επίδοξους τυραννίσκους της Δεξιάς και διεκδικώντας μια αξιοβίωτη ζωή.

  • Φωτορεπορτάζ: Θοδωρος Κουτσουμπός